Podłoże z pieczarkarni
-
- 50p
- Od: 28 cze 2012, o 08:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Podłoże pieczarkowe pod warzywa
Asiu też właśnie się zastanawiam nad tymi chorobami i trochę się ich obawiam dlatego zrezygnowałam z tego podłoża na rzecz obornika.
Justyna
Wiele lat dawałem podłoże popieczarkowe pod warzywa.Trzeba to robić z umiarem bo jest silnie zasolone ma bardzo dużo potasu i wapnia.Chorób nie ma żadnych - przed likwidacja uprawy jest odkażane temperaturą .
Mój tata nie odkaża temperaturą podłoża przed likwidacją i nie słyszałam, żeby ktokolwiek ze znajomych pieczarkarzy tak robił
Temperaturą odkaża się puste hale przed nowym założeniem. Ja miałam podłoże z uprawy na której pod koniec były zielone pleśnie, daktylium i inne paskudztwa, a w ogródku wszystko rosło pięknie i żadne choróbska się nie przeniosły.

Dorota
W takim razie w czasie likwidacji uprawy roznosi zarodniki tych chorób na inne hale .Na ile rzutów prowadzi uprawę ?
Nie roznosi, bo hale są przecież od siebie odizolowane. Dwa rzuty.
Dorota
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Podłoże z pieczarkarni
A mnie interesuje to, czy można kompost popieczarkoway stosować do róż. Właśnie zakupiłam to "Złoto", ale nie chcę przedobrzyć
Teraz jest maj, czy można obsypać tym nawozem ziemię pod różami i lekko ją przekopać?
Teraz jest maj, czy można obsypać tym nawozem ziemię pod różami i lekko ją przekopać?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Wedle moich doświadczeń, podłoże po pieczarkach trzeba chyba traktować jako kompost a nie nawóz. Grzybnia wyciąga z niego wszystko co pieczarkom potrzebne. Wymienia się je przecież z powodu zubożenia w składniki odżywcze i mikroelementy. Zastosowałem i stwierdziłem, że głównym efektem było zapaskudzenie grządek grzybami (żeby chociaż były coś warte!).
- Violunia
- 200p
- Od: 30 sie 2012, o 12:38
A ja stosuje drugi rok ziemie i kostki po pieczarkach i jestem bardzo zadowolona. Pieczarki które mi wychodzą odkąd zrobiło się ciepło są całkiem przyzwoite jak ze sklepu. Róże tez obłożyłam i nic złego ich nie spotkało. Pomidory, ogórki, cukinia, tykwy i zresztą wszystkie rośliny rosną po tym bardzo ładnie tyle, ze trzeba pomieszać z podłożem z ogrodu bo lubi przesychać(torf).
pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Violka
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
A pod co najlepiej dać tą ziemie po pieczarkach,na pewno wszystkie warzywa jej nie lubią?Czy lepiej ją rozsypac po całym polu czy lepiej pod rozsadę?
-
- 200p
- Od: 22 sty 2013, o 21:26
Dawno temu mój Ojciec już śp. woził takie podłoże z pieczarkarni samochodem ciężarowym.
Dużo, wręcz bardzo dużo trafiało go na grządki m. innymi z warzywami.
Pamiętam dwie rzeczy:
1/ wszystko rosło jak na drożdżach, a rzodkiewki to urosły to wielkości gigantów /b,duże i soczyste podobne do mniejszych buraków czerwonych/,
2/ ziemia stała się lekka i "puszysta" co spowodowało pojawienie się plagi nornic w drugim roku upraw.
pozdrawiam
Krystyna
Dużo, wręcz bardzo dużo trafiało go na grządki m. innymi z warzywami.
Pamiętam dwie rzeczy:
1/ wszystko rosło jak na drożdżach, a rzodkiewki to urosły to wielkości gigantów /b,duże i soczyste podobne do mniejszych buraków czerwonych/,
2/ ziemia stała się lekka i "puszysta" co spowodowało pojawienie się plagi nornic w drugim roku upraw.
pozdrawiam
Krystyna
Moja działka była intensywnie nawieziona podłożem po pieczarkach przez poprzedniego właściciela, zwłaszcza szklarnia. Jedno co pamiętam to bardzo lekka, puszysta ziemia, która jak przeschła zbyt mocno, miała konsystencję popiołu i masa pieczarek wszędzie. Pieczarki rosły mi w kwiatach, warzywach, a w szklarni miałam pieczarkarnię
Tylko te pieczarki były brzydkie: brązowe i od razu się otwierały im kapelusze. Nie nadawały się do spożycia. Po 8 latach po pieczarkach nie ma śladu, a ziemię doprowadziłam do użyteczności dużą ilością kompostu i kilkoma tonami czarnej ziemi.
Zaznaczę, że ziemia na mojej działce była raczej lekka i piaszczysta i to podłoże zdecydowanie pogorszyło jej i tak wątpliwą jakość.
Może jeśli podłoże jest cięższe to ma sens.

Może jeśli podłoże jest cięższe to ma sens.
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
Ja dałem na jesień obornik i zaorałem,gdy dodam jeszcze ziemie z pieczarek na wiosnę to nie przesadzę z tym wszystkim na raz?
-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
Żeby być pewny to musisz zrobić analizę gleby na wiosnę. Koszt około 50zł.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Kilkanascie lat temu, a moze z 25 a moze wczesniej, moja siostra pytala o ziemie popierczarkowa w "Dzialkowcu". Odpowiedzieli, ze jest jak najbardziej przydatna w ogrodzie warzywnym, podali mnostwo szczegolow ale juz nie pamietam. Wtedy z takiej ziemi wyrastalo mnostwo pieczarek (bialych), koszyczkami zbieralismy. Teraz juz ich nie ma, podobno to podloze poddawane jest obrobce termicznej i to niszczy resztki grzybni. Wtedy dawalismy na zmiane co roku albo obornik bydlecy ( z PGR-u) albo podloze pieczarkowe. Tam byl wczesniej czysty piasek, pastwisko gminne, teraz jest piekna ciemna, pulchna ziemia. Trzeba jednak pamietac, ze stosowane sa opryski na muszki grzybiarki, czy w kazdym przypadku to tego nie wiem.
Sorry, nie mam na tym kompie polskich liter.
Sorry, nie mam na tym kompie polskich liter.
Pozdrawiam! Gienia.
- MalgosiaR
- 200p
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
Witajcie.
Czy stosujecie ziemie z pieczarkarni pod pomidory?Myślę o podsypaniu pod każdy krzaczek do ziemi ogrodowej.
Przejrzałam wątek i już nie wiem .
Macie jakieś doświadczenia .Będę wdzięczna za opinie.
Pozdrawiam Małgosia
Czy stosujecie ziemie z pieczarkarni pod pomidory?Myślę o podsypaniu pod każdy krzaczek do ziemi ogrodowej.
Przejrzałam wątek i już nie wiem .
Macie jakieś doświadczenia .Będę wdzięczna za opinie.
Pozdrawiam Małgosia