Wczesną wiosną na waciki, te które wykiełkują możesz posadzić do multipalety.Wysiej wszystkie jakie masz a w maju na rozsadnik. Do jesieni (przełom września i października})będą miały po kilka liści ,wtedy przeprowadź selekcję i wybierz te najładniejsze,najlepiej wybarwione albo najgrubsze według uznania.Miejsce trzeba dobrze nawieźć aby starczyło na kilka lat.
Książka pewnie aktualna, ale stosunkowo mało szczegółowa, jak by nie patrzeć, to rozsadziłem swój rabarbar. Wydaje mi się że lepiej teraz niż za miesiąc. Kępy trochę mi się posypały przy wykopywaniu, więc jedne były większe a inne mniejsze a jeszcze inne wręcz pojedyncze, w zeszłym roku to podgryzł mi rabarbar karczownik, rozlatywała mi się kępa, wiec ją przesadziłem na inne miejce, gdzie dałem obwicie obornik, rabarbar się w jednym roku ogromnie rozrósł, planuję powiększyć areał tego warzywa, bo to moim zdaniem, jedne z lepszych warzyw, nie ma lepszego kompotu i ciasta, niż z rabarabru, a w tym roku planuję wypróbować go jako dżem.
wiem, mam kiepską ziemię. 3 razy kupowałam sadzonki i sadziłam rabarbar. Przez 3 lata sadzonki jeszcze żyły i co wiosnę wschodziły ale były marniutkie, czwartej wiosny zanikały. Co im nie pasowało?
Nie wolno w lesie kląć, kapelusz trzeba zdjąć
Pozdrawiam Violetta
Wolusia ,vibana kilka postów wyżej zamieściłem skany.Jest co nieco o uprawie.Stare karpy z reguły budzą się później a na dobrą sprawę na rabarbar nie ma złej ziemi,urośnie na każdej pod warunkiem dostatecznej ilości wody.Wcześniej w wątku były opisy chorób i ich zwalczanie. Barnik przepis na wino z rabarbaru podam w wątku "Nalewki i inne napoje wyskokowe "
Nie ma nic takiego jak ciągła młodość ,a szkoda Ale faktycznie dzielenie karp co 3-4 lata odmładza i wzmacnia roślinę , nie należy jednak przesadzać z tym zabiegiem i wykonywać podziału co roku gdyż każda ingerencja jest szokiem dla roślinki i wstrzymuje jej wzrost oraz rozwój na pewien czas -tak więc co 3-4 lata to wystarczająco często A obornik rzadko szkodzi ( tylko jak zawiera robactwo ) a zazwyczaj tylko pomaga , więc jak najbardziej tego nawozu nie żałować i co roku można go stosować
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........