Werbena patagońska ( Verbena bonariensis )
-
- 200p
- Od: 13 lut 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Werbena patagońska
Pokażcie proszę swoje kwitnące werbenki patagońskie. Łatwiej mi będzie czekać na pączki u moich. Dziękuję.
Werbeny z kosmosami
oraz solo
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 lis 2011, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podobno wiosną w trakcie pielenia trzeba bardzo uważać ,żeby się nie pomylić i nie wyrzucić kiełkujących werben.
Proszę powiedzcie, jak wysiewać werbenę patagońską.Dostałam odrobinę nasionek ,ale nie wiem czy je stratyfikować,czy przysypywać ziemią? Zauroczyła mnie ta werbena nie chciałabym zmarnować nasionek.
-
- Od: 25 lut 2014, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ja swoje siałem na powierzchnię bibuły i trzymałem w chłodzie i na świetle wschody po ok miesiącu. Pikowane do doniczek rosły jak wściekłe kwitły późnym latem,a następnego roku były w całej szkółce.stały sobie i rozdawałem je jajo gratisy;-) ale nawet w doniczkach wyglądały bajecznie.Zjawiskowe nawet po uschnięciu na zimowej rabacie.
Nie wiem czy zauważyliście że ona kwitnie i jednocześnie rozsiewa nasiona:-D;-)
Nie wiem czy zauważyliście że ona kwitnie i jednocześnie rozsiewa nasiona:-D;-)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
Simmu, a czemu trzymać w chłodzie? Powstrzymuję się z sianiem czegokolwiek do czasu wyprowadzki na działkę - ma to nastąpić w ciągu tego tygodnia. Nie chcę nic siać w mieszkaniu, bo tu sucho i b. ciepło, więc zawsze siewki mi wybiegają. O werbenie marzę, ale dopiero teraz udało mi się kupić nasiona.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
-
- Kontakt:
Podobnie jak verbena hastata nasiona wymagają stratyfikacji czyli chłodu i świata jednocześnie one kiełkują w chłodzie(ok 4-10 stopni) można też z sadzonek zielnych podobno głęboko posadzone są wstanie wytrzymać więcej ponad to minus 7 st mrozu zobaczę jak im poszło w tym roku;-):-)
-
- Kontakt:
Nasiona lubią światło i chłodno wtedy kiełkują tak podaje literatura i to się zgadza często potrzebna jest stratyfikacja ale mysi być przeprowadzona z udziałem wody trzymanie suchych nasion w lodówce nic nie daje no i musi być światło q temacie z nasionami jarzmianki opisałem metodę wysiewu na mokre ręczniki papierowe trzymane w lodówce z tego użytkownicy piszą wynika że nasiona kiełkują równie obficie w pominięciu stratyfikacji. Dlatego można by
spróbuj połowę nasion wysiać i postawić na zewnątrz by dostały chłodu i światła a drugą połowę posiać tradycyjnie i ustawić w widnym ciepłym miejscu. Któraś partia wykiełkuje;-)nasiona są b.drobne i nie przykrywamy ich podłożem a delikatnie wciskamy w podłoże i nawilżamy spryskiwaczem regularnie. Czasem w handlu można spotkać nasiona potraktowane kwasem giberelinowym GA3 jest to promotor kiełkowania wielu nasion potraktowane nim nasiona wschodzą szybciej bez przelegiwania i przechładzania.Prócz GA3 jest jeszcze kilka substancji o podobnym działaniu np niektóre składniki dymu. Firmy nasienne często zaprawiają takimi
substancjami nasiona co ma wpływ na szybkość i równomierność wschodów no i wymiernie podwyższają cenę takich nasion. Czy teraz opisałem temat zrozumiale;-);-):-D:-D
