MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.III
Re: Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach. Cz. III
W naturze nikt kokonów nie przenosi a pszczoły wykluwają się wtedy- kiedy potrzeba. Czyli jak wszystko kwitnie 

- sparks25
- 500p
- Od: 14 lut 2010, o 22:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Podejrzewam że wymiar jest 0,8x0,8 mm ja chce zrobic cos podobnego z płyty mdf na razie kilka sztuk na próbe a na drugi rok jak wypali to wiecej.
A co do wystawiania kokonów to wystawic mozna bo nocne przymrozki nic im nie zrobia a wygryzac sie zaczna jak temperatura przez kilka dni utrzymywac sie bedzie na poziomie 15 stopni w plusie i bez przymrozków w nocy wiem z doswiadczenia.

A co do wystawiania kokonów to wystawic mozna bo nocne przymrozki nic im nie zrobia a wygryzac sie zaczna jak temperatura przez kilka dni utrzymywac sie bedzie na poziomie 15 stopni w plusie i bez przymrozków w nocy wiem z doswiadczenia.
- markonix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
taki wymiar to chyba dla roztoczy .....sparks25 pisze:Podejrzewam że wymiar jest 0,8x0,8 mm ja chce zrobic cos podobnego z płyty mdf .

z mdf raczej nie zrobisz , bo to płyta wiórowa i napuchnie po mocniejszym kontakcie z wilgocią ...
ja mam pomysł w trakcie realizacji ale na wymiar 1x1 cm , za mniejszym materiałem się rozglądam
- sparks25
- 500p
- Od: 14 lut 2010, o 22:15
Fakt strzeliłem zonka na byc 0,8x0,8 cm a płyta mdf to nie to samo co wiórowa tylko płyta pilsniowa o gestszej konsystencji niz zwykła płyta pilsniowa zastanawiam się tez czy nie uzyć moze jakis tańszych paneli podłogowych.
Według mnie wszystkie MDF-y o kant kuli rozbić. Raz że to jest badziew nie nadający się na zewnątrz , dwa to ie wiem czy do takiej chemii pszczółki chciały by się pchać .
Myślę, że jak już to deska z jakiegoś drewna liściastego pofrezowana odpowiednio byłaby dobra.
Myślę, że jak już to deska z jakiegoś drewna liściastego pofrezowana odpowiednio byłaby dobra.
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
a ja się pochwalę
buda własnoręcznie zrobiona przeze mnie
tylko płyty tzn dziury zrobił mi sąsiad
pszczoły też już są wystawione do miejsca docelowego....

pszczoły też już są wystawione do miejsca docelowego....
:)
- bodzia3012
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Dzięki
za informacje dot. wystawienia kokonów
chyba też po niedzieli je wystawię

chyba też po niedzieli je wystawię

- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Czym polecacie wypełnić budkę dla trzmieli jeśli nie mam siana?
Może być sama słoma?
Może być sama słoma?
Możesz wypełnić np.mchem, suchymi liśćmi, myślę że słoma też może być.
-
- 50p
- Od: 4 cze 2013, o 08:34
Ogrodnik88 możesz podrzucić zdjęcia takiej budki ? Trudne jest jej zrobienie ? Też chciałbym coś takiego zbudować...Ogrodnik88 pisze:Czym polecacie wypełnić budkę dla trzmieli jeśli nie mam siana?
Może być sama słoma?
Z góry wielkie dzięki!
Pozdrawiam,
GP
GP
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 4 kwie 2010, o 20:17
- Kontakt:
Tą słomę zmiękcz trochę w rękach coś w stylu ręcznego praniaOgrodnik88 pisze:Czym polecacie wypełnić budkę dla trzmieli jeśli nie mam siana?
Może być sama słoma?

Ja w zeszłym roku użyłem ''chyba'' trawy. Taka wysoka ,oczywiście sucha i trochę zmiękczona (ale NIE były to te twarde źdźbła) i suchego mchu.
Kwatera była wolna tylko w dniu kiedy domek wystawiłem ,na drugi dzień już miał lokatorkę.
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witajcie,
Wczoraj u mnie pierwszy, strasznie zaspany trzmiel, odwiedzał kwitnące wrzośce. Całe szczęście że już otwierają się krokusy, będą miały jedzonko
W weekend domek zrobię tym puszystym zwierzakom.
Wczoraj u mnie pierwszy, strasznie zaspany trzmiel, odwiedzał kwitnące wrzośce. Całe szczęście że już otwierają się krokusy, będą miały jedzonko

W weekend domek zrobię tym puszystym zwierzakom.
- zbyszko
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 28 paź 2013, o 17:37
U mnie na kwitnącym dereniu jadalnym jest mnóstwo pszczolinek,które zamieszkują niewielką glinianą skarpę obok mojej działki.
https://encrypted-tbn1.gstatic.com/imag ... YVV2mn-OTW
http://www.youtube.com/watch?v=v8SQcVtLyuE
https://encrypted-tbn1.gstatic.com/imag ... YVV2mn-OTW
http://www.youtube.com/watch?v=v8SQcVtLyuE
''Mylić się jest rzeczą ludzką''-Lucius annaeus Seneca
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
hmm a moje dzikuski jeszcze śpią...może to i dobrze bo w sobote ma być ochłodzenie, a drzewa zakwitną za jakies 2 tyg czyli lada dzien i samce zaczną wyłazić, krokusy i przebiśniegi w pełni kwitną , fiołki juz zaczeły ,a za pare dni zakwitną krokusy.
mam tylko do Was pytanie otóż chyba już 2 rok mam budki dla trzmieli i niestety pająki w nich tylko zamieszkały , mam te budy umieszczone jakies 20 cm nad ziemią może to jest błędem ??wejście ma byc skierowane w którą strone?
mam tylko do Was pytanie otóż chyba już 2 rok mam budki dla trzmieli i niestety pająki w nich tylko zamieszkały , mam te budy umieszczone jakies 20 cm nad ziemią może to jest błędem ??wejście ma byc skierowane w którą strone?
:)