Ogródek Robaczka cz.12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz.12

Post »

Sweety, widziałam Twoje brateczki - te chłodu się nie boją :D Weekend się zbliża, czy u Ciebie też zapowiadają śnieg? :shock:
Niby norma w marcu, ale jak przez 2 tygodnie mam po 15 stopni, to jednak dość drastyczna zmiana :lol:
Iwonko majowa, dziękuję! Ciemierniki zostaną w donicach póki kwitną, potem może pewnie dekoracje, a ciemierniki trafią do gruntu. Pozdrawiam!
Ewa drewutnia, witaj! Dziękuję za przemiłe słowa, bardzo mnie cieszą Wasze opinie ;:4
Madziu, dzięki! Konwalie są mocno podpędzone, zastanawiam się czy dadzą radę zakwitnąć. Stoją na zewnątrz, ale na razie przymrozki ich nie uszkodziły. Ja też uwielbiam ich zapach?.w ogrodzie jednak ostrożnie trzeba je sadzić, bo mocno się rozłażą rozłogami.
Dorotko, wśród sosen, buków i kotów?.dziękuję i zapraszam! Ja też chętnie odwiedzę Twój ogród :wit
Jagódko, sprawiłaś mi ogromną radość tym wpisem! Bardzo mi schlebia, że tak myślisz. Szczególnie dziękuję za ciepłe słowa o mamie ;:196
Gosiu, dzięki! W kompozycjach wykorzystałam tylko 3, mam jeszcze czwarty - dużo większy, w którym chwilow trzymam gazety ogrodnicze :lol: Za komplet zapłaciłam 80 zł, więc wydaje mi się, że cena była bardzo korzystna! Pozdrawiam ;:196
Nifredilku, dziękuję serdecznie! Jaskry mam w donicy. Traktuję jako jednoroczne, bo nie zimują, a za przechowanie się nawte nie zabieram. Wolę kupić kwitnące :D
Elwi, przywołany przez Ciebie ogród oczywiście bardzo dobrze znam, topiary piękne. Do formowania używa się cisa taxus baccata, czyli tego najbardziej pospolitego. Zamierzam dokupić koleje kule, to wyjątkowy wdzięczny 'materaił" do formowania, polecam :uszy
Bozuniu, dziękuję! Jaskry nie zimują, traktuję je jako jednoroczne. Ja podziwiałam dzisiaj ukradkiem w pracy Twoją sesję makro krokusów - bajka ;:180
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A teraz bieżące odpowiedzi, począwszy od wczorajszych :D

Ula, te mchy są od Ewy-Constancji z Borów ;:108
Justynko, już odpowiedziałam, sorry za opóźnienie :oops: Sadzonek bukszpanu nigdy za wiele :D
Marzenko, kulkowanie róż to zabieg formowania krzewu celem uzyskania bardziej obfitego kwitnienia. Njabardziej nadają się do tego celu róże parkowe, ale też niektóre historyczne i angielskie. Najważniejsze żeby miały długie, elastyczne pędy, które można łukami przymocować do podłoża. Gałązka, która dojrzewa w poziomie wypuści więcej bocznych pędów, na których zakwitnie. Pozdrawiam!
Mufko droga, bardzo dziękuję za ten ciepły, pełen optymizmu wpis! Dodajesz skrzydeł i chęci do działania, za to serdecznie dziękuję! Motywacji do pracy w ogrodzie chyba nikomu nie brakuje, ale każdy zastrzyk energii się przyda ;-)) Sezon zapowiada się długo i kwitnąco! Tego się trzymajmy, nawet w niepogodę ;:196
Monia, sasanki mają nawet widoczne pączki! Myślę, że po deszczu wszystko nabierze przyspieszenia ;:65
Doris, motylek, motylunio?? Jak pięknie ;:138
Januszu, myślę, że zabieg może być skuteczny. Pytanie tylko dlaczego część wysycha, oby to nie była zaraza grzybowa, bo tej na bukszpanach nie da się wyleczyć..
Iwonko, te umorusane pszczółki przyprawiają o mimowolny uśmiech na twarzy, prawda? ;:173
Pauli, ja zawsze robię kilka ujęć, żeby ustrzelić pszczółkę przy pracy. Masz automatyczne ustawianie ostrości? Może spróbuj ze statywem? Pozdrawiam!
Agatko, dziękuję i zapraszam :wit
Elwi, te poduchy mam od września ubiegłego roku, trudno mi ocenić czy się rozrosły, ale skoro nie padły to pewnie rosną ;-))
Dorodne, bo darowane od serca ;:167 Constancjo ;:196

