Grubosz (Crasula)
Re: Grubosz - Crassula cz.3
Dzięki za odpowiedz? To znaczy ile tak okolo moge zostawic w jednej duzej doniczce? Bo musze porozrywac korzenie zeby je oddzielic i troche mi szkoda. Chcialabym zostawic tyle ile mozna, reszte przesadze.
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wstępnie tez mam takie przypuszczenia. Ale na początku myślałam, że to jedna i ta sama roślina tylko zamiennie nazywana. Ale trochę już zgłupiałam mając obecnie na jednym parapecie Hummelsa od Oli i Tricolora od Piaska-Żanety. Zobaczę pewnie z czasem czy coś je różni.ardas pisze:Według mnie nie. Wydaje mi się, że tricolor ma większe i dłuższe liście, a wybarwienie w zielono białe pasy wzdłuż liści. Hummel's Sunset wygląda trochę jak minima czyli ma małe listki które są owalne. Wybarwia na się na zółto czerwono. To tak z głowy bez sprawdzania internetu więc proszę podchodzić z rezerwąmarlenka pisze:Crassula ovata Hummel's Sunset = Tricolor?
Co do trzymania kilku Gruboszy w jednej doniczce. Ja od lat trzymam w ten sposób tak zwane przeze mnie 'Trojaczki', czyli ukorzenione 3 kawałki jednego Grubka. Nie miałam z tego powodu nigdy problemów jakie są tutaj opisywane. Te wygięte gałązki naprawdę zwaliłabym na brak słońca, a nie na mnogość roślinności w jednym pojemniku. A najlepiej byłoby zobaczyć zdjęcia całej tej ferajny by ocenić co warto z nią zrobić by prezentowała się piękniej i zdrowiej.
- piasek pustyni
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piaskowa baba po części potwierdza, ale z małym zastrzeżeniem: ten sposób ubarwienia bardziej podchodzi pod Crassula, ale argentea "Tricolor"ardas pisze:Według mnie nie. Wydaje mi się, że tricolor ma większe i dłuższe liście, a wybarwienie w zielono białe pasy wzdłuż liści.marlenka pisze:Crassula ovata Hummel's Sunset = Tricolor?
Do Piaskowej też podchodźcie z rezerwą, bo zarobiona po uszy, ale co do wielkości listków - niekoniecznie, natomiast co do barwy - jak najbardziej. Właśnie przewaga żółtego z domieszką czerwieni, stąd najprawdopodobniej "Sunset" - czyli zachód słońca (ale taki bardziej chyba w Kalifornii, bo nie ten u nas).ardas pisze: Hummel's Sunset wygląda trochę jak minima czyli ma małe listki które są owalne. Wybarwia na się na zółto czerwono. To tak z głowy bez sprawdzania internetu więc proszę podchodzić z rezerwą
Piaskowa uważa, że zobaczysz, bo ta ostatnia ma przewagę czerwieni. To jest to czerwone drzewko pokazywane gdzieś kilka stron wcześniej. Słońce to swoją drogą (w kwestii wybarwienia), natomiast dopiero chłód pod koniec lata powinien zrobić swoje i pokazać wszystko, co trzeba.marlenka pisze: Ale trochę już zgłupiałam mając obecnie na jednym parapecie Hummelsa od Oli i Tricolora od Piaska-Żanety. Zobaczę pewnie z czasem czy coś je różni.
To tyle z mojej strony, życzę aby zdrowo rosły i cieszyły oko
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czekam więc na dalszy rozwój sytuacji. I nie mogę doczekać
się chłodów jesiennych. W zeszłym roku tak ładnie wybrwiło mi młodego Hummelsa
Dziękuję za życzenia oraz Wasze odpowiedzi w tej sprawie, Piasku i Ardas
PS
W Trójmiescie właśnie sypie śnieg
się chłodów jesiennych. W zeszłym roku tak ładnie wybrwiło mi młodego Hummelsa
Dziękuję za życzenia oraz Wasze odpowiedzi w tej sprawie, Piasku i Ardas
Voy! Jaki cudak faktycznie, jest spora różnica w wybarwieniu.piasek pustyni pisze:
PS
W Trójmiescie właśnie sypie śnieg
Przepiękne wybarwienie. Idę takiego szukać...
- piasek pustyni
Dokładnie u tego samego sprzedawcy jest wystawione na licytację
Mój ponownie zaczął wzrost i rozkrzewianie po przycięciu
Mój ponownie zaczął wzrost i rozkrzewianie po przycięciu
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Żanetko te Crassula od Ciebie to chyba między innymi taka szczepka jak ten tak?
-
- 200p
- Od: 13 cze 2012, o 18:22
Ile lat trzeba czekać na takie drzewko grubosza mam malutkie sadzonki z 10cm
- piasek pustyni
To jest dokładnie szczepka tego drzewka Małgosiu Musiałam podciąć go przed sezonem. Tak się będzie wybarwiał, z przewagą czerwonego. Zapomniałam Ci powiedzieć, że pod lampami się ukorzeniał, więc sezon u niego już jest. Na słoneczne miejsce musisz je postawić i będzie rósł jak ta lalanolina pisze:Żanetko te Crassula od Ciebie to chyba między innymi taka szczepka jak ten tak?
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Ok dzięki
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 sie 2013, o 10:50
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: ile wody dla grubosza?
Prosta zasada, ziemia musi przeschnąć między jednym, a drugim podlaniem. A co do ilości, szklanka na jakiś czas powinno być optymalną ilością. Na pewno nie częściej niż raz w tygodniu.
Aha i przestaw go na parapet, gdzie będzie miał więcej światła, a i wschodnie słońce mu nie zaszkodzi. Niedługo powinien odbić, to dość łatwe w uprawie sukulenty.
Aha i przestaw go na parapet, gdzie będzie miał więcej światła, a i wschodnie słońce mu nie zaszkodzi. Niedługo powinien odbić, to dość łatwe w uprawie sukulenty.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta