Włosy- piękne i zdrowe
- Dagmara
- 200p
- Od: 24 mar 2010, o 18:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Piękne zdrowe włosy
Gdy włosy są ciemniejsze powstają na nich takie " refleksy świetlne " to znaczy że pod słońce widać na nich rudawo-kasztanowy odcień ale po jakimś czasie blaknie . Gdy włosy się plączą i trudno je rozczesać polecam odwar z pokrzywy , liści czarnego bzu i liści orzecha włoskiego . Należy pociąć te liście włożyć do garnka i zagotować po 3 min odstawić do ostygnięcia ,umyć włosy a następnie płukać tym odwarem .Można też nalać do miski i pochylić głowę i pomoczyć włosy w tym odwarze.
Łuska włosa się zamyka i włosy przestają się zaczepiać jeden o drugi , po trzech zabiegach już jest kolosalna różnica .
Maria Treben na rzadkie włosy poleca mycie głowy odwarem ze świeżej pokrzywy i dodatkowo jeszcze mycie odwarem z korzeni pokrzywy. Szczególnie dobroczynna dla każdego rodzaju włosów jest nalewka pokrzywowa . Korzenie pokrzywy wykopane wiosną lub jesienią umyć ,drobno pokroić i napełnić butelkę po szyjkę . Zalać żytniówką i odstawić na 14 dni w ciepłym miejscu. Nalewką tą naciera się skórę głowy. Skóra głowy jest czysta ,nie ma łupieżu włosy są puszyste ,gęste, sprężyste i mają piękny połysk .
Łuska włosa się zamyka i włosy przestają się zaczepiać jeden o drugi , po trzech zabiegach już jest kolosalna różnica .
Maria Treben na rzadkie włosy poleca mycie głowy odwarem ze świeżej pokrzywy i dodatkowo jeszcze mycie odwarem z korzeni pokrzywy. Szczególnie dobroczynna dla każdego rodzaju włosów jest nalewka pokrzywowa . Korzenie pokrzywy wykopane wiosną lub jesienią umyć ,drobno pokroić i napełnić butelkę po szyjkę . Zalać żytniówką i odstawić na 14 dni w ciepłym miejscu. Nalewką tą naciera się skórę głowy. Skóra głowy jest czysta ,nie ma łupieżu włosy są puszyste ,gęste, sprężyste i mają piękny połysk .
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
- Karolina__
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ooo nie wiedziałam, że do odwaru z pokrzywy i liści orzecha włoskiego można dodać liście czarnego bzu! Za to wiem, że można jeszcze dodać korę dębu.
Mam pytanie, kiedy zbierać liście orzecha włoskiego? chyba już teraz, nie?
Mam pytanie, kiedy zbierać liście orzecha włoskiego? chyba już teraz, nie?
- Dagmara
- 200p
- Od: 24 mar 2010, o 18:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Do tego odwaru można dodać jeszcze łodygę jaskółczego ziela i liście brzozy na szybszy i ładniejszy porost włosów . Pierwszy taki odwar robię jak tylko rozwiną się liście orzecha a potem kilka razy w ciągu lata, można też zrobić zapasy na zimę . Połową wywaru myje się dokładnie włosy mydłem do prania i spłukuje wodą . Drugą połową wywaru polewa się się powoli głowę , pozostawia się na włosach przez kilka minut i spłukuje ponownie czystą wodą . Przepis ten można znaleźć w książce Marii Treben "Apteka Pana Boga ". Uważam że ta książka powinna znaleźć się w każdym domu !!!!!!
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
- magn0lia
- 50p
- Od: 2 lis 2012, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Widze, że wątek stary jak świat, ale może da się odświeżyć. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak farbować siwe włosy naturalnym sposobem? Problem jest w tym, ze mam włosy koloru średni blond (nie żółte, ale też nie brązowe) i nigdzie nie umiem znaleźć sposobu, dzięki któremu zafarbuję włosy siwe, ale nie przyciemnie moich własnych. Nie chce mieć włosów ciemniejszych niz mam. Jakieś pomysły???
Moje ukochane kwiaty
Witaj, co prawda jestem facetem, ale... Też miałem podobny problem i pozwolę sobie Ci doradzić. Ładnie siwe włosy pokrywa szampon do włosów ciemnych z tej linii: http://www.patandrub.pl/sklep/k-5-wlosy ... -ciemnych/ (zresztą jest to nawet poniżej napisane, w opiniach, polecam poczytać je przed zakupem czy zamawianiem). Ja co prawda od zawsze miałem rude włosy, z wiekiem jednak wyszły siwe i też zależało mi na przyciemnieniu, farba w moim przypadku nie wchodzi w gre. Efekt naturalny.
