Ogród Soczewki cz3
-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród Soczewki cz3
Sylwio dziś pszczół było jeszcze więcej. Aż miło było popatrzeć jak się uwijają.
Zabrałam się za róże ponieważ mogę pracować tylko w soboty i czasami w niedzielę i trochę bałam się że mogę nie zdążyć, zwłaszcza, że przy takiej pogodzie zaczęły już budzić się do życia. Mam jeszcze do odkrycia około 70 szt. Po drugie jest mniejsze ryzyko, że przy zbieraniu ziemi uszkodzę jakiś nowy pączek.
Przymrozki w nocy jeszcze się zdarzają ale nie na tyle duże by zaszkodziły różom.
Z cięciem oczywiście wstrzymuję się do momentu kwitnienia forsycji
Zabrałam się za róże ponieważ mogę pracować tylko w soboty i czasami w niedzielę i trochę bałam się że mogę nie zdążyć, zwłaszcza, że przy takiej pogodzie zaczęły już budzić się do życia. Mam jeszcze do odkrycia około 70 szt. Po drugie jest mniejsze ryzyko, że przy zbieraniu ziemi uszkodzę jakiś nowy pączek.
Przymrozki w nocy jeszcze się zdarzają ale nie na tyle duże by zaszkodziły różom.
Z cięciem oczywiście wstrzymuję się do momentu kwitnienia forsycji
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
-
- 1000p
Pozdrawiam Monika
- promyk
- 200p
- Od: 18 kwie 2011, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O to pewnie i ja się wezmę za odkrywanie róż, bo też zauważyłam,że ta część najbliżej ziemi już zaczyna żyć, a co do cięcia róż to też tak słyszałam że trzeba czekać do momentu kwitnienia forsycji ale nie do końca byłam pewna czy to prawda, ale skoro i Ty potwierdzasz tą że tak, to znaczy że tak trzeba. U mnie było dzisiaj rano -5, ale za to dzień był prześliczny...
Leonardo przepiękna... mój kolorek.
Leonardo przepiękna... mój kolorek.
Staraj się dojrzeć promyk światła tam, gdzie inni widzą tylko ciemności.
Pozdrowienia z Doliny Wieprza - Sylwia
Promyczkowy przed ogródek
Pozdrowienia z Doliny Wieprza - Sylwia
Promyczkowy przed ogródek
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Kurfurstin Sophie piekna. Ma cudowną budowę kwiatu.
Gdzie robisz nową rabatę, bo jakoś nie załapałam.
Po pokazie Staphani u mnie wiem, że warto ją mieć. Martwię się tylko tym przesadzeniem. Mam nadzieje, że nic jej nie będzie
Gdzie robisz nową rabatę, bo jakoś nie załapałam.
Po pokazie Staphani u mnie wiem, że warto ją mieć. Martwię się tylko tym przesadzeniem. Mam nadzieje, że nic jej nie będzie
- marika2006
- 200p
- Od: 24 kwie 2012, o 09:37
- Kontakt:
Piękna wiosna Ale się cieszę, że nareszcie będzie dużo kolorów
Pozdrawiam cieplutko i kolorowo
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55916" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55916" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 1000p
Justynko tak się mówi , że jak zakwitną forsycje można ciąć róże ale zawsze warto kierować się własnym rozumem i wyczuciem ale również prognozami pogody. Moje róże powypuszczały już piękne pąki a niektóre mają nawet małe listeczki. Cieszy mnie to bardzo bo cały proces w tym roku odbywa się o wiele szybciej niż w ubiegłym. Będziemy mogli trochę wcześniej cieszyć się zielenią
Aktualnie u mnie pada ale bardzo dobrze bo było już sucho i rośliny dopominały się wody. Zwłaszcza Różaneczniki ,które miały opadnięte liście.
Margo Zośka i mnie zachwyca. Mimo, że rosła w zeszłym roku w trawie i obrywała często piłką to zbudowała bardzo zwarty krzew i obficie kwitła. Jak na pierwszy sezon nieźle sobie radziła. Na jesieni przesadziłam ją na rabatę gdzie będzie miała lepsze i bezpieczniejsze warunki. Powiększyłam rabatę na której rośnie brzoza. Fotki wkleję jak zacznie się na niej coś dziać. W tym roku mam 6 miejsc do poprawy, łącznie z karczowaniem trawy i poprawianiem obrzeży Marzy mi się bym już nic nie zmieniała i ale zawsze coś sobie wymyślę i nie daje mi to spokoju aż to zrobię.