Bozuniu, dzięki! Papageno jest cudna, nie mam tej odmiany, więc będę prosić grzecznie o nasionka po kwitnieniu... ;:224
Milenko, dzięki! Fajnie, że znalazłaś czas na odwiedziny, do tego zostawiasz wpis i ciepłe słowo?ja mam potworne zaległości w odwiedzinach u Ciebie :oops: Nadrobię ;:196
Piotrze, słońce widziałam tylko za oknem?wróciłam po 19. Jutro jednak mam nadzieję, na chociaż godzinkę w ogrodzie :tan
*moje wątki*
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

W niedzielę 5 stopni i deszcz ze śniegiem. Potem 21 i 22 2 stopnie i powtórka. Słowem, jak w marcu, bo w międzyczasie - ciepło. W marcu, jak w garncu. Zobaczymy na ile się sprawdzi ;:224
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lulka, na rabacie sasankowej teraz kwitną krokusy, potem tulipany, potem sasanki, a jak sasanki przekiwtają to zostają puchate kwiatostany i pojawiają się czosnki. Potem w miejsce cebulowych wysiewam jednoroczne, a na pierwszy plan wysuwają się róże - to rabata przy tarasie. Ja też już powoli tracę orientację u siebie, luz ;:209
Aniu, witaj! Dziękuję za odwiedziny i miłe słowo, pierwszy raz u mnie? :wit
Kasiu, sasankom chłodek nie straszy, mają puchate ubranka :lol: Róże możesz przesadzać, najlepiej teraz, zanim ruszy wegetacja. ps. zdjęcia zaraz wyślę, buźka.
Seven of Nine, dziękuję! Bardzo mi miło Cię gościć - jak Ci na imię?
Ewa, ale grunt, że sekator sam tnie :D Uwiniesz się spokojnie, jeszcze nawet wiosna kalendarzowa się nie zaczyna?ale już za tydzień! ;:oj
Sweety kochanie, przykro mi, że się pochorowałaś ;:168 Mój M też zaniemógł, sprzedałam mu swojego buga ;:214
Tego klienta to pozwij i zażądaj odszkodowanie za straty moralne z powodu opóźnień w wiosennych porządkach w ogrodzie ;:209
Zdjęcia nowe będą w weekend, wracam po ciemku w tygodniu?ale Twoje życzenie jest dla mnie rozkazem, co chciałabyś zobaczyć? Mam przepastną bibliotekę ;:209
Justynko, powodzenia! Przycinaj i podlewaj florovitem ;:333
*moje wątki*
Awatar użytkownika
-Piotr-
200p
200p
Od: 2 mar 2014, o 10:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu, nie strasz że w weekend, będzie padał śnieg ;:oj , to mój pierwszy wolny weekend od dawna ;:145
Pozdrawiam Piotr

Nasz kochany ogródek
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

Nasionka Papageno rezerwuję ;:333 Oby tylko były... Proszę w odpowiednim czasie o instruktaż, kiedy je zebrać, bo sasanek nie uprawiałam :wink: Weekendu się boję ;:219 Będzie chowanie ogródka do domu i latanie ze szmatami do okrywania :evil:
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kaśka nie straszy, ja też rano słyszałam o śniegu ;:145
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani, nie ma powodów do obaw. Śnieg przy 6 stopniach na plusie żadnych szkód nie zrobi. Wilgoć się przyda w ogrodzie!
Poza tym myślę, że będzie głównie deszcz.
Dorciu, Bozuniu, Piotrze - ja nie zamierzam szaleć z okrywaniem. Rośliny sobie poradzą, jestem pewna. Będę pracować w ogrodzie normalnie, w przerwach deszczu. Będzie dobrze ;:333
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ja też jestem dobrej myśli jak Ty, Kasiu ;:108 Zresztą nie mam wyjścia, bo i u mnie nasadzonych już kilkadziesiąt sadzonek bratków, żonkili i innych...
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

U mnie wczoraj przyleciały sąsiedzkie nowiny, że w przyszłym tygodniu ostry mróz i śnieg więc nie mam co sadzić tych "krzaczków" (sadziłam pierwszą partię róż). Nie wiem czy w takie cuda wierzyć. Wiadomo, poprószyć takim mokrym śniegiem z deszczem może, ale nie widzę jakiegoś wielkiego przewrotu pogodowego :?
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Kasiu zaraziłaś mnie bardzo tymi cisami - kombinuję gdzie je posadzić i co z nich zrobić (stożki czy kule - oto jest pytanie :wink:
Elwi, przywołany przez Ciebie ogród oczywiście bardzo dobrze znam, topiary piękne.
Właśnie Ci powiem, że budzi we mnie mieszane uczucia... Niby och i ach, ale... Chyba mi tam róż brakuje ;:24
albo... trochę bałaganu ;:306
Pozdrawiam, Elwi
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Ja też nie mam zamiaru nic okrywać, szkoda mi tylko,że cały tydzień ładny-jak jestem w pracy,a przychodzi weekend to załamanie pogody ma być
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Kasiu, czy prymulki w donicach nie marzną Ci teraz?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”