Emila ma rację,
1. to basal keiki,
2. Kolor zmienia bo złapało trochę słońca,
3. Emila ma racje,
4. Nawoź standardowo, pół dawki z opakowania co 2 tygodnie,
5.Tu się niestety nie zgodzę, wiosna to najlepszy czas do przesadzania. Czekać aż basalek podrośnie możesz i 2 lata więc, nie ma to sensu bo roślina może wcześniej zginąć. Jeśli uważasz że podłoże jest zbyt mało przepuszczalne to go przesadź.
Czy to ze zlapalo troche slonca to dobrze czy zle? czy moge go trzymac na tym samym stanowisku co dotychczas? bo rzeczywiscie jakies 2 tygodnie temu przenioslam go na okno poludniowo zachodniei tu ma wiecej slonca. Ale dodam od razu ze nie padaja na niego bezposrednio. ale tez zauwazylam ze troche sie ruszyl - ten basalek robi sie coraz wiekszy a gdy go trzymalam na starym stanowisku to dluuugo nic sie nie dzialo.
A co do przesadzania. Mam pytanie odnosnie doniczek. Moze glupie ale naprawde tego nie wiem Chcialam kupic wieksza doniczke na orchidsgarden bo moj storczyk ma bardzo rozbudowane korzenie. I tu mam problem. Jak zmierzylam ta swoja dotychczasowa doniczke to na dole ma 8 cm a na gorze 12cm. Czy ktos kupowal doniczki na orchidsgarden i mi moze powiedziec w ktorym miejscu sa mierzone? Bo nie wiem jaki mam wziac rozmiar
Po przekwitnięciu storczyka obcięłam pęd na którym były kwiaty i traktowałam normalnie ,po jakimś czasie wyrosły liście i "pędy". Czy zostawić to tak jak jest?Czy może należy inaczej potraktować?