Liliowce -Hemerocallis cz.11

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
monberka
500p
500p
Od: 2 kwie 2013, o 08:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Liliowce -Hemerocallis cz.11

Post »

Kochani,
podpowiedzcie mi, zakupiłam dziś liliowca, który ma wystające "zielone". Chcę go zadołować w gruncie i nie wiem, czy tą cebulę razem z tym zielonym zadołować, czy to zielone wystawić nad grunt? Pierwszy raz mam do czynienia z liliowcami i stąd moja niewiedza :oops:
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zielonym do góry :D a tak na poważnie, nie głębiej niż rosła w doniczce lub jeśli kupiłaś z "gołym" korzeniem do po początek pędu i płytko.
Agata
monberka
500p
500p

Post »

Kupiłam z gołym korzeniem, więc ten zielony pęd zostawić nad ziemią, płytko posadzić. Nie okrywać agrowłókniną?
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10

Post »

Nawet jak będzie mały mały przymrozek da sobie radę :D Płytko , to znaczy tak żeby to co zielone było nad nią.
Agata
monberka
500p
500p

Post »

Dzięki serdeczne za pomoc,
pozdrawiam :wit
Elfir
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 lis 2013, o 01:48

Post »

Jest tyle temat ów o liliowcach, kilka tysięcy odmian. Jak znaleźć, poza Stella D'Oro, odmianę, która nadłużej kwitnie, ale w przeciwieństwie do Stelli jest wysoka (im wyższa tym lepsza).
Kolor czy rodzaj płatków ma drugorzędne znaczenie, chociaż jak miałabym wybrzydzac, odpadają pająki, ceglaste czerwienie i bardzo ciemne (czrne) kolory.

grzebię, grzebię po forum, ale prócz pięknych zdjęć mało konkretów o rzeczywistej długości kwitnienia (w stylu "zaczął kwitnąć pod koniec maja, skończył w polowie lipca").
Mam obecnie żółtego liliowca NN w ogrodzie, ale kwitnie tylko 3 tygodnie w lipcu.
Awatar użytkownika
Kleksik
200p
200p
Od: 24 mar 2012, o 19:12

Post »

Witaj Elfir :wit
Nikt Ci nie odpowie jak długo kwitną liliowce ;:223 . Jeden kwiat liliowca kwitnie jeden dzień :( (po angielsku nazwa liliowca to daylily). A jak długo kwitnie karpa liliowców to zależy od jej rozrośnięcia, ilości pędów kwiatowych i pąków na nich. Starsze liliowce mogą mieć kilka i więcej pędów a na każdym pędzie może być nawet ponad 25 pąków. I jak kwiaty się stopniowo rozwijają to taka duża karpa może kwitnąć i miesiąc ;:215 .
Portal ten nie jest encyklopedią czy też bazą ze szczegółowym opisem odmian. Tu ogrodnicy wymieniają się swoimi doświadczeniami i "chwalą" się swoimi roślinkami. ;:138
Znajdziesz tu szereg ciekawych informacji z zakresu uprawy liliowców - warto poczytać.

Jak szukasz szczegółowych danych o liliowcach to wejdź na stronę http://www.daylilies.org (strona the American Hemerocalis Society, towarzystwa które mówiąc w skrócie prowadzi światową rejestrację odmian liliowców) zakładka np. Daylily Database Online i tam będziesz miała większość takich informacji, których tu szukałaś. A odmian liliowców jest już prawie 80 tysięcy tych zarejestrowanych w AHS i oczekujących na rejestrację i jeszcze kilka tysięcy zarejestrowanych w Europie a nie w AHS. Masz w czy wybierać ;:333 .
W tym portalu jest też baza liliowców ze zdjęciami i nazwami. Wybierz sobie, te które Ci się podobają i poczytaj o nich np. w AHS
Miłej lektury :heja
Pozdrawiam
Katarzyna
Pozdrawiam
Katarzyna
Ismena
500p
500p
Od: 5 sty 2008, o 20:00
Kontakt:

Post »

Witam!

Są liliowce , ktore kwitna póżniej oraz powtarzające kwitnienie. TYlko u nas jest klimat jaki jest i jeśli jesień jest ciepla i słoneczna ( wrzesień i pażdziernik) to dużo tworzy się kwiatow powtornie. To zdarza sie średnio co dwa lata. BYły miesiace jesienne ciepłe, że jak weszłam na pole to trudno było uwierzyć ,że idzie zima. Teraz przed nami wiosna i mozna posadzić odmiany powtarzajace. Nie mam czasu oznaczyć wszystkie powtarzajace, ale może w tym roku uda mi się. Kilka zdjęć z pola powtarzajacych liliowców R.
POzdrawiam
Ismena
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Elfir
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Kleksik pisze: Nikt Ci nie odpowie jak długo kwitną liliowce ;:223 . Jeden kwiat liliowca kwitnie jeden dzień :( (po angielsku nazwa liliowca to daylily). A jak długo kwitnie karpa liliowców to zależy od jej rozrośnięcia, ilości pędów kwiatowych i pąków na nich. Starsze liliowce mogą mieć kilka i więcej pędów a na każdym pędzie może być nawet ponad 25 pąków. I jak kwiaty się stopniowo rozwijają to taka duża karpa może kwitnąć i miesiąc ;:215 .
Na gardenwebforums maniacy liliowców dzielą się spostrzezeniami co do długości kwitnienia swoich odmian, więc nie ma co walić głowa w mur.
Byłam ciekawa czy spostrzeżenia się pokrywają i szukalam takich informacji tu, ale trudno przebijać się przez 11 wątków o liliowcach + poboczne wątki, by wyłuskać interesującą mnie informację.
Miałam nadzieję, że kiedyś ktoś robił jakiś ranking lub porównania i mnie tam skierujecie, bo sama nie mogę odszukać.
Ale skoro nie robiliście, to trudno, będę polegać na spostrzezeniach ameykańskich. Amerykańskie uprawy mają to do siebie, że duza ich częśc znajduje się w cieplejszych rejonach niż Polsk, więc trzeba brac poprawki w danych.

