Lubródek

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
malmagna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 mar 2014, o 19:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Lubródek

Post »

Witam w Lubródku!
Mam na imię Gosia, postanowiłam dołączyć do grona Ogrodników Pasjonatów. Jestem kompletną amatorką, ale mój ogródek jest moją pasją. Stworzyłam go sama, od początku do stanu obecnego. Jeszcze dwa lata temu zamiast pięknie kwitnących roślin rosły pokrzywy, mlecze i nieokreślone zielska. Wiosną 2012 roku z małymi grabkami ruszyłam do pracy, krok po kroku, centymetr po centymetrze zaczęłam pielić, sadzić, przesadzać, ciągle coś zmieniać i kupować. I chociaż mojemu Lubródkowi wiele brakuje , jestem z siebie dumna, że własnymi rękami taki kawał roboty wykonałam. Moje roślinki zaczęły kwitnąć wyglądać pięknie. W końcu i ja mam się czym pochwalić.
Lubródek jest ogródkiem przydomowym, niedużym, ponieważ cała działka w sumie ma 700m2. Zanim powstał dom były tu iglaki oraz drzewka owocowe, ponad 30-letnie : śliwy, jabłonie, wiśnie. Niestety śliwy i wiśnie chorowały i trzeba było je wyciąć. Pozostała jabłonka - centralny punkt ogrodu oraz iglaki od frontu. Poza tym - jak wspomniałam wszelkiego rodzaju zielska i pozostawiająca dużo do życzenia trawa.

Tak było dwa lata temu (kwiecień 2012r.) tam w dali to ja:
Obrazek

A tak już było w zeszłym roku (sierpień i wrzesień 2013r.):
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lubródek

Post »

Witaj kochana ;:138 i pochwal się swoimi pięknotkami :D
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
malmagna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

Witaj Zabeczko, nie zdążyłam wkleić zdjęć a już pierwszy Gość u mnie. Bardzo mi miło.

W Lubródku zaczyna się już wiosna, właściwie zaczęła się w lutym. Kwitły bratki, pojawiły się pąki anemonów, przebiśniegi i krokusy, zaczęły wyglądać znad ziemi tylipany i wszelkie byliny. Szybko w tym roku, co baaaaardzo mnie ucieszyło.

To naprawdę zdjęcia z połowy lutego:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
MariaWy
1000p
1000p
Od: 3 lip 2011, o 22:12

Post »

Witaj Gosiu :wit Pięknie się zapowiada ,pokazuj, pokazuj ,czekamy na zdjęcia i dalszy ciąg opowieści .
Pozdrawiam i zapraszam do siebie.
Awatar użytkownika
malmagna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

Jejku, jak Wy macie pięknie! Nie przeglądałam dokładnie,ale te parę stron , które ujrzałam wystarczyło mi, żeby już zachorować na chorobę "JA TEŻ TAK CHCĘ!".
Będę wklejać zdjęcia, ale na razie muszę rozgryźć jak tu się poruszać i jak te zdjęcia wklejać, jak to na początkującą przystało.
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03

Post »

Witaj Gosiu na forum i wśród zielono zakręconych ogródkowiczów :)
Dobry kawał roboty wykonałaś ;:215
Piękny ogród ślicznie zagospodarowane rabatki :D
Piękna wiosnę masz ogrodzie :wink:
Cieplutko Pozdrawiam miłego weekendu życzę i zapraszam do siebie
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Gosiu malmagniu
Bardzo u Ciebie soczyście i kolorowo :D
Widać ogrom pracy i włożonego serca..
No i wyobraziłam sobie, jak ruszasz w dziki busz z małymi grabkami w garści ;:oj

Napisz, proszę coś więcej o ogrodzie, jaki jest duży, czy przy domu, czy może gdzie indziej, no i skąd jesteś, Gosiu.
Pozdrawiam Cię serdecznie
Ula

