Oberżyna - uprawy z rozsady cz2.
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Oberżyna - uprawy z rozsady cz2.
Witam wszystkich.
Mam nasionka oberżyny Avan F1. Czy ktoś z Was miał tę odmianę ?
Dzisiaj wysiewam
Mam nasionka oberżyny Avan F1. Czy ktoś z Was miał tę odmianę ?
Dzisiaj wysiewam
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
No jak tak dalej pójdzie to będe miała same czerwone bakłażany w tym roku tylko te dobrze kiełkują. Z moich nasion z bakłażna podłuznego, nie wzeszłożadne. Dobrze, że na akcje nie wysłałam. Straszna bieda z tymi wschodami.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie 5/5 Red Ruffle wykiełkowało i już mam nawet roślinki. Z akcji miksu bakłażanów 2 wykiełkowały - reszta ani drgnie, ale czekamy dalej.
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Rae: Oberżyna - uprawy z rozsady cz2.
Właśnie zastanawia mnie czemu te kupne nasiona które dobrze kiełkują mają jasniejszy kolor niż te akcjowe i kupna Violetta Lunga.
-
- 200p
- Od: 14 paź 2010, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja w zeszłym roku miałem posadzone pod chmurką 2 krzaki oberżyny , pierwszy raz ,tak na próbę,bo nie do końca wierzyłem że coś z tego będzie.Podczas pierwszego kwitnienie zawiązał mi się tylko jeden owoc a później dość długo nic.Jednak bodajże w końcu lipca zawiązało się jeszcze 7 -8 owoców które bez problemów urosły i chyba dojrzały,bo wciąż nie wiem jak poznać dojrzałośc,sugerowałem się głownie wielkością,Moje bakłażany miały od 20 cm do ponad 25 cm długości więc były całkiem spore i smaczne.Więc u mnie średnia wyniosła 4 owoce,jak na pierwszy raz nieźle.Ika2008 pisze:Zaopatrzyłam się dziś w nasiona Black Beauty. Wieczorem wylądują na wacikach.
ile owoców jest średnio na jednym krzaku?
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
U mnie już są maluchy w doniczkach 3 odmiany.
Aalal- dojrzałość zbiorczą bakłażana określa sie trochę na wyczucie. Owoc ma być spory,błyszczący i uginać sie lekko pod palcem po nociśnieciu. W ub roku miałam tylko jeden krzak w donicy pod folią,wyrósł ogromny i owoców było zatrzęsienie,ale to była sadzonka szczepiona- nie wiem jaka odmiana i na czym szczepiona,bo kupiłam gotowca i nie było tak szczegółowych informacji.
W tym roku zamierzam posadzić kilka sztuk w gruncie osłaniając 3 strony ,oprócz południowej ,pasami kukurydzy ( jak jej ptaki nie wybiorą ) A świeżo wysadzone sadzonki będę osłaniać prowizorycznymi namiocikami z folii do pakowania stretch owiniętej na kijki z miskanta Robiłam tak w ub roku z pomidorami w gruncie i bardzo dobrze sie sprawdziło.
Pola-kolor nasion zależy zapewne od odmiany-i niekoniecznie musi byc tak,że ciemna odmiana ma ciemniejsze nasiona.
A tu fajny link o uprawie w polu -ciekawe,jak łatwo się regeneruje bakłażan po uszkodzeniach mrozowych
http://www.ogrodinfo.pl/warzywa-polowe/ ... ie-polowej
Aalal- dojrzałość zbiorczą bakłażana określa sie trochę na wyczucie. Owoc ma być spory,błyszczący i uginać sie lekko pod palcem po nociśnieciu. W ub roku miałam tylko jeden krzak w donicy pod folią,wyrósł ogromny i owoców było zatrzęsienie,ale to była sadzonka szczepiona- nie wiem jaka odmiana i na czym szczepiona,bo kupiłam gotowca i nie było tak szczegółowych informacji.
