Poziomki - uprawa cz. 2

Drzewa owocowe
Zablokowany
korek18
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 mar 2014, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Poziomki - uprawa cz. 2

Post »

Wow, super.Ale sie ciesze. Zasiałam jeszcze poziomkę wiszocą, zobaczymy co będzie :D
lucyna78
200p
200p
Od: 11 mar 2014, o 19:08

Post »

Posiałam tydzien temu poziomeczki. Wiem ze juz troche pozno ale mam nadziej ze uda mi sie uzyskac choc kilka krzaczkow. Mieszkam w UK gdzie ogrodki sa malutkie i mysle by posadzic je w pietrowych "półkach". takch
Obrazek

Co sądzicie nadadza sie? Minus małpka oczywiscie :D Zabezpieczy mi to tez roslinki przed slimakami ktore sa tutaj prawdziwa plaga :(
Marianka
50p
50p
Od: 21 maja 2013, o 23:28

Post »

Hyh, też o tych myślałam, jednak zostawiam je w skrzynkach i będą stały tak:
Obrazek

Terminem się nie martw, ja siałam w kwietniu w zeszłym roku i jadłam swoje poziomki - tylko nie przykrywałam nasionek ziemią i do momentu pokazania się listków trzymałam je w cieple.
Pozdrawiam - Katarzyna
lucyna78
200p
200p

Post »

Tez dobry pomysł i chyba łatwiejszy w obsludze :) Ja moje nasionka przysypałam ziemia przesiana sitkiem ...mam nadzieje ze dadza rade i wyjda ;) Swoje roslinki ze tak powiem jadalne chce trzymac wyzej ze wzgledu na slimaki i dwa duze psy...wiadomo piesek idzie noge podnosi.....
Marianka
50p
50p

Post »

O ślimakach nawet mi nie mów, mam totalną masakrę w ogrodzie - zżarły mi większość cukinii w zeszłym roku. W tym roku się wycwanię i przyszło mi do głowy obicie/obklejenie dołu wszelkich stojaków i pojemników gruboziarnistym papierem ściernym - mam nadzieję, że podziała :twisted:
Pozdrawiam - Katarzyna
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

korek18 śliczne kurduple Ci wschodzą :D
Lucyna78 - przykryte nasionka będą wschodziły dłużej ale nic poza tym. Będzie dobrze :uszy
Marianka wielkie dzięki ;:196 za pomysł z papierem ściernym. Co prawda w grządkę poziomek sypię ślimakol ( w moim ogródku są ślimaki luzytańskie i ekologiczne sposoby to one mają za nic) ale papierem ściernym okleję nogi trejaża z clematisami.

Na pewno pokosztujecie w tym roku poziomasków :D . Zwłaszcza, że w UK klimat łagodniejszy.
Ja, ze zdziwieniem zobaczyłam wczoraj ( 12 marca ha ha ha) taki obrazek na jednym krzaczku
Obrazek

A to cale moje poletko - prosto od fryzjera ( ciachnęłam zeszłoroczne liście )
Obrazek
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p
Od: 13 maja 2012, o 18:01

Post »

Mariolu nie zapomnę jak się w zeszłym roku zamartwiałaś swoimi kurduplami ,a teraz jakie są dorodne.
  • Pozdrawiam Jurek
lucyna78
200p
200p

Post »

Ruda2011 masz racje że w UK klimat łagodniejszy ale o ładna sloneczna pogode tez cieżko :( Owocki marnie wtedy dojrzewają. Ogólnie zauważyłam że mało kto ma owocowe drzewa czy krzewy na działce chyba nie bez przyczyny :( Ale co tam ja w tym roku i borówki i malinki będę sadzić. Mam nadzieje że i poziomeczek nieco skubne :)) Nie wiem co ślimaki na to ale może sie uda ;:306