spróbuj połowę nasion wysiać i postawić na zewnątrz by dostały chłodu i światła a drugą połowę posiać tradycyjnie i ustawić w widnym ciepłym miejscu. Któraś partia wykiełkuje;-)nasiona są b.drobne i nie przykrywamy ich podłożem a delikatnie wciskamy w podłoże i nawilżamy spryskiwaczem regularnie. Czasem w handlu można spotkać nasiona potraktowane kwasem giberelinowym GA3 jest to promotor kiełkowania wielu nasion potraktowane nim nasiona wschodzą szybciej bez przelegiwania i przechładzania.Prócz GA3 jest jeszcze kilka substancji o podobnym działaniu np niektóre składniki dymu. Firmy nasienne często zaprawiają takimi
substancjami nasiona co ma wpływ na szybkość i równomierność wschodów no i wymiernie podwyższają cenę takich nasion. Czy teraz opisałem temat zrozumiale;-);-):-D:-D
-
- Od: 25 cze 2010, o 20:52
Opiszę swoje doświadczenia
Ja nasionka sama zbierałam jakoś w listopadzie nie jestem pewna kiedy dokładnie, ale niektóre pędy wciąż kwitły, martwiłam się że nasiona są niedojrzałe, na szczęście teraz widzę że są OK nasiona włożyłam do papierowej suchej torebeczki i tak umieściłam w lodówce na 2 miesiące. Wysiałam 4 marca a doniczkę postawiłam na parapecie u mnie w pokoju, a w pokoju mam ciepło. Parapet rano nasłoneczniony później mniej. Nasionek nie przykrywałam tylko wcisnęłam lekko w podłoże. Przykryłam folią i utrzymuję ciągle wilgotne podłoże. Dziś pokazało się już sporo siewek
Ja nasionka sama zbierałam jakoś w listopadzie nie jestem pewna kiedy dokładnie, ale niektóre pędy wciąż kwitły, martwiłam się że nasiona są niedojrzałe, na szczęście teraz widzę że są OK nasiona włożyłam do papierowej suchej torebeczki i tak umieściłam w lodówce na 2 miesiące. Wysiałam 4 marca a doniczkę postawiłam na parapecie u mnie w pokoju, a w pokoju mam ciepło. Parapet rano nasłoneczniony później mniej. Nasionek nie przykrywałam tylko wcisnęłam lekko w podłoże. Przykryłam folią i utrzymuję ciągle wilgotne podłoże. Dziś pokazało się już sporo siewek
-
- Od: 6 lut 2014, o 21:19
Iwona , nie odpowiem , że na 100% po stratyfikacji , ale ja kupowałam z tej firmy rok temu , wzeszły pięknie bez dodatkowych zabiegów. Powodzenia
Pozdrawiam, Monika.
Od jakiegoś czasu podobała mi się Werbena patagońska , więc w końcu skusiłam się na zakup nasion od jednej z forumowiczek Doświadczenie w wysiewie zerowe , no ale zawsze jest ten pierwszy raz Posiałam , czekałam cierpliwie , ale nic mi nie wschodziło , a że ja trochę niecierpliwa jestem, więc zajrzałam do doniczki , pogrzebałam , po czym stwierdziłam że nic nie widać i dosypałam kolejną porcję nasion . A teraz to wszystko zaczyna mi wschodzić Nawet nie chcę myśleć co będzie gdy nadejdzie czas pikowania
- Tajka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Anetko powiedz proszę po jakim czasie zaczęła wschodzić werbena u Ciebie?
Moja wysiana po 20-tym stycznia jeszcze nie wykiełkowała.
Moja wysiana po 20-tym stycznia jeszcze nie wykiełkowała.
Tajka moja została wysiana 17 lutego i pierwsze kiełkujące roślinki zobaczyłam jakieś trzy-cztery dni temu , ale to jeszcze nie wszystko wyszło ,
dzisiaj z rana zajrzałam do nich i tego wschodzącego maleństwa będzie jeszcze dużo , dużo więcej
dzisiaj z rana zajrzałam do nich i tego wschodzącego maleństwa będzie jeszcze dużo , dużo więcej