Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników cz.1
- Vkris
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 lut 2014, o 16:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników
Chciałbym pokazać sprytny sposób na znalezienie miejsca dla rosnącej rozsady.
Mając niedobór wolnej przestrzeni na kuchennym parapecie umieściłem w oknie dociętą na wymiar półkę ze starej sklejki, którą bym pewnie przeznaczył na opał.
Dzięki temu uzyskałem 2 razy więcej miejsca dla rosnącej rozsadki pomidorka. Może nie wygląda to zbyt estetycznie w kuchni, ale jakoś trzeba sobie radzić (na szczęście całą górę zasłania firanka, którą przy robieniu zdjęć podwinąłem)
Tak to wygląda:
Okno jest oczywiście południowe. Pomidory mają dostęp do słońca przez większość dnia, kubki są na tyle wysokie, że pomijają dolną ramę. Półka nie rzuca cienia na pomidory z dołu, więc mogą spokojnie rosnąć.
Mając niedobór wolnej przestrzeni na kuchennym parapecie umieściłem w oknie dociętą na wymiar półkę ze starej sklejki, którą bym pewnie przeznaczył na opał.
Dzięki temu uzyskałem 2 razy więcej miejsca dla rosnącej rozsadki pomidorka. Może nie wygląda to zbyt estetycznie w kuchni, ale jakoś trzeba sobie radzić (na szczęście całą górę zasłania firanka, którą przy robieniu zdjęć podwinąłem)
Tak to wygląda:
Okno jest oczywiście południowe. Pomidory mają dostęp do słońca przez większość dnia, kubki są na tyle wysokie, że pomijają dolną ramę. Półka nie rzuca cienia na pomidory z dołu, więc mogą spokojnie rosnąć.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Naprawdę ślicznie i fachowo, a zazdrostki jakie dojrzałam są od teraz przedmiotem mojej zazdrości.
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Jak dla mnie te pomidorki to ozdoba w kuchni a nie coś co trzeba zasłaniać Kiedy wysiewałeś?
- Vkris
Pomidory owszem, ale stary zniszczony kawał płyty już nie tak bardzo:) Zresztą firanka wisi tam zawsze, celowo sklejki nie zasłaniałem.
Co do pomidorków to były wysiewane 3 tygodnie temu. Były już dość wysokie ok. 5cm. Zostały kilka dni temu przesadzone i teraz ledwo zerkają z kubeczków i nie wyglądają już tak okazale.
Co do pomidorków to były wysiewane 3 tygodnie temu. Były już dość wysokie ok. 5cm. Zostały kilka dni temu przesadzone i teraz ledwo zerkają z kubeczków i nie wyglądają już tak okazale.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
Miałyby jeszcze większy dostęp gdybyś ściągnął te zazdrostki.Vkris pisze:Pomidory mają dostęp do słońca przez większość dnia,
Pomidory już powinny być przepikowane, papryka może trochę poczekać.
Pochyl te skrzynki w kierunku światła podkładając coś pod jeden długi bok. W naszej szerokości geograficznej ten kat pochylenia powinien wynosić :
180 * - szerokość geogr - 90 *= 38 * dla np Warszawy. Wtedy światło padać będzie prostopadle do podłoża.
Pochyl te skrzynki w kierunku światła podkładając coś pod jeden długi bok. W naszej szerokości geograficznej ten kat pochylenia powinien wynosić :
180 * - szerokość geogr - 90 *= 38 * dla np Warszawy. Wtedy światło padać będzie prostopadle do podłoża.
-
- 200p
- Od: 24 sty 2011, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
forumowicz dzięki za odpowiedź, z papryczkami poczekam a jaka ziemie zastosować do pikowanych roślinek?
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Te kuwety są chyba zbyt głębokie. Może byś je pochylił trochę do okna? Nie będą tak "gonić za światłem"
A do jakiej siałaś ?arkawroc pisze:jaka ziemie zastosować do pikowanych roślinek?
Na temat podłoży ja tu nieraz się wypowiadałem. Istotne jest jednak co dla Ciebie jest do kupienia ?. Czysty torf odkwaszony jest dobry ale wymaga umiejętnego podlewania i nawożenia. Najlepsze gotowe podłoże z nawozem.
-
- 200p
- Od: 24 sty 2011, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
było to podłoże torfowo-kokosowe do wysiewu i produkcji rozsad Floratin
Powinno być dobre. Tylko nie mogę się doszukać ile nawozu startowego jest w nim ?. Sadząc po wyglądzie siewek jest OK
- Vkris
forumowicz
O nie, otwartej wojny z kobiecą załogą "Twierdzy Kuchnia" nie zaryzykuję. Swoją drogą i tak dużo wypertraktowałem, wszelkie domowe kwiatki i inne pierdołki z parapetów poszły zupełnie gdzie indziej:)forumowicz pisze:
Miałyby jeszcze większy dostęp gdybyś ściągnął te zazdrostki.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek