Sezon 2014 rozpoczęty
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Powojniki - sezon 2014
To odmiana Miss Bateman, rośnie w donicy, na dniach będę musiał ja przesadzić do większej.
Spóźniłam się z obcinaniem w tym roku - dziś to zrobiłam, ale były już pąki, a gałęzie w srodku zielone - szkoda było ciąć.
W przyszłym roku tego dopilnuję....
W przyszłym roku tego dopilnuję....
Ruda moje były malutkie teraz zaczynają się rozrastać i powoli zaczynam przeczuwać co sobie zrobiłam na działce...
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
estel7 zrobiłaś sobie RAJ i tak trzymać
Powojniki są najpiękniejsze na świecie (sorry róże , to wątek powojnikowy, muszę je tu chwalić ), jeżeli u Ciebie chcą rosnąć pięknie - ciesz się. Ja je uwielbiam i najchętniej miała bym je wszystkie, jak leci ale .... zawsze jest jakieś "ale". U mnie - kasa . Potrzeby mam niewielkie ale "chciejstwa" - gigantyczne. Szkoda, że majątku Radziwiłów Bóg zapomniał dołożyć
Powojniki są najpiękniejsze na świecie (sorry róże , to wątek powojnikowy, muszę je tu chwalić ), jeżeli u Ciebie chcą rosnąć pięknie - ciesz się. Ja je uwielbiam i najchętniej miała bym je wszystkie, jak leci ale .... zawsze jest jakieś "ale". U mnie - kasa . Potrzeby mam niewielkie ale "chciejstwa" - gigantyczne. Szkoda, że majątku Radziwiłów Bóg zapomniał dołożyć
Przesiedzialam w tym watku ponad tydzien Poczytalam i dokonalam takiego wyboru
Clematis Błękitny Anioł
2 Clematis Doctor Ruppel
3 Clematis Emilia Plater
4 Clematis Jackmanii
5 Clematis Kardynał Wyszyński
6 Clematis Multi Blue
7 Clematis Omoshiro
8 Clematis Piilu
9 Clematis Polish Spirit
10 Clematis Purpurea Plena Elegans
11 Clematis Rooguchi
Chyba przesadzilam z iloscia Klemki zamowione zaczna wysylac po 17 marca.
plater +polish pojda razem na ogrodzenie,w formie zwisajacej
wyszynski z aniolem oplote dookola pnia pozoztalego po drzewie
plena elegans ma przeznaczona patalnieprzy domu(piszecie ze wytrwala i nie zniszczalna wiec chyba da sobie rade )
Jackmani w kacik do polcienia
a rezta rarytaskow na rabatki
Moze tak byc?
U mnie latem wogole nie pada deszcz,wiec moze nie beda zapadac na ten uwiad?Wszedzie gdzie zytalam wasze posty ta choroba sie nasilala przy deszczowych latach .Zobaczymy
aaaaa kupilam jeszcze Jana Pawla czy on rzeczywiscie dlugo kwitnie? Nie wiem gdzie go umiescic .
Pozdrawiam cieplutko wszystkich Kasiaaaaaaa
Clematis Błękitny Anioł
2 Clematis Doctor Ruppel
3 Clematis Emilia Plater
4 Clematis Jackmanii
5 Clematis Kardynał Wyszyński
6 Clematis Multi Blue
7 Clematis Omoshiro
8 Clematis Piilu
9 Clematis Polish Spirit
10 Clematis Purpurea Plena Elegans
11 Clematis Rooguchi
Chyba przesadzilam z iloscia Klemki zamowione zaczna wysylac po 17 marca.
plater +polish pojda razem na ogrodzenie,w formie zwisajacej
wyszynski z aniolem oplote dookola pnia pozoztalego po drzewie
plena elegans ma przeznaczona patalnieprzy domu(piszecie ze wytrwala i nie zniszczalna wiec chyba da sobie rade )
Jackmani w kacik do polcienia
a rezta rarytaskow na rabatki
Moze tak byc?
U mnie latem wogole nie pada deszcz,wiec moze nie beda zapadac na ten uwiad?Wszedzie gdzie zytalam wasze posty ta choroba sie nasilala przy deszczowych latach .Zobaczymy
aaaaa kupilam jeszcze Jana Pawla czy on rzeczywiscie dlugo kwitnie? Nie wiem gdzie go umiescic .
