U Grażyny w ogrodzie (klematisy, lilie, hosty..)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: U Grażyny w ogrodzie (klematisy, lilie, hosty..)

Post »

Witaj Grażynko.
Jestem zachwycona Twoimi powojnikami. Przez Ciebie na mojej liście absolutnego MUST HAVE pojawił się Gravetye Beauty. No co za cudo! ;:167
I serce pękało jak oglądałam wywaloną pergolę z taką masą clemków ;:145
I ta łąka lilii... super!
Piękne masz też kwiaty w domu, iście egzotyczne.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
byna
500p
500p
Od: 18 maja 2009, o 19:18

Post »

Aniu-aneczka1979, witam cię serdecznie w moim ogrodzie. ;:196 Już dawno nie dostałam tylu ciepłych słów zachwytu pod adresem roślin doniczkowo-ogrodowych. Pergola z klematisami znowu leży, bo zdmuchnął ją szalejący w styczniu czy grudniu Ksawery. Nie moge sie doprosić mojego M., żeby coś w tym temacie pomyślał i naprawił lub skonstruował nową. Oczywiście przy odrobinie czasu wolniejszego odwiedzę twoją działeczkę. To bardzo miłe uczucie poznawać nowych pasjonatów i ich ogrody. :D

Aniu-wielkakulka, też go nie znam jeśli chodzi o uprawę. Naczytałam sie w necie, że taki dekoracyjny przez cały rok, że osiąga niewielkie rozmiary, że nie specjalnie wymagający, więc postanowiłam zaryzykować i posadzić. Zobaczymy, czy polubi miejsce i mój ogród. :)

Madziu, u mnie też chłodniej niż było. :cry: Dlatego zajęłam się doniczkowcami i robieniem sznurów koralikowych ( przeważnie wieczorami dłubię, tracąc wzrok ). :)

Obrazek

Obrazek

Ostatniej soboty przycięłam klematisy, żeby nie było, że o nie nie dbam. Te mocniejsze w pędach podcięłam wyżej, te słabsze i mniej rozrośnięte przycięłam niżej, żeby się jeszcze wzmacniały.

Obrazek

Na tym zdjęciu widać, jak urosły pustynniki. Oprócz nich pojawiły się też czosnki.

Obrazek

Obrazek

Pod sekator poszły też wrzosy. Ale chyba się zbyt pośpieszyłam przy niektórych pączkowych, bo wyglądały jeszcze całkiem ładnie.

Obrazek

Zaczynają wystawiać pąki kwiatowe hiacynty.

Obrazek

Obrazek

Moje ukochane o tej porze roku krokusy. Niestety jest dość zimno i bezsłonecznie, więc kwiatki są stulone. No i co z tego? Też ładnie. :tan :tan

Pozdrawiam. Miłego dnia. :wit
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Grażynko trochę się napracowałaś... Jak patrze na wielkość Twoich powojników to ah.. Moje przy samej ziemi. Kwiatuchy pięknię wystawiają łebki. Jakoś powoli ta wiosna do Ciebie dociera. Mimo że się ochłodziło.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Grażynko wiosna ruszyła już na dobre u Ciebie ;:108
ja też muszę przyciąć clematis gdybym do Ciebie nie zajrzała to pewnie bym o tym zapomniała

Zdróweczka Grażynko ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Grażynko Ksawery miał jak najbardziej prawo wywalić pergolę. U nas wierzby kładł prawie na ziemię :shock:
Jednak skoro znów leży, to jest świetna okazja, by rzeczywiście ją porządnie podreperować albo zastąpić.Tym razem przynajmniej klemki się nie połamały a co będzie następnym..? Truj głowę Emowi, truj do upadłego, aż w końcu zrobi dla świętego spokoju (u mnie jest to niezawodny sposób w podbramkowych sytuacjach 8-) )

Madziu nie martwmy się, że nasze powojniki to młode wypłosze. W tym roku już będą mężniejsze! Tym się cieszmy.
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Graziu przyszłam zobaczyć Twoją wiosenkę ;:196 Pięknie !Jak ja lubię takie budzące się życie ;:167
Miłego popołudnia !
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p
Od: 2 kwie 2012, o 15:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grażynko ale pięknie ci hiacynty już wychodzą z ziemi,u Mnie coś sie lekko przekłówa jakieś zaspane chyba haahaa ;:306
123katex
1000p
1000p
Od: 22 maja 2013, o 20:16

Post »

No włąśnie Grażynko, zimno i zimno, ale może będzie cieplej i wtedy krokusy pokażą swoje piękno. Twoje hiacynty mają już pączki a moje dopiero wystartowały . :wit
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Grażynko co słychać? Jak Ci minął weekend?
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Wiosennie i cudnie, czuć ciepełko w powietrzu...
Awatar użytkownika
byna
500p
500p
Od: 18 maja 2009, o 19:18

Post »

Madziu, aneczka1979 ma rację wasze powojniki sercem ogrzewane, więc urosną szybko. Jestem pewna, że w tym sezonie obsypią się kwiatami. :)

Alu, ja tak późno odpisuję, że już na pewno podcięłaś swoje klemki. Pozdrowionka i zdrówka również. :)

Aniu-aneczka1979, truję z pergolą i z innymi sprzętami też. :cry: Jakoś bez specjalnego efektu, bo mało kasy a jeszcze mniej chęci. Nigdy nie byłam tak pesymistycznie nastawiona co do przyszłości. Ale to wątek ogrodowy a nie kozetka u psychoterapeuty. :|

Danusiu, to miło że mając tyle znajomych zaglądasz jeszcze do mnie. Umówię się z tobą na PV, w sprawie rozchodnika. :)

Reniusiu, hiacynty przez te ciepłe dni tak podrosły, że wkrótce będą kwitły. :)

Kasiu, ten tydzień ciepły w całej Polsce, więc pewnie twoje kwiatki też znacznie podrosną. :)

Aniu-wielkakulka, marcowa pogoda nas rozpieszcza. Przynajmniej na razie, bo podobno w sobotę ma padać śnieg z deszczem a później deszcz. Prawdę mówiąc deszcz by się przydał, bo u mnie sucho. :roll:

Wiosny ciąg dalszy. Zdjęcia były robione w piątek, więc ciut nieaktualne, bo krokusy zaczynają już przekwitać a hiacynty podrosły znacznie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obecnie porządkuję rabaty kwiatowo-bylinowe i grabię trawnik.

Pozdrawiam. Miłego wieczoru i jutra. :wit
bebeluch
1000p
1000p
Od: 26 gru 2010, o 16:35

Post »

Grażynko widzę że u Ciebie też już wiosna zagościła :lol:
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Grażynko piszesz, że u Ciebie już krokusy przekwitają i hiacynty masz w pąkach, u mnie dopiero wyłażą z ziemi. Jeden kraj a taka różnica. Nasionka wschodzą? U mnie tytoń leśny pięknie kiełkuje :tan Pozdrowienia zostawiam ;:196
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”