Cześć mam pytanie jakiego gatunku drzewa użyłeś i czy może być drzewo sosnowe.Krzychoo pisze:Jakiś czas temu pokazywałem swój domek dla murarek, przypomnę tylko:
W weekend zabrałem się za wyciąganie kokonów. Trochę późno, ale wcześniej nie znalazłem czasu. Wyglądało to tak:
Przygotowałem 4 klocki z 2-ma rodzajami otworów: 8 i 10 mm. Początkowo zrobiłem 1 pień z otworami 6 mm, ale uznałem, że po włożeniu do środka ruloniku z papierem średnica będzie za mała. Po 1 sezonie muszę przyznać, że otwory 10 mm zostały zalepione w niewielkim stopniu. Początkowo myślałem, że ok. 40% otworów 10 mm jest zamieszkanych, ale po wyjęciu rurek okazało się, że były one zaślepione na końcu i puste w środku. Stopień zapełnienia rurek 8 mm widać na zdjęciu. Niektóre rurki były wzorcowo wypełnione, niektóre z pasożytami. Bardzo żałuję, że nie śledziłem tego wątku w bieżącym roku. W 1 rurce trafiła mi się miesierka, ale ją wyrzuciłem, myślałem, że to pasożyt
Teraz kilka cyferek. 1 klocek z mniej więcej 350 otworami: zrobienie rurek papierowych i wypełnienie całego klocka: ok. 2 godziny. Wyłuskanie z niego kokonów: ok.2,5 godziny. Największa zaleta tego rozwiązania póki co to zero uszkodzonych kokonów podczas wyciągania. Przy rurkach z rdestu rozcinanych nożem zdarzały się wypadki. Dodatkowo łatwo było ustalić czy rurka jest pełna czy pusta w środku: wystarczyło ją delikatnie ścisnąć. Kokonów to nie uszkadzało, broniły je gliniane przegrody.
Na zbliżający się sezon zastosuję to samo rozwiązanie, wymienię tylko 1 klocek z otworami 10 mm na 8 mm.
Jakie wymiary ma ten klocek?
Jakiej długości są rurki ? Czy od tyłu przykręcałeś deskę aby te rurki się nie zamoczył?