Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2203
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Może suszenie ? Ale to chyba trochę pracochłonne...
Pozdrawiam, Marta.
- danutka66
- 500p
- Posty: 733
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Opolskie cudne
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Dwie skrzynki to albo przechowywanie w chłodnej piwnicy,garażu albo w ziemnym kopcu...oczywiście nie takim jaki robią rolnicy ;)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 917
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Część tych warzyw chyba przerobię od razu na to coś po grecku, a resztę do piasku i postaram się jak najszybciej zużyć, bo jak na złość odpowiedniego miejsca nie mam.
Będzie chyba często zupa na obiad... i surówka z marchwi.
Będzie chyba często zupa na obiad... i surówka z marchwi.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Pietruszkę i selery można obrać ,pokroić w plastry i ususzyć. Zawierają mało wody i bardzo dobrze schną w temperaturze pokojowej.Rozłożyć pojedyńczą warstwą i wyschną same. Bardzo długo się przechowują i do zupy jak znalazł do lata, praktycznie póki nie będzie świeżych.
Nie siła, lecz wytrwałość czyni wielkie rzeczy./Samuel Johnson/
- gracha
- 1000p
- Posty: 4328
- Od: 23 maja 2012, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Mogę zaproponować marchewkę do słoików na zimę,obraną w kawałkach wkładam do słoików powiedzmy 0,5 l ,płaską łyżeczkę soli ,odrobinę cukru ,zalewam surową wodą, gotuję dwa razy po pół godziny, nadaje się do zup,sałatek ,itp
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 917
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
No właśnie chodzi o to, że nie lubię takich warzyw w zalewie (a kilku rodzajów już próbowałam), czy suszonych, lubię świeże albo smażone, dlatego postaram się przerobić jak najwięcej na tą bazę do ryby po grecku. Najgorzej będzie z tarciem, bo nie mam innej maszynki do pomocy niż blender, a ten miażdży zamiast siekać. Trudno, robotę odwalę, później pewnie będę się cieszyć z takich słoiczków.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3396
- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gdynia/Chrztowo
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
zaznaczam wątek jest smakowity.
- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1427
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Mazowsze
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Według was przetwory z aronii mają sens bez używania liści wiśni?
Każdy przepis z aronią który przeglądam ma je w swoim składzie a w mojej okolicy nie ma wiśni,na swojej posesji nie dam rady ich uprawiać i przez to trochę się waham nad jej posadzeniem.
Każdy przepis z aronią który przeglądam ma je w swoim składzie a w mojej okolicy nie ma wiśni,na swojej posesji nie dam rady ich uprawiać i przez to trochę się waham nad jej posadzeniem.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Posty: 29
- Od: 14 cze 2010, o 08:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Biała Podl
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Zamiast liści może być sok wiśniowy.
- Galicjanka
- 100p
- Posty: 172
- Od: 16 wrz 2013, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Przemyśl
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
ja robię sok z aronii z dodatkiem pomarańczy i cytryn. Robiłam też z liśćmi i uważam, że z cytrusami smaczniejszy. Kiedy liście wiśni są świeże nie ma jeszcze aronii, chyba trzeba by je mrozić, a tu kupujesz kilo pomarańczy, ze 2 cytryny wyciskasz sok i dodajesz pod koniec gotowania do soku z aronii. Wrzący do butelek, butelki do góry nogami aż wystygną i może stać latami.
Pozdrawiam Gosia
- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1427
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Mazowsze
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
A jak jest z aroniowymi nalewkami bez liści wiśni?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Gosiu,na ile kg aroni dajesz to kilo pomarańczy i 2 cytryny?Galicjanka pisze:ja robię sok z aronii z dodatkiem pomarańczy i cytryn. Robiłam też z liśćmi i uważam, że z cytrusami smaczniejszy. Kiedy liście wiśni są świeże nie ma jeszcze aronii, chyba trzeba by je mrozić, a tu kupujesz kilo pomarańczy, ze 2 cytryny wyciskasz sok i dodajesz pod koniec gotowania do soku z aronii. Wrzący do butelek, butelki do góry nogami aż wystygną i może stać latami.