Pozdrawiam cieplutko wszystkich Kasiaaaaaaa
Przepraszam,ale nie mam mozliwosci uzywania polskich liter Kasia
-
Ostatni dzwonek na przesadzenie do większej donicy
Jurek ,ten twoj slynny plot z clematisow .W jakiej odleglosci sadziles i?Chce posadzic plater i polish razem zeby sie przeplataly.50 cm wystarczy?Czy lepiej 80 ?
Kasia
Kasia
Przepraszam,ale nie mam mozliwosci uzywania polskich liter Kasia
-
Na początku zaczynałem od 1 metra, a potem zacząłem dosadzać pomiędzy ;)
Nie myślałaś o dodaniu czerwonego koloru do swojej kompozycji?
Nie myślałaś o dodaniu czerwonego koloru do swojej kompozycji?
- edi13
- 1000p
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
Kasiu 40 cm wystarczy zobacz u mnie jak rosną na kapeluszu.Rooguchi mam 4 lata jest ogromny więc wybierz fajne miejsce ale nie w pełnym słońcu. Mojego w październiku przesadziłam bo za bardzo chorował w słońcu, mączniak co roku.
Kasiu ze słonecznej Italii,
od razu "z wysokiego C" zaczynasz przygodę z powojnikami
Jan Paweł II rośnie wysoki, 3-4 metry i kwitnie z reguły na dużej wysokości.
U mnie w zaszłym roku zaczął kwitnąć dopiero 08/09 ale kwiaty były do końca października.
Jak powojniki są nieco większe to warto wziąć któryś z najniżej położonych pędów, przygiąć go do niewielkiego rowka (im dłuższy fragment uda się nam położyć tym lepiej), przysypać dobrą ziemią i dbać by nie miał sucho. Powinien się ukorzenić i wypuścić w górę nowe pędy --> zyskujemy nową sadzonkę (po odcięciu i wykopaniu może powędrować w inne miejsce) a przede wszystkim rozrasta się nam i wzmacnia roślina mateczna i łatwiej/szybciej uzyskujemy "powojnikową ścianę"
Jurek, Twoje wszystkie rośliny rosną jakby brały doping ;) Dobrej jakości sadzonki to jedno, ale opieka, perfekcyjne warunki i "oko gospodarza" robią swoje Oj tak, powojniki potrafią w krótkim czasie zbudować dużą bryłę korzeniową.
od razu "z wysokiego C" zaczynasz przygodę z powojnikami
Jan Paweł II rośnie wysoki, 3-4 metry i kwitnie z reguły na dużej wysokości.
U mnie w zaszłym roku zaczął kwitnąć dopiero 08/09 ale kwiaty były do końca października.
Jak powojniki są nieco większe to warto wziąć któryś z najniżej położonych pędów, przygiąć go do niewielkiego rowka (im dłuższy fragment uda się nam położyć tym lepiej), przysypać dobrą ziemią i dbać by nie miał sucho. Powinien się ukorzenić i wypuścić w górę nowe pędy --> zyskujemy nową sadzonkę (po odcięciu i wykopaniu może powędrować w inne miejsce) a przede wszystkim rozrasta się nam i wzmacnia roślina mateczna i łatwiej/szybciej uzyskujemy "powojnikową ścianę"
Jurek, Twoje wszystkie rośliny rosną jakby brały doping ;) Dobrej jakości sadzonki to jedno, ale opieka, perfekcyjne warunki i "oko gospodarza" robią swoje Oj tak, powojniki potrafią w krótkim czasie zbudować dużą bryłę korzeniową.
Witam. mam ślicznego powojnika , którego nie obciełam na zimę czy mam go zostawic a on puści na tym nowe pędy czy ściąć do ziemi???
Daga,
a czy wiesz do jakiej grupy on należy/co to za odmiana
lub może pamiętasz kiedy kwitł?
Bo w zależności od przynależności do grupy, powojniki się nie tnie/tnie lekko/tnie mocno
a czy wiesz do jakiej grupy on należy/co to za odmiana
lub może pamiętasz kiedy kwitł?
Bo w zależności od przynależności do grupy, powojniki się nie tnie/tnie lekko/tnie mocno
sierpień-wrzesień chyba