Sezon 2014 rozpoczęty
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Powojniki - sezon 2014
U mnie ukorzeniona w zeszłym roku Józefinka dobrze przezimowała i zaczyna otwierać oczy na świat ;)
aneczka 1979 to jest jaskier rozłogowy, lubi wilgotne gleby i to uciążliwe zielsko, bo szybko rośnie płoży się, włazi w inne rośliny i mocno ukorzenia od razu.U mnie tego rośnie pełno.
janek45 nie dawaj żadnych nawozów teraz, bo grozi 'spaleniem' korzeni.
janek45 nie dawaj żadnych nawozów teraz, bo grozi 'spaleniem' korzeni.
Jakie polecacie clemki kwitnace "przez cale lato"?Chce posadzic dwa w reprezentacyjnym miejscu i chcialabym zeby nie zapadly na uwiad i troche kwitly.Chcialam polaczyc dwa kolory przy jednej drabince.Myslalam o arabelli i princes kate
ale jakos takie zestawienie nie zbyt mi pasuje.Co powiecie o princess kate? warta zachodu?
Kasia
ale jakos takie zestawienie nie zbyt mi pasuje.Co powiecie o princess kate? warta zachodu?
Kasia
Przepraszam,ale nie mam mozliwosci uzywania polskich liter Kasia
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
Seli to chyba już po nich bo dałem i to mocniejszy ,dziś wyjmę go z tej donicy i przesadzę do nowej ziemi i donicy.
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Jurek ale fajnie , gratuluję - Józefinie i Tobie.Jurek pisze:U mnie ukorzeniona w zeszłym roku Józefinka dobrze przezimowała i zaczyna otwierać oczy na świat ;)
Jak to robiłeś ? Najważniejsze pytanie - w jakim miesiącu ukorzeniałeś ? Krok po kroku. Możesz ?
- janek45
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Najłatwiej i najwygodniej - przez odkład poziomy. Żagłębiłem jeden pęd w ziemi - jakoś latem, a jesienią po sprawdzeniu, czy są już korzenie - odciąłem od rośliny matecznej i posadziłem do doniczki celem przezimowania.Ruda2011 pisze:Jurek ale fajnie , gratuluję - Józefinie i Tobie.Jurek pisze:U mnie ukorzeniona w zeszłym roku Józefinka dobrze przezimowała i zaczyna otwierać oczy na świat ;)
Jak to robiłeś ? Najważniejsze pytanie - w jakim miesiącu ukorzeniałeś ? Krok po kroku. Możesz ?
Dla uzyskania większej ilości roślin można robić sadzonki jednooczkowe, ale wymaga to więcej zachodu.
- szy---
- Od: 31 sty 2013, o 14:40
Witajcie,
w tym roku kupiłem pierwszy raz clematisa na targach ogrodniczych od firmy clematisy ma już 50cm i nadal rośnie, co z nim teraz zrobić? Jego docelowe miejsce to donica na zachodnim balkonie właściwie loggia.
w tym roku kupiłem pierwszy raz clematisa na targach ogrodniczych od firmy clematisy ma już 50cm i nadal rośnie, co z nim teraz zrobić? Jego docelowe miejsce to donica na zachodnim balkonie właściwie loggia.
- janek45
Szymon z tego co czytam to dla twojego Clematisa Mrs N.Thompson strona nie ma znaczenia , każda jest dobra.
- szy---
- Od: 31 sty 2013, o 14:40
Wiem, ale nie wiem czy powoli myśleć o wsadzeniu do donicy.
janek45 nie jestem znawcą klematisów, ale Jackmanii rośnie u mnie w ogrodzie ok.7-8 lat i zauważyłam, że on niechętnie wybija od podstawy, bo ogólnie rośnie wysoko i silnie. Chyba, że mocno przycięty, ale ja nie miałam potrzeby nisko go ciąć.Tak, że Twój najprawdopodobniej odbije z pąków w kątach liści, ale sprowokowany przez papużki może odbić i u podstawy, ale raczej później.Inne odmiany powojników chętniej puszczają od podstawy( co widać nawet u młodego), przeważnie te niższe odmiany jak wspomniany Dr.Ruppel
- janek45
Jurek jaki to jest Powojnik? ale piękny krzaczor