Nie jestem początkującym ogrodnikiem - raczej zawodowym, ale trudno mi robić prywatne spostrzezenia dla kilkuset bardziej dostępnych na rynku odmian liliowców, bo nie mam tak dużego ogrodu, by tworzyć kolekcje. A chciałabym klientom polecać takie, których kwitnienie (dorosłej rośliny) nie ogranicza się do dwóch tygodni.
klio
500p
500p
Od: 31 sie 2010, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hodowcy cały czas pracują nad tym aby wydłużyć czas kwitnienia liliowców, podobno są już w tej dziedzinie jakieś osiągnięcia, jednak póki co, przyjmuje się, że kwiat liliowca kwitnie tylko jeden dzień. Jak długo kwitnie cała kępa danego liliowca, to zależy od jej wielkości i warunków w których rośnie. Jedne liliowce zakwitają wcześniej, inne wydają kwiaty stosunkowo późno. Są odmiany powtarzające kwitnienie i takie, które tego nie robią. Wszystko zależy od konkretnej odmiany, rejonu w którym została posadzona i starań ogrodnika, chociaż nie są to kwiaty zbyt wymagające.
Pozdrawiam. Krystyna.
Awatar użytkownika
Emiks
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 sie 2013, o 11:58

Post »

Witam :D po przerwie zimowej, ale zaglądałam i tak jak przypuszczałam z Wami nie miałam depresji zimowej. Wielkie dzięki ;:4
Przyłączam się do tych co to szczerzą ząbki do monitora. Mój uśmiech i dobre samopoczucie pozostaje jeszcze długo dłużej po odejściu od niego. Pocieszona przez Was, że liliowce to mocne bestyjki i tak łatwo się nie dają wytępić, czekam z wielką nadzieją na te co mi późną jesienią zadeptały zwierzaki.Młode sadzonki kupione latem i miałam duże wątpliwości czy dadzą sobie radę jak zniknęły mi znad ziemi :| Mój błąd, nie zabezpieczyłam je należycie :oops:
Pozdrawiam Was bardzo gorąco, szczerząc ząbki do monitora :)

Aa! I ja również planuję tej wiosny nowe miejsca w ogrodzie dla liliowców :) Akurat u mnie to nie problem, można powiedzieć, że dziewiczy stan więc bez ograniczeń ... jeszcze :;230
Elfir
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

klio pisze:Hodowcy cały czas pracują nad tym aby wydłużyć czas kwitnienia liliowców, podobno są już w tej dziedzinie jakieś osiągnięcia, jednak póki co, przyjmuje się, że kwiat liliowca kwitnie tylko jeden dzień.
Nie chodziło mi o trwałość pojedynczego kwiatu tylko długość efektu dekoracyjnego całej kępy.
Odmiana Stella D'Oro jest powszechnie uznawana za najdłużej kwitnącą i zastanawiałam się, czy któraś z tych nowych odmian chociażby zbliża się do jej osiągnięć.
Miałam dane, że "Darla Anita" kwitnie stosunkowo długo w porównaniu z innymi odmianami. Inne odmiany podawane na GardenWeb sa niedostępne w Polsce w powszechnej uprawie i za normalne pieniądze.
Potrzebuję czasem do kompozycji czegoś wyższego niż Stella.
Awatar użytkownika
Kleksik
200p
200p
Od: 24 mar 2012, o 19:12

Post »

Witaj Elfir,
Nie czytasz zbyt dokładnie, więc zacytuję z poprzedniego postu:
"....jak długo kwitnie karpa liliowców to zależy od jej rozrośnięcia, ilości pędów kwiatowych i pąków na nich. Starsze liliowce mogą mieć kilka i więcej pędów a na każdym pędzie może być nawet ponad 25 pąków. I jak kwiaty się stopniowo rozwijają to taka duża karpa może kwitnąć i miesiąc ;:215 ."
Mogę jeszcze dodać, że jeżeli odmiana powtarza kwitnienie to można powiedzieć, że kwitnie dłużej.
Oczywiście są odmiany, które szybciej się rozrastają ale to również zależy od warunków uprawy.
Przywołana przez Ciebie Darla Anita akurat u mnie rozrasta się bardzo powoli więc i kwiatów jest mało czyli kwitnie krótko.
Pozdrawiam
Katarzyna
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”