Ja serdecznie polecam olejowanie włosów na umyte, mokre włosy nakładamy olej (np. kokosowy), owijamy folią i ręcznikiem. Z takim turbanem siedzimy godzinkę, dwie - w zależności od potrzeb. Po tym czasie ponownie myjemy włosy szamponem. Włosy po takim zabiegu są naprawdę lśniące i lepiej się rozczesują
Ja stosuje taką maskę: olejek rycynowy, jajko i sok z cytryny. Pomaga w szczególności jeśli masz problem z wypadaniem włosów, nadaje blask i bardzo odżywia. Polecam!
regulamin
Ja polecam jedzenie nasion dyni, słonecznika i siemię lniane moje włosy bardzo wypadły po lekach i było ich o wiele mniej , ale odkąd zaczęłam jeść dużo nasion są po prostu piękne.
Moja żona stosuje jakieś oleje na włosy - to chyba olej rycynowy i widać znaczną poprawę.
- reniazt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 wrz 2007, o 20:42
Do tej odżywki co poleca majka1 dodawałam jeszcze zawartość
jednej kapsułki witaminy A + E (listek - chyba 20 szt. kosztuje grosze).
A poza tym to nie wiem czy dajecie całe jajko na taką odżywkę?
Bo ja dotychczas w przepisie miałam tylko samo żółtko.
jednej kapsułki witaminy A + E (listek - chyba 20 szt. kosztuje grosze).
A poza tym to nie wiem czy dajecie całe jajko na taką odżywkę?
Bo ja dotychczas w przepisie miałam tylko samo żółtko.
- spagusia
- 200p
- Od: 4 maja 2010, o 21:40
Ja również podpisuję się pod olejowaniem włosów. Moim włosom służy bardzo olej lniany- nakładam go na noc na całą długość włosów i wmasowuję w skórę głowy, rano myję głowę normalnym szamponem [tzn bez SLSów, silikonów i parabenów]. Włosy mają po nim ładny skręt [naturalnie kręcone], są lśniące i ładnie się rozczesują.
Czasem stosuję też maseczkę z siemienia lnianego: 2-3 łyżki gotuję w niewielkiej ilości wody do uzyskania kisielu. Przecedzoną zawiesinkę nakładam na włosy na jakieś 2h [oczywiście folia, ręcznik- by było ciepełko].
Piję herbatkę z pokrzywy- ok 2 szkl dziennie -> polecam pokrzywę z trawą cytr "wyprodukowano dla Biedronka"- smakowa
Farbuję włosy szamponem z dodatkiem henny [coś mi Bozia z kolorem nie trafił, więc Mu ciut pomagam ]- odżywia włosy, nadaje moją ukochaną rudość. Minusem jest to, że kolor spłyca się przy każdym myciu....
Czasem stosuję też maseczkę z siemienia lnianego: 2-3 łyżki gotuję w niewielkiej ilości wody do uzyskania kisielu. Przecedzoną zawiesinkę nakładam na włosy na jakieś 2h [oczywiście folia, ręcznik- by było ciepełko].
Piję herbatkę z pokrzywy- ok 2 szkl dziennie -> polecam pokrzywę z trawą cytr "wyprodukowano dla Biedronka"- smakowa
Farbuję włosy szamponem z dodatkiem henny [coś mi Bozia z kolorem nie trafił, więc Mu ciut pomagam ]- odżywia włosy, nadaje moją ukochaną rudość. Minusem jest to, że kolor spłyca się przy każdym myciu....
Moja żona często robi sobie płukankę z wody zmieszanej z octem, albo nakłada przed kąpielą jakieś oleje - dosłownie - spożywcze. Fakt- ma długie i piękne włosy.
Pękne włosy, obojętnie czy długie czy krótkie to wizytówka każdej kobiety ;) Podstawą jest regularne ich podcinanie i stosowanie odżywek. Ja 2 razy w roku jesienią i wiosną stosuje dodatkowo 3 miesięczną kurację suplementami aby i od wewnątrz wzmocnić swoje włosy A tak to codziennie po myciu nakładam odżywkę a raz w tyg nakładam maskę na włosy (kupne)