Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Natalii88
50p
50p
Od: 17 lut 2014, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tunel foliowy (konstrukcja,budowa)

Post »

Witam wszystkich :wit

Przegoniłam przeziębienie ;:134 i zabrałam się do wykańczania ścieżek. Zanim jednak pokażę jak to wygląda muszę powiedzieć, że bardzo mi sie podoba, Mineralko, jak zamocowane są łuki (chodzi mi o ten kątownik, o który pytał arty). Ciekawe rozwiązanie i przy tym oszczędność materiału ;:333 .

A teraz do rzeczy. Tak, jak w każdym programie kulinarnym podaję składniki jakich używałam przy przygotowywaniu ścieżek:
Obrazek
Potrzebne mi były:
a) piłka mała ręczna do drewna
b) 2 siekiery (dużej użyłam tylko przy sękach, ta mniejsza zdecydowanie lepsza, do jednej ręki w sam raz :wink: )
c) 2 młotki; 5 kg do wbijania palików i 1 kg do gwoździ (tylko taki miałam pod ręką, ale dla pań bardziej polecam 0,5 kg; zwykle takiego używam, ale chwilowo trzonek jest w wymianie i tylko jednokilogramowy był pod ręką)
d) oczywiście gwoździe :wink:
e) sznurek
f) wyrzynarka ręczna (u nas mówimy na nią sztychzega)
g) ewentualnie kleszcze do wycągnięcia pokrzywionego gwoździa (czasem i tak się zdarza :D )
h) no i deski (na ścianki, na paliki i jeszcze 4 "koły" na rogi środkowej skrzyni)

No i można się zabrać do pracy :D . Mój zapał nieco ostygł, gdy okazało się, że śliczne deseczki, które sobie upatrzyłam w naszym małym domowym tartaczku są zarezerwowane jako materiał na sztachety. No coż, trudno sie mówi... ale :D obok stał sztapelek desek 2 jakości. W sumie całkiem spoko, jednyny problem w tym, że były troche powyginane. Zabrałam się więc do robienia palików.
Obrazek
Pocięłam węższe deski na odcinki ok 60-70 cm i zaostrzyłam na końcach. Czasem trochę nie równo, ale z tego się nie strzela :wink: Później porozpinałam sobie sznurki, żeby prosto powbijać paliki, ale dopiero pod koniec przypomniałam sobie, że miałam zrobić zdjęcia :?
Obrazek
Mniej więcej tak to wyglądało :wink: , ależ bałagan ;:173
A tu kilka wskazówek...
Po pierwsze, na rogach środkowego "korytka" wbiłam szerokie koły aby z obu stron dobrze mi się wbijało gwoździe (A).
Po drugie, warto wybierać dłuższe gwoździe - takie, które po wbiciu wyjdą na zewnątrz - i zagiąć je z drugiej strony (B). W tamtym roku gwoździe, których użyłam były mniejsze i po pewnym czsie zaczęło się lekko to rozchodzić; między palikiem a deską robiły się szpary.
Po trzecie, jeśli kołek lub palik nieco uszczerbią się od wbijania ich do ziemi nie ma co panikować (C). Nie trzeba ich wyciągać, wystarczy dobić do nich deski a górę potem odciąć. Mnie niestety jak na złość zabrakło 1 kołka na róg i musiałam użyć starszego drewna - nie polecam.
Obrazek
W końcowym efekcie wyglądało to tak :wink:
Obrazek
Miejscami troszkę krzywo, bo niektóre deski były wygięte jak paragrafy, ale po przybiciu trochę sprostowałam konstrukcję. Co sądzicie? :wink:

Pozdrawiam
Natalii :wink:
Cur in gremio haremus?
Cur poenam cordi parvo damus?
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Natalii88 Brawo - Świetna robota! Masz gdzieś swój fanklub, bo chce się do niego zapisać ;:304
Po drugie, warto wybierać dłuższe gwoździe - takie, które po wbiciu wyjdą na zewnątrz - i zagiąć je z drugiej strony (B). W tamtym roku gwoździe, których użyłam były mniejsze i po pewnym czsie zaczęło się lekko to rozchodzić; między palikiem a deską robiły się szpary.
Drzewo jest naturalnym materiałem, nawet po sezonowaniu cały czas pracuję. Czasami przy takich lekkich konstrukcjach, nie należy zbijać/skręcać na ścisk czoła deski do czoła - warto zostawiać kilku milimetrową szczelinkę bo pod wpływem wilgoci i wysokiej temperatury drzewo się rozejść / zejść "wichruje"
A takie newralgiczne miejsca (kołek z deską) proponował bym skręcać śrubą, nawet fi 6 - przepuścić otwory wiertłem fi 6,5 i gitara - wtedy skręcając się deski ni będą wyrywać gwoździ ;-)
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17

