Heliotrop Cz.1
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Heliotrop - pielęgnacja
DONIEK nie wiem kto Tobie podpowiedział kwaśną ziemię do wysiewu, ale cóż całe życie uczymy się. Pamiętaj do wysiewu nasion najlepiej kupić ziemię do wysiewu i pikowania. Heliotropy wschodzą dosyć długo i nieregularnie. Na dzień dzisiejszy proponuję Tobie postawić pojemniczek z wysianymi nasionkami w ciepłe miejsce, przykryć szybką lub folią z dziurkami, wietrzyć i cierpliwie czekać. Z zasilaniem poczekaj aż będą przepikowane i po 2 tyg. rozcieńczonym nawozem.
Powodzenia
Powodzenia
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Melduję że 6 największych sadzonek zostało przesadzonych do większych doniczek (zdjęcia popołudniu dzisiaj zrobię). Okazało się że korzenie wypełniły już większość dostępnego miejsca w wielodoniczce i podczas przesadzania sporo z tych korzeni oderwało się od rośliny niestety (brak wprawy i doświadczenia). Po przesadzeniu natychmiast właściwie oklapły, ale po podlaniu, zaczęły pobierać wodę i szybko wstały. Myślę że im na zdrowie wyjdzie - tzn wzmocnią się korzenie.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 cze 2010, o 20:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W sumie to nikt mi tego nie podpowiedzial, akurat miałam pod ręką ziemię do iglaków to ją wykorzystałam ;-) a wydawało mi się że do siewu dobry jest torf z piaskiem, nawet nie wiem skąd mi sie to wzięło ale byłam przekonana że tak jest no a torf przecież kwaśny jest hmm w każdym razie inne rośliny wykiełkowały i wyglądają dobrze więc mam nadzieję że i te dadzą radę ;-) dziękuje za rady i pozdrawiamamarylis384 pisze:DONIEK nie wiem kto Tobie podpowiedział kwaśną ziemię do wysiewu, ale cóż całe życie uczymy się. Pamiętaj do wysiewu nasion najlepiej kupić ziemię do wysiewu i pikowania. Heliotropy wschodzą dosyć długo i nieregularnie. Na dzień dzisiejszy proponuję Tobie postawić pojemniczek z wysianymi nasionkami w ciepłe miejsce, przykryć szybką lub folią z dziurkami, wietrzyć i cierpliwie czekać. Z zasilaniem poczekaj aż będą przepikowane i po 2 tyg. rozcieńczonym nawozem.
Powodzenia
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Brawo piękne ! Widać, że zaczynaja wypuszczać nowe pędy w kątach liści, ładnie Ci się rozkrzewią
-
- 500p
Dziękuję Tak same się rozkrzewiają, każdy jeden ma albo już wypuszczone z kącików liście, albo zaczątki. Nie dostają żadnych nawozów, ale myślę że za jakiś miesiąc/2 tygodnie kiedy wykorzystają to co jest w glebie w doniczkach, dostaną dolistnie, albo może biohumusa doglebowo... zobaczymy.
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tomek_Os masz takie duże heliotropy jak ja będę miała na początku kwietnia. Wcześnie Tobie zakwitną - są piękne! Dalszych sukcesów życzę
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Przemek co robisz że tak ładnie rosną.Moim podsychają dolne listki czy to normalne?
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
przemek1136 na prawdę piękne masz sadzonki
Ja swoje "kiszące się" we wspólnej tacce dopiero dziś przepikowałam...
Na razie mam tylko zdjęcie "Przed", te "Po" wykonam dopiero jutro, bo już dziś siły nie miałam
A tu druga, nieco późniejsza partia
Ja swoje "kiszące się" we wspólnej tacce dopiero dziś przepikowałam...
Na razie mam tylko zdjęcie "Przed", te "Po" wykonam dopiero jutro, bo już dziś siły nie miałam
A tu druga, nieco późniejsza partia
-
- 500p
Dziunia, teraz przyśpieszą, widzę po swoich tych późniejszych
Przemek, jak zawsze fantastyczne Twoje heliotropy
Kropka masz może zdjęcie? Pewnie by pomogło w rozpoznaniu co się dzieje, oczywiście osobom bardziej doświadczonym ode mnie.
Przemek, jak zawsze fantastyczne Twoje heliotropy
Kropka masz może zdjęcie? Pewnie by pomogło w rozpoznaniu co się dzieje, oczywiście osobom bardziej doświadczonym ode mnie.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Jeżeli podsychają końcówki listków, tzn. że mają za sucho - one tak to okazują . A mają sucho albo dlatego że za mało podlewane, albo jeżeli są spore, korzenie przerosły całą ziemię i trzeba im dać większe lokum . Przemek, masz fantastyczne sadzonki - w pierścieniach i pewnie piją wodę od spodu. Heliotropy naprawdę lubią wodę .
jode22 dziękuje za podpowiedż. na pewno miał zasucho,podlałam je porządnie i poszły się wietrzyć.