Cyprysik Lawsona (Chamaecyparis lawsoniana)

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
bolekso
200p
200p
Od: 11 mar 2012, o 08:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Cyprysik Lawsona

Post »

Na pewno cyprysiki Lawsona nie są dobre na żywopłot. Żywopłot buduje się latami i ma służyć też lata. Może w najcieplejszych okolicach kraju i miejscach osłoniętych można spróbować. Utrata żywopłotu to ruina ogrodu na lata. Znakomicie natomiast nadają się na solitery, nawet jak wypadnie to strata niewielka.
Pozdrawiam ! Bolek
Awatar użytkownika
gruuubas
200p
200p
Od: 21 maja 2010, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cyprysik Lawsona

Post »

Wypadnięcie zdarza się sporadycznie, natomiast paskudne zbrązowienia po przemrożeniu są normą. Takiej rośliny nie usuniesz bo przecież odbija, żyje, ale efekty cięższych warunków w zimie widać w postaci bardzo nieefektownych przebarwień jeszcze przez kolejne lata - taki soliter to wątpliwa atrakcja. Jeśli wszystko jest z nimi OK - dają piękne, kolorowe przyrosty, obficie owocują itd. - to oczywiście sama radość patrzeć. Ale wystarczy ostrzejsza zima aby żałować że w ich miejscu nie rosną zwykłe, zielone żywotniki. Moim zdaniem w Polsce należy odradzać sadzenie cyprysików i koniec - a zważywszy na postępujące rozregulowanie klimatu dotyczy to także najcieplejszych stref.
gruubas
pg55
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 mar 2014, o 20:51

Cyprysik Lawsona

Post »

Mam na działce od 4 lat kilka cyprysików Lawsona. Mają trochę dziwny kolor. Jest szarozielony, ale i ta zieleń mało soczysta. Jakby wyblakły.
Szczególnie się to uwidoczniło po dokupieniu jesienią dwóch kolejnych egzemplarzy. Te nowe mają piękny niebieskozielony kolor.
Proszę o podpowiedź. Czy to pH czy brak składników odżywczych. Na razie nie mogę ustalić pH. Starsze rośliny były posadzone w rodzimej glebie (gliniasta) z dużym dodatkiem torfu. Zasilam je regularnie kompostem.
Druga sprawa nie związana z kolorem. Cyprysiki mają po 2 - 3 łodygi (pnie). Zasadniczo nie przeszkadza mi to, bo są bardziej pękate, ale może powinienem zostawić tylko jeden pień.
Blazek22
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 wrz 2011, o 15:40
Kontakt:

Re: Cyprysik Lawsona - kolor

Post »

Dodaj zdjęcia tych cyprysików. Zobaczymy co da się z nimi zrobić :wink:
Blog ogrodowy o moim ulubionym zakątku świata i nie tylko :)
ogrodoweprojekty.blogspot.com
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Re: Cyprysik Lawsona - kolor

Post »

Inny kolor zakupionych jest spowodowany tym iż są nawiezione/ czasem zbyt bardzo, ale to już inna kwestia.

Glina jest ciężkim materiałem i ja osobiście bym stosował biokomponenty dla rozluźnienia i odżywiania roślin. Możesz zastosować nawozy npk.

Kolejna sprawa nic tam nie obcinaj , tak po prostu już mają. Zniszczysz roślinę i będzie szkaradztwo / i tak mają ciężkie życie na tej glinie .
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
grand203
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 wrz 2012, o 16:54

Cyprysik lawsona

Post »

Witam wszystkich, potrzebuję porady odnośnie cyprysików lawsona, otóż kupiłem 3 takie drzewka w casto z tym że są lekko przysuszone. I teraz moje pytanie czy opłaca się kupować takie drzewka ? Chodzi mi o to czy da się je jeszcze uratować i przywrócić do stanu zadowalającego mnie a jestem troszkę wybredny :;230 . Jakie ew. nawozy, odżywki czy cokolwiek zastosować żeby pomóc roślinkom ? Poniżej zdjęcia :

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dbe ... 1c37a.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6bd ... af48a.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6d4 ... c5be9.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0c7 ... 90ba4.html
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cyprysik lawsona

Post »

Jak uważasz ;:224 możesz je zostawić a zawsze możesz wyrzucić one się wezmą za siebie wina pewnie przesuszenia i za ciasnej doniczki nawozów i odżywek przez piewszy rok po posadzeniu nie stosuj bo to tylko zniszczy roślinę
grand203
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

pytam bo mam możliwość wykupienia większej ilości, jeśli wezmę 20 szt. to cena spada z 20zł za sztukę do 7 zł za sztukę więc różnica jest, ale jak mają całe uschnąć no to szkoda kasy... Czyli że jakby dać im więcej miejsca na korzeń to będzie w porządku ? sucho miały to fakt... A jak do takich drzewek ma się stosowanie tzw. startera do rozrostu korzeni ? Czy raczej szkoda zachodu z takimi preparatami ?
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Ja już miałem kilka takich roślin iglastych które były zasuszone i marne nigdy nie dawałem im żadnych nawozów a teraz to jedne z najładniejszych iglaków w całym ogródku :wink: Igły nie są chore na zewnątrz więc wyrzuć te igły ze środka i posadź moim zdaniem normalnie i obficie podlej żadnych starterów nie warto moim zdaniem dawać żadnych starterów lub innych ;:14
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Od: 11 paź 2012, o 17:44
Kontakt:

Post »

Wcale nie wyglądają tak żle , wystarczy poobcinać te zeschnięte gałązki . W miarę rośnięcia i tak środki , które nie mają dostępu światła usychają . Nie sadż za gęsto , bo moje 15 letnie posadziłam kiedyś w szpalerze z czarnymi sosnami są ogromne ,ale za blisko posadzone i nie widać jak pięknie się prezentują .
Pozdrawiam :wit Beata
grand203
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

No dobra, przekonaliście mnie, jutro jadę do casto i zabieram wszystkie drzewka, dziękuję za wszystkie odpowiedzi :heja
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Pytanie czy to nie jednorazowa roślina. Nie zawsze wytrzyma zimę
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
grand203
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

fakt, ale mam rozwiązanie

mam tunel w którym na zimę zostawię drzewka a jedno wystawię na dwór i będę wiedział
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”