Post »

ja robiłem coś podobnego w swoim małym tuneliku , tylko z jednej deski szerokości 18 cm i używałem zwykłych wkrętów do drewna
Mineralka
200p
200p
Od: 5 lut 2008, o 10:07

Post »

Natalii - dzięki wielkie za sprawozdanie - fajnie Ci to wyszło :) super i bravo

Arty - u mnie rurki na łuki mają 3/4 cala wyginaliśmy je na giętarce - godzina pracy u góry łuki są połączone takimi samymi rurkami - 70 cm nad ziemią jest kątownik 50x6 mm a niżej grube metalowe rury (po 3 na każdą stronę więcej nie ma potrzeby)

po co ta ramka na 6 nogach ? a no po to że kupując jakiekolwiek żelastwo mamy maksymalną długość 6 m a z takiej długości tunel wychodzi niski i nie tak szeroki jak chcieliśmy. Podnosząc całą konstrukcję zyskaliśmy z każdej strony po 70 cm i tym samym zaoszczędzając trochę materiału uzyskaliśmy tunel o szerokości 4 m długości 7 m i wysokości 2,65 m - cała konstrukcja jest bardzo stabilna i można spokojnie powiesić na niej huśtawkę :D

dzisiaj do lampy zrobiliśmy ramy do drzwi , a jutro zrobimy i powiesimy drzwi :)

koszty są niestety powalające - myśleliśmy że będzie to wszystko mniej kosztowało - samo żelastwo to już 700 zł jeszcze folia ( nie mam pojęcia ile) i dobijemy do tysiąca - ale jednak ta konstrukcja nawet mnie przeżyje ;:138
Magda - pilna uczennica Matki Natury
Awatar użytkownika
Natalii88
50p
50p
Od: 17 lut 2014, o 21:33

Post »

Krismiszcz, dzięki za radę. Niestety wiercenie u mnie odpada. Tunel stoi jakieś 150 m od najbliższego źródła prądu a ja nie mam wiertarki akumulatorowej (bo się zepsuła ;:144 a nowej nie kupie bo mam jeszcze 3 inne) ani nawet tak długiego przedłużacza :|. Na razie gwoździe to mój jedyny przyjaciel jeśli o tunel chodzi. Wydaje mi się, że w tamtym roku to rozjeżdżanie się desek to była wina nie tylko czynników fizycznych, ale też troche moja :oops: Podejrzewam, że problem leżał też w tym, że aby utrzymać pomidorki i glebę w odpowiednim stanie chodziłam między roślinkami (nie po ścieżce) i gdy stawiałam stopę na ziemi blisko desek to dokładałam dodatkową siłę, która rozpychała deski. Skoro ich powierzchnia była większa niż powierzchnia kołeczków (które w przeciwieństwie do desek były "zakotwiczone" w podłożu) to większość siły musiała skupić się na nich. Dlatego też w tym roku postanowiłam zrobić 3 grządki tak, abym nie musiała deptać ziemi między roślinami i stojąc na ścieżce sięgnęła wszędzie.
Rady wykorzystam bo jak skończę z tunelem, potem studnią i kamiennymi rabatami to zabieram się za mobilne piramidy do kwiatów (donice) :tan . Tu bez wkrętów się nie obejdzie :wink:

Pozdrawiam
Natalii :wink:
Cur in gremio haremus?
Cur poenam cordi parvo damus?
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

Natalii88
Podrzucę Ci trochę natchnienia, - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 31&start=0
Robię to hobbystycznie, ale na każde Twoje pytanie odpowiem. ;:172
pluszak73
50p
50p
Od: 18 lut 2014, o 21:19

Post »

