Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników cz.1
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników
Vkris , mam podobne półki na 125 cm długie, 3 poziomowe i to w pokoju, z racji najkorzystniejszych warunków świetlnych. No ale u mnie to ja rządzę
Pod półkami umocowane świetlówki i w razie potrzeby doświetlania zawieszam dookoła oklejone folią i docięte na wymiar kartony i mam 2 poziomowy growbox. Od strony szyb są wsuwane. Na samej górze /bez oświetlenia/ miejsce dla kwiatków doniczkowych.
Dzisiaj słonecznie i moje maluchy poszły na balkon.
Vkris, usuń po kryjomu tę zazdroskę i zamontuj na gwozdkach chociaż dla tej dolnej półki odbłyśnik z białego papieru lub folii. W razie gderania, wytłumacz żonce na spokojnie, że tak lepiej dla rozsady
Jeszcze podłożyłabym cienki styropian, pod niego klocuszki aby rozsada została pochylona w stronę okna.
Pod półkami umocowane świetlówki i w razie potrzeby doświetlania zawieszam dookoła oklejone folią i docięte na wymiar kartony i mam 2 poziomowy growbox. Od strony szyb są wsuwane. Na samej górze /bez oświetlenia/ miejsce dla kwiatków doniczkowych.
Dzisiaj słonecznie i moje maluchy poszły na balkon.
Vkris, usuń po kryjomu tę zazdroskę i zamontuj na gwozdkach chociaż dla tej dolnej półki odbłyśnik z białego papieru lub folii. W razie gderania, wytłumacz żonce na spokojnie, że tak lepiej dla rozsady
Jeszcze podłożyłabym cienki styropian, pod niego klocuszki aby rozsada została pochylona w stronę okna.
- Vkris
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 lut 2014, o 16:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję Graniu za cenne rady. Po tym co napisałaś sądzę, że podeszłaś do sprawy fest profesjonalnie:) Zrobię tak jak powiedziałaś.
P.S. Wszystkiego Najlepszego z okazji Dnia Kobiet wszystkim Forumkom!!!
P.S. Wszystkiego Najlepszego z okazji Dnia Kobiet wszystkim Forumkom!!!
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
Czy Ty w ogóle cokolwiek czytałeś na temat rozsady pomidorów o czym tu tłuczemy od miesięcy ?. Pomidor to nie kanarek wiec po co ta kuweta ma jeszcze pokrywę. Tu już nie ma pomocy. Tu trza siać na nowo. Trzeba spokojnie poczytać, popytać a na siew gruntowych to masz jeszcze pół miesiąca czasu.
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Najkrótsza rada - wyrzucić i wysiać jeszcze raz, ale wcześniej przeczytać choćby podstawowe rady odnośnie uprawy pomidora i warunków, jakich potrzebuje do kiełkowania i wzrostu.
Aleś je chłopie zamęczył... Jaką miały temperaturę? Czy widziały w ogóle światło?
Widzę teraz, że już mnie forumowicz uprzedził..
Aleś je chłopie zamęczył... Jaką miały temperaturę? Czy widziały w ogóle światło?
Widzę teraz, że już mnie forumowicz uprzedził..
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Po pierwsze, to one są strasznie powyciągane i brak im chlorofilu. Hodujesz je w ciemnościach czy co . Mają również za wilgotne podłoże i w samej szklarence też mają za wilgotno. Są wydelikacone. Od razu jak pokażą się grzbieciki pędów muszą być postawione na najjaśniejszy parapet albo sztucznie doświetlane i należało zdjąć pokrywę szklarenki
Te pomidory doznały po prostu szoku termicznego i wilgotności powietrza. O świetle nie mówiąc.
- Vkris
- Od: 23 lut 2014, o 16:57
Przelane, zawilgocone, widzę też biały nalot na podłożu- jeśli to pleśń podłoże do wywalenia, a szklarenka do mycia. One się tam po prostu udusiły, a światło widziały , jak świnia niebo.
pizdruciku wywal je w pizdu i wysiewaj nowe, masz jeszcze dużo czasu. Czytaj forum, jest na nim wszystko jasno wytłumaczone. No i powodzenia:)
pizdruciku wywal je w pizdu i wysiewaj nowe, masz jeszcze dużo czasu. Czytaj forum, jest na nim wszystko jasno wytłumaczone. No i powodzenia:)
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pizdrucik, masz jeszcze czas, wysiej od nowa, z tych pomidorów nic już nie będzie.
Jak tylko wyjdą z ziemi to od razu na widny parapet, im więcej mają światła, tym ładniejsze będą.
I nie przelewaj. Ja młode siewki podlewam plastikową butelką a w zakrętce mam porobione drobne dziureczki i zraszam ziemię.
Jak wysiejesz powtórnie to nam je pokaż, podpowiemy co dalej.
Jak tylko wyjdą z ziemi to od razu na widny parapet, im więcej mają światła, tym ładniejsze będą.
I nie przelewaj. Ja młode siewki podlewam plastikową butelką a w zakrętce mam porobione drobne dziureczki i zraszam ziemię.
Jak wysiejesz powtórnie to nam je pokaż, podpowiemy co dalej.
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zdecydowanie siej ponownie .
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Gdzie warto kupić podłoże do wysiewów (głównie pod pomidory)?
W zeszłym roku wszyscy chwalili podłoże z biedronki - a teraz jak jest?
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Do wysiewu za bogate w nawozy jest. Siewki mogą, paść z przejedzenia. Może Sterlux uniwersalny albo do wysiewu i pikowania.
Wiosenne wysiewy nasion -porady dla początkujących
http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/56,113645 ... siewy.html
http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/56,113645 ... siewy.html
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Ja miałem problemy z zakupieniem większej ilości podłoża do wysiewów i zmieszałem 1 część ziemi z B.. i 2 cz. torfu odkwaszonego.Popikowałem do takiej mieszanki (0,4 kg nawozu na 1 m3) siewki.Jak na razie wszystko jest OK.
-
- Od: 2 lut 2013, o 11:38
Zbyszek ,kup ziemię Aura firmy Hollas ,jast w różnych sieciach (Mrówka) i sklepach ogrodniczych.Ziemia z Biedronki nadaje się ewentualnie pod gotową rozsadę jak będziesz ją sadził do gruntu.Ja tak zrobiłem w zeszłym roku.Zbyszek T pisze:Gdzie warto kupić podłoże do wysiewów (głównie pod pomidory)?
Pozdrawiam,Mariusz.