Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników

Post »

anabelka23 pisze:Nie znam się na tym zbyt dobrze, ale wydaje mi się, że pośpieszyłaś się z tą tykwą o dobrych kilka tygodni. :roll:
Na FO jest dłuuugi wątek o uprawie tykwy, forumowicze opisują krok po kroku ze zdjęciami i wysiałam wtedy, kiedy robili to inni po prostu.
Przeczytałam tam, że często tykwa nie zdąży zaowocować w Polsce, więc trzeba wysiać wcześniej. Dodatkowo u mnie (północ Polski) jest krótszy okres wegetacyjny i przymrozki przychodzą wcześnie.
Myślę, że gdyby moje siewki były od początku na widnym południowym parapecie, nie byłoby problemu, bo pozostałe warzywa mi nie wybiegają.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jakoś nie widziałem takich wypowiedzi w wątku, choć wchodzę regularnie w dział warzywny :roll: Być może mi jednak umknęły wypowiedzi osób, które już tykwy sieją, mają i pielęgnują :) Nie będę jednak nikogo pouczać skoro sam mam sadzonke dyni :D Tylko powiem że na dyniowate za wcześnie i to fakt :)

Poszukałem i znalazłem :) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=924 Wypowiedź Patasko, który jest jednym z większych zadyniarzy na forum mówi samo za siebie :)
patasko pisze:Wolusia, Najlepiej zacznij podkiełkowywać po 20 kwietnia i po ostatnich przymrozkach posadź :)

Reasumując, rozsade dyni czy tykwy robimy z miesięcznym wyprzedzeniem co do wysadzenia do gruntu :) tak jest najprosciej :D Ja swoją już powinienem mieć dawno w gruncie :)
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p

Post »

Ja też nie chcę się kłócić z bardziej doświadczonymi osobami - zanim posiałam tykwę, przeczytałam cały 60-stronnicowy wątek i kilka razy natknęłam się na informację, że tykwa kiełkuje nawet miesiąc (u mnie tydzień) i nie zdąży nieraz zaowocować - zależnie od odmiany.
Dodatkowo mieszkam w rejonie kraju, gdzie naprawdę jest krótki okres wegetacyjny, w zeszłym roku np. dynie nie zdążyły mi dojrzeć (siane w maju do gruntu po Ogrodnikach), gdy przymrozek je zwarzył i zgniły, największa była mniejsza niż piłka do siatkówki i kompletnie niedojrzała.
Szkoda, że nie mam już nasion tykwy - wysiałabym teraz jeszcze i może byłby ciekawy eksperyment. W paczuszce było 6 nasion i wykiełkowały mi tylko 3, na pozostałe raczej nie liczę już...
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Tykwy do tej pory nie miałem dlatego podparłem się tą wypowiedzią. Chyba mam nasiona tykwy butelkowej :) Jeszcze wieczorem dam Tobie znać, bo nie chce rzucać słów na wiatr :D
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

No i popikowałam ziola. Oregano było tak malutkie że pikowałam je w malych kępkach. Mam nadzieje że nie zaszkodzi mu to. No i po długim boju sama ze sobą, wyeksmitowałam szczyra z balkonu zabudowanego, parapetów już malo, a i z tej strony slońce najdłużej. Do maja na balkonie bedą mieszkać rośliny, a szczurka w klatce. Trocuustawienie płek M zmieni, odmaluje w weekend balkon i bedzie cacy. :D Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Laryssa11 z tego co napisali na opakowaniu to miałaś rację
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p

Post »

Też mam Vilmorin, ale Cobrę. Jednak tył okładki taki sam.
Dziś kupiłam kolejną paczkę Cobry (tylko 6 nasionek w środku, a cena 4,20) i będę robić eksperyment, wysieję później i zobaczymy, co z tego wyjdzie.
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

Czy pikujecie pietruszke naciową? Docelowo ma rosnąć w domu w doniczce.
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

PaulaPola ja naciową wysiałam do długiego korytka i tak już zostanie. Nie będę pikowała, najwyżej poprzerywam.
Pozdrawiam Kaśka
asiulek03
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 mar 2014, o 09:30

Post »

Ja siałam papryke już tydzień temu, i jeszcze nic nie zeszło i zaczynam się matrwić...
A pomidory zeszły prawie w 100%, tylko nie wiem w jakiej fazie je pikować najlepiej....
x-H-3
---
Od: 17 wrz 2013, o 11:46

Post »

Papryka bardzo długo wschodzi jeżeli nie jest podkiełkowana .
Co do pikowania pomidorów polecam poczytać ten wątek od początku.http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 42&t=51001
x-sz-i
---
Od: 24 lut 2014, o 10:20

Post »

kurde ja już melony posiałam a wy piszecie, że za wcześnie :roll:
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06

Post »

Szkoda czasu teraz na melony. Paprykę siej pomidory, nowalijki. Na ciepłolubne przyjdzie czas. Jeśli bardzo chcesz zatrzymaj 2-3 roślinki i zrób próbę sam się przekonasz czy dotrwają do maja i w jakim stanie w kwietniu zacznij produkcje tego samego w maju wysadzisz i na własnym przykładzie się przekonasz co jest najsłuszniejsze.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”