Witam. To i ja zabrałem się za postawienie swojego pierwszego tunelu w życiu. Ziemia przeorana wraz z obornikiem na jesień. Przedwczoraj sąsiad zgryzł mi wszystko glebogryzałką Obrazek . Wykopałem dołki i zabetonowałem rurki do montażu namiotu. Namiot został troszkę zmodernizowany Obrazek . Spody łuków zostały obcięte o parę cm, i został tam wsunięty drut fi 20 w celu przedłużenia o ok.30cm. Teraz namiot będzie miał ok.2,6 wysokości. Wymiary tunelu 4,5x7x2,6. Łuki zostały pomalowane szarą podkładówką, jeszcze będzie biała wierzchnia. Oto kilka fotek. Obrazek Obrazek

-- 5 mar 2014, o 22:06 --

Obrazek
A to moja altanka tam będę spożywał moje pierwsze przeze mnie wyhodowane warzywka. Obrazek
ralfonspower
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 lut 2014, o 19:51

Re: Tunel foliowy - pomysł i wykonanie.

Post »

Też buduje tunel z rurek PE 32, zastanawiam się czy wypełnić je pianką montażową dla lepszej stabilności i temperatury nagrzewania. Pałąki PE założone na stalowe rurki zakotwione w w ziemi i zalane betonem.
sloneczny25
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 lut 2014, o 19:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jaki wymiar będzie miał Twój tunel i jaki jest jego szacowany koszt bez folii ?
mrdraco
50p
50p
Od: 27 mar 2011, o 11:35

Post »

Witajcie!

Mój tunel ma już prawie rok, na zimę zwinąłem folię i spotkała mnie dość przykra niespodzianka.
W okresie silnych wiatrów pękły 2 złączki i muszę ją naprawić. Myślałem sobie by w środku poprowadzić
pręty zbrojeniowe (koszt takiego to ok 10zł za 6m odcinek) by usztywnić konstrukcję. Muszę wymyślić
jak to przewieźć i dam znać co z tego wyszło.
ralfonspower
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 lut 2014, o 19:51

Post »

Tunel jest w trakcie budowy amatorskiej. Wymiary tunelu 3x8m, koszt jak na razie to rury pe32 172zł, łaty 168zł,wkręty do blachy dachowej 30zł, beton w workach 35zł.W dalszych etapach prac planuje podłączyć zasilanie prądu i wody.

http://imageshack.com/a/img21/6653/tqyy.jpg
sloneczny25
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 lut 2014, o 19:10

Post »

Pytałem o koszty bo jestem ciekawy jaki byłby koszt jakbym swój tunel zbudował z tych materiałów.
Swój tunel zbudowałem z profilu stalowego 25x25x1,5mm, wymiar tunelu to 3,8x6,5m i 2,4m wysokości.
wczoraj skończyłem go malować więc podliczyłem całkowity koszt który wyniósł 750zł.

http://imageshack.com/a/img835/5149/1vso.jpg

mój wygląda prawie identycznie gdyż na tym się wzorowałem. W moim tunelu jest tylko 1 poprzeczka więcej, założyłem ją w samym szczycie.

Teraz zostało mi tylko naciągnąć folię. Chyba zdecyduję się na folię firmy Marma. Całkowity koszt folii 4-letniej to 108zł.
pluszak73
50p
50p

Post »

C.D.N :wit Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
A więc powstaje konstrukcja metalowo - drewniana. Łączenia kantówek (5x4) do rurek za pomocą uchwytów do rur. Jest to stelaż namiotu wojskowego. Obecnie łuki są rozstawione co 2,4m, ale po między te łuki jeszcze będą wstawione łuki z druta zbrojeniowego fi14. Odległość między łukami będzie 1,2m. Folia już zamówiona ze zgrzewem Obrazek . Teraz dylemat bo muszę zrobić konstrukcję z przodu i z tyłu,oraz drzwi, a nie wiem jak na tym folię pozawijać i zgrzać Obrazek C.D.N Obrazek
A na ostatnim zdjęciu mój pomagier ;:173 Najbardziej pomaga wtedy jak nie przeszkadza Obrazek
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Kontakt:

Post »

Folie nie zawija się i zgrzewa tylko zgrzewa koniec tak aby w środku zgrzewu był sznurek którym naciąga się folie.
Ja nawet nie zgrzewałem tylko pospinałem gwoździami bo są to miejsca które nie naruszają czynnej powierzchni foli.

zobacz na fotkach grafiki google klik
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
pluszak73
50p
50p

Post »

Mi nie chodzi o folię którą nakryję tunel, tylko o folię którą założę na front. Czyli tam gdzie będą drzwi.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”