Mięta - choroby
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mięta - choroby
Moja mięta dostała białych liści nie wiem, od czego. To samo mam na rudbekii
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wygląda jak mączniak prawdziwy; nie sztuka pokropić, wyciąć czy inaczej gada pogonić, tylko, że to ziółko... do użytku nadawać się nie będzie. Teraz na pewno trzeba wyciąć porażone części rośliny a na przyszły sezon zadbać ekologicznie, np. przez allelopatię: posadzić w pobliżu korzystne dla niej rośliny- groch, fasolę, rumianek lub pokrzywę.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- Tomek-Warszawa
Dzięki za odp. Nie używam mięty do niczego tylko tak sobie rośnie
- Onak
- Od: 4 lip 2006, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Tak, to wygląda jak jakiś grzyb-lepiej popryskaj jak nie używasz, nie jesz-inaczej to paskudztwo może Ci się przenieść na inne roślinki w pobliżu.
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie
Na moim balkonie
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Ale najpierw obetnij na jakieś 10 cm od ziemi, dopiero potem pryskaj. Mięta jest diabelnie żywotna, jeśli będzie miała wystarczająco wilgotno, to odrośnie do jesieni w solidny krzaczek
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Tomek-Warszawa
Od mięty sie rudbekia zaraziła. Herbatka miętowa nie smakuje moja prababcia ją uprawiała i tak zostało tak samo jak i rudbekie tez ją uprawiała i tak zostały te roślinki
Mięta pieprzowa
Witam,
Od ok 3 tygodni uprawiam w domowej doniczce "mięte pieprzową" zerwaną wcześniej z pola.
Roślinka pięknie rośnie z tym, że na niektórych lisciach pojawiają się biało - żółte kropki.
W jakimś poradniku wyczytałem, że mięta może być porażana "rdzą". Co to znaczy?
Czy te liscie trzeba oberwać ? I co zrobić żeby zapobiec następnym porażeniom?.
Pozdrawiam
Od ok 3 tygodni uprawiam w domowej doniczce "mięte pieprzową" zerwaną wcześniej z pola.
Roślinka pięknie rośnie z tym, że na niektórych lisciach pojawiają się biało - żółte kropki.
W jakimś poradniku wyczytałem, że mięta może być porażana "rdzą". Co to znaczy?
Czy te liscie trzeba oberwać ? I co zrobić żeby zapobiec następnym porażeniom?.
Pozdrawiam
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Wyrzuć tę miętę.
Musiałbyś ją mocno pryskać by nabrała wyglądu a przecież chcesz ją jeść...a nie patrzeć na nią
Zobacz czym możesz zwalczyć ale ja nie radze tego...
http://www.target.com.pl/katalog/choroby/8.html
Kup sobie nowa w markecie lepiej.
Musiałbyś ją mocno pryskać by nabrała wyglądu a przecież chcesz ją jeść...a nie patrzeć na nią
Zobacz czym możesz zwalczyć ale ja nie radze tego...
http://www.target.com.pl/katalog/choroby/8.html
Kup sobie nowa w markecie lepiej.