Heliotrop Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p
Od: 5 sty 2014, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Heliotrop - pielęgnacja

Post »

DONIEK nie wiem kto Tobie podpowiedział kwaśną ziemię do wysiewu, ale cóż całe życie uczymy się. Pamiętaj do wysiewu nasion najlepiej kupić ziemię do wysiewu i pikowania. Heliotropy wschodzą dosyć długo i nieregularnie. Na dzień dzisiejszy proponuję Tobie postawić pojemniczek z wysianymi nasionkami w ciepłe miejsce, przykryć szybką lub folią z dziurkami, wietrzyć i cierpliwie czekać. Z zasilaniem poczekaj aż będą przepikowane i po 2 tyg. rozcieńczonym nawozem.
Powodzenia :wit
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Melduję że 6 największych sadzonek zostało przesadzonych do większych doniczek (zdjęcia popołudniu dzisiaj zrobię). Okazało się że korzenie wypełniły już większość dostępnego miejsca w wielodoniczce i podczas przesadzania sporo z tych korzeni oderwało się od rośliny niestety (brak wprawy i doświadczenia). Po przesadzeniu natychmiast właściwie oklapły, ale po podlaniu, zaczęły pobierać wodę i szybko wstały. Myślę że im na zdrowie wyjdzie - tzn wzmocnią się korzenie.
doniek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 cze 2010, o 20:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

amarylis384 pisze:DONIEK nie wiem kto Tobie podpowiedział kwaśną ziemię do wysiewu, ale cóż całe życie uczymy się. Pamiętaj do wysiewu nasion najlepiej kupić ziemię do wysiewu i pikowania. Heliotropy wschodzą dosyć długo i nieregularnie. Na dzień dzisiejszy proponuję Tobie postawić pojemniczek z wysianymi nasionkami w ciepłe miejsce, przykryć szybką lub folią z dziurkami, wietrzyć i cierpliwie czekać. Z zasilaniem poczekaj aż będą przepikowane i po 2 tyg. rozcieńczonym nawozem.
Powodzenia :wit
W sumie to nikt mi tego nie podpowiedzial, akurat miałam pod ręką ziemię do iglaków to ją wykorzystałam ;-) a wydawało mi się że do siewu dobry jest torf z piaskiem, nawet nie wiem skąd mi sie to wzięło ale byłam przekonana że tak jest :oops: no a torf przecież kwaśny jest hmm w każdym razie inne rośliny wykiełkowały i wyglądają dobrze więc mam nadzieję że i te dadzą radę ;-) dziękuje za rady i pozdrawiam ;:3
Tomek_Os
500p
500p

Post »

Przepikuj je do normalnej ziemi, w kwaśnej mogą nie pobierać składników.
Stan obecny moich helków:

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

Brawo piękne ! ;:433 Widać, że zaczynaja wypuszczać nowe pędy w kątach liści, ładnie Ci się rozkrzewią :)
Tomek_Os
500p
500p

Post »

Dziękuję :D Tak same się rozkrzewiają, każdy jeden ma albo już wypuszczone z kącików liście, albo zaczątki. Nie dostają żadnych nawozów, ale myślę że za jakiś miesiąc/2 tygodnie kiedy wykorzystają to co jest w glebie w doniczkach, dostaną dolistnie, albo może biohumusa doglebowo... zobaczymy.
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p
Od: 5 sty 2014, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tomek_Os masz takie duże heliotropy ;:oj jak ja będę miała na początku kwietnia. Wcześnie Tobie zakwitną - są piękne! Dalszych sukcesów życzę :wit
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Obrazek Obrazek

Już czas na robienie sadzonek ale nie wyrabiam się z miejscem. Chyba będę musiał przenieść szałwie do tunelu foliowego bo czeka mnie jeszcze przesadzanie do większych doniczek i pikowanie/przesadzanie drugiego rzutu heliotropów.
kropka2
500p
500p
Od: 19 lut 2014, o 20:07

Post »

Przemek co robisz że tak ładnie rosną.Moim podsychają dolne listki czy to normalne?
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

przemek1136 na prawdę piękne masz sadzonki ;:433
Ja swoje "kiszące się" we wspólnej tacce dopiero dziś przepikowałam...

Na razie mam tylko zdjęcie "Przed", te "Po" wykonam dopiero jutro, bo już dziś siły nie miałam :)
Obrazek

Obrazek

A tu druga, nieco późniejsza partia
Obrazek
Tomek_Os
500p
500p

Post »

Dziunia, teraz przyśpieszą, widzę po swoich tych późniejszych :D
Przemek, jak zawsze fantastyczne Twoje heliotropy ;:333
Kropka masz może zdjęcie? Pewnie by pomogło w rozpoznaniu co się dzieje, oczywiście osobom bardziej doświadczonym ode mnie.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Jeżeli podsychają końcówki listków, tzn. że mają za sucho - one tak to okazują ;:oj . A mają sucho albo dlatego że za mało podlewane, albo jeżeli są spore, korzenie przerosły całą ziemię i trzeba im dać większe lokum ;:131 . Przemek, masz fantastyczne sadzonki - w pierścieniach i pewnie piją wodę od spodu. Heliotropy naprawdę lubią wodę ;:108 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
kropka2
500p
500p
Od: 19 lut 2014, o 20:07

Post »

jode22 dziękuje za podpowiedż. na pewno miał zasucho,podlałam je porządnie i poszły się wietrzyć.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”