Mariko mnie cieszy , że mogę już wyjść do ogrodu i działać. Nawet wczoraj mimo, że potwornie wiało nie wytrzymałam i wyszłam na inspekcję i skończyło się na tym, że odkryłam prawie wszystkie róże. Zostało mi jeszcze tylko 8 szt ale to dlatego, że zaczęło się już ściemniać.
Aktualnie u mnie pada ale bardzo dobrze bo było już sucho i rośliny dopominały się wody. Zwłaszcza Różaneczniki ,które miały opadnięte liście.
Margo Zośka i mnie zachwyca. Mimo, że rosła w zeszłym roku w trawie i obrywała często piłką to zbudowała bardzo zwarty krzew i obficie kwitła. Jak na pierwszy sezon nieźle sobie radziła. Na jesieni przesadziłam ją na rabatę gdzie będzie miała lepsze i bezpieczniejsze warunki. Powiększyłam rabatę na której rośnie brzoza. Fotki wkleję jak zacznie się na niej coś dziać. W tym roku mam 6 miejsc do poprawy, łącznie z karczowaniem trawy i poprawianiem obrzeży Marzy mi się bym już nic nie zmieniała i ale zawsze coś sobie wymyślę i nie daje mi to spokoju aż to zrobię.
Mariko mnie cieszy , że mogę już wyjść do ogrodu i działać. Nawet wczoraj mimo, że potwornie wiało nie wytrzymałam i wyszłam na inspekcję i skończyło się na tym, że odkryłam prawie wszystkie róże. Zostało mi jeszcze tylko 8 szt ale to dlatego, że zaczęło się już ściemniać.
Pozdrawiam Monika
- Margo2
A ja nie chciałabym mieć takiego roku, że nic nie robić. Chyba to lubię
-
- 1000p
Gosiu ja nie mówię że nic nie chciałabym robić. Tylko że chciałabym już zakończyć proces uszczuplania trawnika i powiększania rabat. Niestety ciągle coś mi nie odpowiada w ich kształcie i wymyślam poprawki.
Marzy mi się sezon gdzie tylko robię zabiegi pielęgnacyjne i dosadzam jednoroczne. I wtedy właśnie kupię sobie leżak
Dziś
Mariatheresia
Mary Rose
Marzy mi się sezon gdzie tylko robię zabiegi pielęgnacyjne i dosadzam jednoroczne. I wtedy właśnie kupię sobie leżak
Dziś
Mariatheresia
Mary Rose
Pozdrawiam Monika
- Margo2
Ja wiem o co Ci chodziło,. Ja z kolei nie wyobrażam sobie takiego etapu. Uwielbiam cały czas cos przerabiać, dosadzać, przesadzać.
Mary
Mary
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja ,mam już dosyć ,przerabianek,przesadzanek i dosadzanek.Marzy mi się że wszystko już rośnie na swoim miejscu.Mogę dosadzać tylko cebulowe i od czasu do czasu ,jakąś ciekawą bylinkę.
-
- 1000p
Gosia podziwiam. Ja już chyba zaczynam być lekko zmęczona. Podobnie jak Ala chciałabym wejść w ten etap kiedy cały sezon mam tylko na podziwianie i cieszenie się z rezultatów wieloletniej pracy.
Ala doskonale rozumiem I więcej czasu miałybyśmy na spotkania.
Zastanawiam się czy jutro nie ciąć róż Co o tym sądzisz? Czy może poczekać jeszcze do następnej soboty? Róże zaczynają rozwijać listki.
Ala doskonale rozumiem I więcej czasu miałybyśmy na spotkania.
Zastanawiam się czy jutro nie ciąć róż Co o tym sądzisz? Czy może poczekać jeszcze do następnej soboty? Róże zaczynają rozwijać listki.
Pozdrawiam Monika
-
- 1000p
Pozdrawiam Monika
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Monisiu,tnij bo szkoda żeby się wysilały na te pędy które potem odetniesz.Ja tylko odkryje i od razu tenę.Już mnie ręce świerzbią do cięcia.Ale najpierw muszę zdjąć kopczyki.