Pomidory uprawiane w donicach...
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidory w donicach
No i moje zapędy zostały w samą porę stłumione Dziękuje
- joannamm
- 500p
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W zeszłym roku w wiadrach 10 litrowych z dziurkami w dnie dałam na spód trochę ziemi ogrodowej, na to dużą garść obornika, który stał w wielkim wiadrze przez zimę w pomieszczeniu gospodarczym i ziemi z biedronki. Pomidorki rosły wspaniale- maskotka i żółty średniej wielkości, wysoki, musiałam go ogłowić, a na opakowaniu pisało Pomidor karłowy gruntowy drobnoowocowy OLA POLKA a urósł wysoki. Plony były duże i nie zasilałam nawozami innymi
Konkretnie rzecz biorąc, po aptekarsku, zawartość składników podawana jest na opakowaniu nawozu w procentach wagowych. Zatem odnieść to wypadałoby do wagi 1l nawozu a nie do objętości. Wtedy te ilości będą o 10 % większe. Niczego to w gruncie rzeczy nie zmienia. Chodzi o rząd wielkości i stosunek potasu do azotu. W praktyce do fertygacji skład pożywki winien być taki:sachel pisze:Biorąc 3 ml tego koncentratu na litr wody jest
N- 120 (od 90- do 120)
P- 180 (138-184)
K- 240 mg/ l (240-300)
// w ( ) wartości graniczne dla pomidora //
http://www.intermag.pl/pl,0,d21,pomidor ... znych.html
Mógłbym więc z powodzenie polecać nie 3 ml na litr a 4 czy nawet 5 ml/l ale w warunkach balkonowych należy wziąć pod uwagę, że zasilanie w pożywkę nie jest ciągłe i ze względu na wahania wilgotności podłoża zawartość składników w podłożu również się waha i to sporo. Wystarczy, że ilość wody w podłożu zmniejszy się o połowę to faktyczna zawartość składników zwiększy się dwukrotnie. Stosując więc wyższe dawki od owych 3 ml/l pomidory byłyby okresowo zasalane.
- sachel
- 100p
- Od: 14 lut 2014, o 14:10
forumowicz mnie dobrze "wyszkolił" (dementuje ew. plotki :nie nie miałem nauczania indywidualnego, wyłącznie czytam forum, dużo czytam) hehe
// koniec offtopa
-------
Ja właśnie otrzymałem dzięki uprzejmości jednej z forumowiczek Megagrona i Perłe Małopolski - jestem mega szczęśliwy
Jutro wrzucę na waciki, do tego muszę dosiać Tiny Tom, oraz 3 odmiany papryk
A jak wasze pomidory ? powschodziły? Moje leniwie wychodzą z ziemi, w weekend planuje część przepikować do wielodoniczki
// koniec offtopa
-------
Ja właśnie otrzymałem dzięki uprzejmości jednej z forumowiczek Megagrona i Perłe Małopolski - jestem mega szczęśliwy
Jutro wrzucę na waciki, do tego muszę dosiać Tiny Tom, oraz 3 odmiany papryk
A jak wasze pomidory ? powschodziły? Moje leniwie wychodzą z ziemi, w weekend planuje część przepikować do wielodoniczki
-
- 50p
- Od: 21 maja 2013, o 23:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
O, wątek o pomidorach w donicach - to niechcący zdubluję posta. Czy donica, a raczej flexi tub 14l na pomidora koktajlowego wystarczy? Czy na takie "normalne" pomidory te same gabaryty, czy uderzać w 20l?
Pozdrawiam - Katarzyna
Proponuję 20 l ze względu na częstotliwość podlewania.
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zdecydowanie popieram i dodam tylko ,że 20l zapewni dość miejsca dla rozwoju systemu korzeniowego , a mocne korzenie to silna roślina -silna roślina = obfite owocowanieforumowicz pisze:Proponuję 20 l ze względu na częstotliwość podlewania.
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Jak najbardziej.
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
A wcześniej siewki miałeś w takiej płytkiej kuwecie (podstawce) pod wielodoniczkę, aby system korzeniowy do pikowania był płytki?
Tak, w kuwecie. Nigdy nie daje do kuwety dużo podłoża . Ok 3 cm. Jeśli się da siewkom nieograniczona możliwość rozrostu korzeni w dół to potem nie ma do czego pikować albo trzeba skracać mocno korzenie.