Nasz kawałek trawnika....cz.2
- coccinella
- 1000p
- Od: 8 kwie 2008, o 12:42
Beatko - bezlitośnie! wyrywam każdy liśc nie w kępie, wybieram każdy kawałeczek kłącza, a one mi robią na złość i rosną jeszcze gorzej... To, że są mało ekspansywne, to jest mało powiedziane. Normalnie już bym je zlikwidowała, ale póki kwitnie i nie mam pomysłu, co tam wsadzić, to niech będzie.
a co do zimy to nie wiem, u mnie przetrwały w całkowitym gąszczu - zerknij na 1 str. Pisałam tylko u Darii, http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=16481 co ja bym z nimi zrobiła, gdybym na nie zachorowała. Jak na razie to mnie trzęsie, jak je widzę... ;)
a co do zimy to nie wiem, u mnie przetrwały w całkowitym gąszczu - zerknij na 1 str. Pisałam tylko u Darii, http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=16481 co ja bym z nimi zrobiła, gdybym na nie zachorowała. Jak na razie to mnie trzęsie, jak je widzę... ;)
-
- 200p
- Od: 8 wrz 2008, o 10:05
- coccinella
- 1000p
no fakt, ich ulotna delikatnośc jest śliczna. Ale jak widze go w fasolce mam ochotę wpaść z sekatorem i szpadlem! Co z resztą też nie pomagało, bo przekopywaliśmy ten kawałek chyba z 3 razy.... toto jest gorsze jak perz...
może sobie poczytaj jeszcze, na jakiej głebokości on ma kłącza, czy wiadro wystarczy
może sobie poczytaj jeszcze, na jakiej głebokości on ma kłącza, czy wiadro wystarczy
-
- 200p
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 cze 2008, o 21:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 200p
Tess, przepraszam, że w zastępstwie Iwonki, ale wkleję Ci zdjęcie zawilców i opis:
"Zawilce ogrodowe pochodzące z Japonii to okazałe rośliny charakteryzujące się bujnym ulistnieniem, kwitną od sierpnia do pierwszych przymrozków.Mogą być uprawiane na zwykłych rabatach,w słońcu lub pod okapem drzew liściastych,ale niesamowity efekt dają w dużych grupach ogrodowych lub parkowych.Najlepsze dla nich stanowisko jest umiarkowanie wilgotne, półcieniste, do słonecznego.Można uprawiać również w dużych pojemnikach i na kwiat cięty.W pierwszych latach wymaga okrywania na zimę. Na 1 m kw sadzimy jedną sadzonkę."

"Zawilce ogrodowe pochodzące z Japonii to okazałe rośliny charakteryzujące się bujnym ulistnieniem, kwitną od sierpnia do pierwszych przymrozków.Mogą być uprawiane na zwykłych rabatach,w słońcu lub pod okapem drzew liściastych,ale niesamowity efekt dają w dużych grupach ogrodowych lub parkowych.Najlepsze dla nich stanowisko jest umiarkowanie wilgotne, półcieniste, do słonecznego.Można uprawiać również w dużych pojemnikach i na kwiat cięty.W pierwszych latach wymaga okrywania na zimę. Na 1 m kw sadzimy jedną sadzonkę."

- coccinella
- 1000p
- coccinella
- 1000p
aha ... u mnie już zjedzona..hal1959 pisze:Izuniu,Ty ją już robiłaś,chyba jak dobrze pamiętam to ją pokazywałaś.Z przepisu Katarzynki w Pysznościach Jadzi,ta z cebulką i pieprzem ziołowym.
z uśmiechami Iza
u liski
u liski