Zastanawiam sie czy moje wysiane roślinki a pózniej popikowane moge trzymać w takiej altance oszklonej. Jest tam bardzo jasno bo ściany szkło, dach przerzyste tworzywo. Niestety pomieszczenie nie jest ogrzewane. W nocy wiec jest chlodno a jak ;:3 swieci robi sie bardzo cieplo nawet upalnie. Sama nie wiem.To moja pierwsza przygoda z sianiem i troszke nie wiem co robic :P
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jurek Santana51 doradzisz coś lucynie78 ? Jeżeli dobrze pamiętam - Ty wyprowadzałeś na werandowanie swoje maluchy na zabudowany balkon - hę ? ;:131
Moim zdaniem maluchy przez dzień mogą przebywać w tym akwarium ale na noc - do domku - niepełnoletnie są :lol:
Tak, tak, pamiętam, jak waliłam głową w mur ;:223 bo mi nie wschodziły, za wolno rosły, za wcześnie w grunt posadziłam - w ogóle, wszystko robiłam "nie tak". Boszszsz ..... dały radę, na złość właścicielce ;:306
Marianka
50p
50p

Post »

Ruda2011 pisze: Marianka wielkie dzięki ;:196 za pomysł z papierem ściernym. Co prawda w grządkę poziomek sypię ślimakol ( w moim ogródku są ślimaki luzytańskie i ekologiczne sposoby to one mają za nic) ale papierem ściernym okleję nogi trejaża z clematisami.
(...)
Ja, ze zdziwieniem zobaczyłam wczoraj ( 12 marca ha ha ha) taki obrazek na jednym krzaczku
Obrazek
Ależ proszę i mam nadzieję, że zda egzamin - mamy te same ślimaki... Ja w tym roku wszystko sieję/sadzę w pojemnikach "na wysokości", a ziemię na ściance "uprawnej" przykrywam płytami, żeby ten cały majdan na niej ustawić. Jeśli nie podziała papier, to będę sypało solą... W zeszły weekend przy sprzątaniu kanciapy narzędziowej znalazłam jajka ślimaka luzytańskiego (ze składaczem jaj obok!), poleciały do wora na śmieci. Po deszczu to można u nas na kilogramy je zbierać :evil:
W tym roku też wszystko przykrywam siatką - mam nauczkę po tym, jak wiewiórki mi żarły truskawki i poziomki.

U mnie też jakieś pączusie małe się pojawiają, ale to dobrze - pszczoły się obudziły i szukają jedzenia.
Pozdrawiam - Katarzyna
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu otwieraj wątek ogrodowy koniecznie ;:215
Zobaczyć wiewiórę rudą z truskawką w łapkach ( choć by na zdjęciu ) - bezcenny widok ;:306
Oj, te rude ;:224
Awatar użytkownika
rupert
100p
100p
Od: 28 mar 2013, o 14:39

Post »

lucyna78 pisze:Posiałam tydzien temu poziomeczki. Wiem ze juz troche pozno ale mam nadziej ze uda mi sie uzyskac choc kilka krzaczkow. Mieszkam w UK gdzie ogrodki sa malutkie i mysle by posadzic je w pietrowych "półkach". takch
Obrazek

Co sądzicie nadadza sie? Minus małpka oczywiscie :D Zabezpieczy mi to tez roslinki przed slimakami ktore sa tutaj prawdziwa plaga :(

Czy mógłbym prosić o zrobienie zdjęcia z boku ?
Pozdrawiam
Pozdrawiam Patryk
Marianka
50p
50p

Post »

Ruda2011 pisze:Kasiu otwieraj wątek ogrodowy koniecznie ;:215
Zobaczyć wiewiórę rudą z truskawką w łapkach ( choć by na zdjęciu ) - bezcenny widok ;:306
Oj, te rude ;:224
Oj nie wiem, rozważę otwarcie wątku... Zobaczymy, czy mnie natchnie ;)

U nas są szare wiewiórki - rude zostały przez nie wykopane. Lubię wszystkie, tylko nie jak mi wykopki urządzają i owoce kradną! ;:306
Pozdrawiam - Katarzyna
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”