W tym roku zamierzam posadzić kilka sztuk w gruncie osłaniając 3 strony ,oprócz południowej ,pasami kukurydzy ( jak jej ptaki nie wybiorą ) A świeżo wysadzone sadzonki będę osłaniać prowizorycznymi namiocikami z folii do pakowania stretch owiniętej na kijki z miskanta Robiłam tak w ub roku z pomidorami w gruncie i bardzo dobrze sie sprawdziło.
Pola-kolor nasion zależy zapewne od odmiany-i niekoniecznie musi byc tak,że ciemna odmiana ma ciemniejsze nasiona.
A tu fajny link o uprawie w polu -ciekawe,jak łatwo się regeneruje bakłażan po uszkodzeniach mrozowych
http://www.ogrodinfo.pl/warzywa-polowe/ ... ie-polowej
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- architektin
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 14 lut 2012, o 15:53
- Kontakt:
Oto mój bakłażan, który ku mojemu zdziwieniu wykiełkował już po tygodniu. Tylko mam problem...siewki mają pod sobą tylko ok. 1 do 1,5 cm ziemi (dlaczego tak zrobilam? Nie pytajcie - nie wiem o co mi chodziło ) Teraz nie wiem co robić, wiedząc że bakłażan fanem pikowania i przesadzania nie jest. Czy czekać na liście właściwe na takiej płyciźnie czy go popikować w takim stanie jak jest ?
Pozdrawiam
Kasia
Kasia
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Ja bym poczekał kilka dni,aż rozprostują liścienie.Nastepnie każdego jednego delikatnie z brylką ziemi wsadził do doniczek.
Z przesadzaniem nie powinno być problemu bo ma mało podłoża.
Z przesadzaniem nie powinno być problemu bo ma mało podłoża.
Możesz dosypać delikatnie ziemi i obrócić doniczkę w stronę słońca pod lekkim kątem
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Mam jedną siewkę bakłażana...pozostałe nasiona nie skiełkowały jak na razie.Siedzą na wacikach już jakiś czas. Ale nie tracę nadziei.Tylko się zastanawiam,czy to nie za późno będzie...dojrzeje taki z późnego siewu czy już po zawodach??
Pomorze...klimat łagodniejszy .
- architektin
- 20p - Rozkręcam się...
- Kontakt:
Ja się nie bawiłam w wykładanie na waciki. Nasionka poszły prosto do ziemi i pilnowałam, żeby miały ciepło - temperatura nie schodziła poniżej 25 st. Jak dotknęłam ziemi to była bardzo ciepła, a na folii, którą było przykryte pudełko ciągle były kropelki wody (oczywiście codziennie też wietrzyłam) I po mniej więcej 8 dniach mam to co widać na zdjęciu powyżej
Może spróbuj swoje nasionka dać do ziemi i zobaczysz co z tego wyjdzie A czy nie za późno to nie do mnie pytanie, bo ja debiutuje w tym roku
Może spróbuj swoje nasionka dać do ziemi i zobaczysz co z tego wyjdzie A czy nie za późno to nie do mnie pytanie, bo ja debiutuje w tym roku
Pozdrawiam
Kasia
Kasia
- edysqa
- 200p
- Od: 18 lut 2013, o 21:14
- Kontakt:
Moje nasionka leżą od 28 lutego na wacikach, przykryte filią spożywczą (na kaloryferze) i nic
To normalne czy raczej poszukać innych nasion?
To normalne czy raczej poszukać innych nasion?
- architektin
- 20p - Rozkręcam się...
- Kontakt:
Ja bym jeszcze poczekała ale dalej się będę upierać przy tym żeby wsadzić do ziemi. Przy kiełkowaniu papryki próbowałam patentu z wacikami i doszłam do wniosku, że chyba nie ma sensu. Ciężko utrzymać stałą wilgotność wacików - ciągle musiałam macać i sprawdzać czy nie przeschły. Wydaje mi się też, że ziemia mocniej paruje w związku z czym przez ten tydzień właściwie raz albo dwa spsikałam ziemię delikatnie wodą - tak to cały czas "podlewało" ją to co skraplało się na folii.
Pozdrawiam
Kasia
Kasia