Mam jeszcze pytanie odnośnie suszonych pomidorów,które sie potem robi w słoikach,wszędzie w przepisach jest suszenie w piecyku.A czy można w suszarce do grzybów?
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Zmienię troche temat ale pisze obiecany przepis na pseudo lasagne z baklażanu:
-duuuzy baklazan( im większy tym mniej gorzki)
-2 kulki sera mozzarelli
-ok 1 l sosu pomidorowego
-starty parmezan wg uznania
Duzy baklażan pokroic na cm plastry(oczywiscie wzdłuż) każdy z dwoch stron posolic i zostawić na pól godz.zeby odeszła goryczka, po czym wytrzec do sucha. Następne ułożyć na siatce grillowej i podpiec w piekarniku pod grillem( mozna podsmazyc na patelni, ale wiadomo, ze baklażan absorbuje duzo tłuszczu, więc ja wole na "sucho" w piekarniku). przygotować domowy sos pomidorowy smakowicie przyprawiony( ja robię tak: na oliwie lekko przysmazam cebulę, czosnek, tymianek i płatki ostrawej papryki, po czym zalewam przecierem pomidorowym, przyprawiam solą, pieprzem i koniecznie cukrem oraz czerwonym winem! I powoli sobie sis "pyrka"przez czas oczekiwania na baklażan). Gdy plastry są juz leciutko przyrumienione ok 10-15 min -w naczyniu do zapiekanek na dno daje troche sosu pomidorowego, następnie warstwa baklażanu,sosu pomidorowego i warstwa plastrow mozzarelli i tak naprzemian, a na wierzchu posypuje startym parmezanem (dosc sporo) i całość do piekarnika 200st C na ok 45-50 min hm po prostu sprawdzam czy juz gotowe. Smacznego (dlatego przepisu pierwszy raz w zyciu mam zamiar uprawiać baklażany:) No dobrze i dla tych na grillu tez:) )
-- 8 kwi 2014, o 21:05 --
Pozdrawiam Danka
-duuuzy baklazan( im większy tym mniej gorzki)
-2 kulki sera mozzarelli
-ok 1 l sosu pomidorowego
-starty parmezan wg uznania
Duzy baklażan pokroic na cm plastry(oczywiscie wzdłuż) każdy z dwoch stron posolic i zostawić na pól godz.zeby odeszła goryczka, po czym wytrzec do sucha. Następne ułożyć na siatce grillowej i podpiec w piekarniku pod grillem( mozna podsmazyc na patelni, ale wiadomo, ze baklażan absorbuje duzo tłuszczu, więc ja wole na "sucho" w piekarniku). przygotować domowy sos pomidorowy smakowicie przyprawiony( ja robię tak: na oliwie lekko przysmazam cebulę, czosnek, tymianek i płatki ostrawej papryki, po czym zalewam przecierem pomidorowym, przyprawiam solą, pieprzem i koniecznie cukrem oraz czerwonym winem! I powoli sobie sis "pyrka"przez czas oczekiwania na baklażan). Gdy plastry są juz leciutko przyrumienione ok 10-15 min -w naczyniu do zapiekanek na dno daje troche sosu pomidorowego, następnie warstwa baklażanu,sosu pomidorowego i warstwa plastrow mozzarelli i tak naprzemian, a na wierzchu posypuje startym parmezanem (dosc sporo) i całość do piekarnika 200st C na ok 45-50 min hm po prostu sprawdzam czy juz gotowe. Smacznego (dlatego przepisu pierwszy raz w zyciu mam zamiar uprawiać baklażany:) No dobrze i dla tych na grillu tez:) )
-- 8 kwi 2014, o 21:05 --
Pozdrawiam Danka