Wybór odmiany winogrona
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wybór odmiany winogrona
To rzeczywiście wygląda na winobluszcz pięcioklapowy.Widocznie na altance rosła mieszanka.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 mar 2013, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ten patyk na pierwszym planie wygląda na sztober winorośli
per aspera ad astra
-
- 200p
- Od: 22 maja 2013, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak masz wątpiwosci to wyrzuć,jest podobne do winobluszcza,ja dopiero zaczynam z winoroslą w tamtym roku posadziłem 120 młodych krzaczków,w tym przewaga deserowych do ukorzeniania .Na razie poznałem smak Aurory, swenson red, kordianka i Magdalenka której mam jeden krzew.
W tym roku mam sztobry Goługok,Leon Millot,Marszałek oraz odmiany deserowej białej jeszcze nie znam nazwy ale już kosztowałem u własciciela krzewu który dał mi sztobrypiotr
W tym roku mam sztobry Goługok,Leon Millot,Marszałek oraz odmiany deserowej białej jeszcze nie znam nazwy ale już kosztowałem u własciciela krzewu który dał mi sztobrypiotr
ok,ale czy można jeść te pyszne owoce?
-
Owoce winobluszcza nie są ani pyszne ani białe.Są granatowo czarne i są wielkości grochu.Jak wspominałem, pod altanką rośnie i to i winorośl.Rozsiewany jest przez ptaki które przylatują zjadać winogron.Poczekaj aż reszta patyków puści listki i wtedy wstaw zdjęcia.Nie martw się na zapas czy można jeść owoce bo te to dopiero będą za 3-4 lata.
Dziękuję za wyjaśnienie. Czyli mam rozumieć ze to co jadłem do tej pory nie było dzikim bluszczem a prawdziwym winogronem . Na forum winogrona starali mi wmówić ze jadłem jak ptaki kwaśne kuleczki. Nic nie pomogło mówienie że to były słodkie pyszne zielone grona.
Bluszcz tez mi się przyda więc nie wyrzucę ale czekam z utęsknieniem na ostatni patyk z nadzieją że puści właściwe listki.
A jak nie to polećcie jakąś pyszną odmianę to kupię sadzonki. Słyszałem o olimp?
Bluszcz tez mi się przyda więc nie wyrzucę ale czekam z utęsknieniem na ostatni patyk z nadzieją że puści właściwe listki.
A jak nie to polećcie jakąś pyszną odmianę to kupię sadzonki. Słyszałem o olimp?
-
Jeżeli masz dostęp do tej altanki a winogrona są smaczne i bezproblemowe to idź i po prostu utnij kilka nowych patyków.Winorośł szlachetna na oko różni się od winobluszczu.na starszych łozach kora łuszczy się pasmami,winobluszcz ma korę gładką z jaśniejszymi kropkami.Międzywęźla winobluszczu są o wiele krótsze a wąsy czepne mają zdolność tworzenia przylg które wrastają w ścianę.