Aha, i spróbuj zamieszczać nieco większe zdjęcia, będzie można więcej nacieszyć oczy pięknymi roślinami.
Awatar użytkownika
malmagna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

Miło mi gościć i Ciebie Ursulko, jak już Ci pisałam Twój ogród był dla mnie inspiracją. Jestem początkująca, dopiero poznaję możliwości forum, jak wklejać zdjęcia, jak tu się w ogóle poruszać, więc wybaczcie, z czasem będzie lepiej. Lecę do mojego Lubródka przycinać bukszpany, wkrótce zobaczycie co mi wyszło i Ekspertkę Ursulkę poproszę o komentarz czy dobrze.
Awatar użytkownika
malmagna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

Ursulko - udało mi się wkleić większe zdjęcia.
Mam do Was pytanie - czy krzewuszkę można wczesną wiosną przyciąć? Doczytałam, że przycina się ją po przekwitnięciu, ale żeby uformować można teraz? Na moich są jeszcze uschnięte kwiatostany (czy jak to nazwać), a gałązki są wyciągnięte i cienkie. Dzisiaj jestem w szale strzyżenia, ale krzewuszek nie odważyłam się przyciąć.
Z ciężkim sercem przycięłam bukszpany, były większe, teraz takie małe mi wyszły. Ale chyba mi się podobają. Jeśli nie widać na zdjęciach (potem wkleję) miały to być "ufoludki" czyli kulki z wystającymi czułkami zakończonymi mniejszymi kulkami. Nie wiem co dalej robić z tymi czułkami, na razie są łyse, skubnęłam końce , nie wiem czy dobrze. Kilka musi podrosnąć, tym wierzchołków nie skubałam.

Tak przycięłam, podkreślam, że pierwszy raz cięłam bukszpany - zdjęcia przed i po strzyżeniu.

Obrazek Obrazek ObrazekObrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Witaj :-).
Jeśli przytniesz teraz krzewuszki to nie zakwitną w tym roku, poczekaj do pierwszego kwitnienia i wtedy przytnij to odwdzięczą się pięknymi kwiatami ponownie jesienią i za rok.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Eeee tam, zaraz z ciężkim sercem...
Gosiu, bukszpany nie zęby - odrastają :;230

Każde strzyżenie pomaga bukszpanowi podążać w stronę oczekiwanego fasonu. Poza tym, każda ucięta gałązeczka, w tym miejscu się rozgałęzi. No i o to właśnie chodzi! Zagęszcza się, ot co!
Jeśli nie chcesz przycinać dużo, to dziabnij chociaż końcówki, bo po cięciu się rozkrzewia.

Krzewuszkę możesz ciąć, ale... tym sposobem zetniesz przyszłe kwiaty. Bo krzewuszka zakwita na pędach zeszłorocznych. Stąd tnie się ją PO kwitnieniu.
No, chyba, że tniesz interwencyjnie, bo miotła.
Gosiu, po zimie zwykle wiele gałązek krzewuszki jest uschniętych. Ale zobaczysz to dopiero wtedy, gdy puści nowe listki. No i wtedy można wyciąć te suche.

O, teraz doczytałam, Ewunia Kocica Ci odpowiedziała :D

Mmmm, podziałałaś dzisiaj :D Ja też! Jest super!
Pozdrawiam
Ula
Awatar użytkownika
malmagna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

Ależ mi się podoba to forum! Strasznie Wam dziękuję za odpowiedź. Poczekam zatem, aż krzewuszki (a mam ich kilka, uwielbiam je) przekwitną. Już nie mogę się doczekać aż wszystko zacznie kwitnąć. Na razie codziennie chodzę do ogródka i sprawdzam co ile urosło :).
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Czyli zachowujesz się normalnie tak jak większość osób tutaj :D . Co do krzewuszek to też je bardzo lubię i mam sporo odmian, są zupełnie niedoceniane w naszych ogrodach.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”