Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?
-
- 100p
- Od: 25 cze 2012, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?
Iga, zazdroszczę tych 3 balkonów:)
Co mogę dodać do tego, co napisały moje poprzedniczki? Jedynie chyba tyle - pamiętaj, że kwiaty się mocno rozrastają i rozkrzewiają i nie ma co przesadzać z ich ilością w skrzynkach, bo potem będziesz musiała je w trakcie sezonu rozdzielać, co nie zrobi im dobrze.. To też oczywiście jest z mojego doświadczenia.
Zastanawiasz się nad kolorami - ja też zawsze przed sezonem sobie obiecuję, że będzie spokojnie, 2 - 3 kolory, ale jak już zaczynam kupować to wszystko mi się podoba i ten plan zostaje zrujnowany.
Każdy kwiat jest inny, a kolorowe kwiaty są po prostu piękne. Więc czemu ich nie mieszać ze sobą???
Jestem ciekawa Twoich efektów:)
-------------
Byłam dzisiaj na ryneczku, już sprzedają bratki. Co radzicie - kupować już czy za wcześnie? Zapowiadają nieciekawą pogodę na przyszły tydzień... Ale już tak bardzo chce wiosnę i kolory na balkonie..
Co mogę dodać do tego, co napisały moje poprzedniczki? Jedynie chyba tyle - pamiętaj, że kwiaty się mocno rozrastają i rozkrzewiają i nie ma co przesadzać z ich ilością w skrzynkach, bo potem będziesz musiała je w trakcie sezonu rozdzielać, co nie zrobi im dobrze.. To też oczywiście jest z mojego doświadczenia.
Zastanawiasz się nad kolorami - ja też zawsze przed sezonem sobie obiecuję, że będzie spokojnie, 2 - 3 kolory, ale jak już zaczynam kupować to wszystko mi się podoba i ten plan zostaje zrujnowany.
Każdy kwiat jest inny, a kolorowe kwiaty są po prostu piękne. Więc czemu ich nie mieszać ze sobą???
Jestem ciekawa Twoich efektów:)
-------------
Byłam dzisiaj na ryneczku, już sprzedają bratki. Co radzicie - kupować już czy za wcześnie? Zapowiadają nieciekawą pogodę na przyszły tydzień... Ale już tak bardzo chce wiosnę i kolory na balkonie..
Pozdrawiam, Anna
Co do zazdroszczenia balkonów, to nie ma czego... Nie są jakieś wielkie... Są, bo są wielkie okna... Siedzimy tylko na tarasie, albo w takim kąciku pod drzewami. Co do kolorów, to mam bardzo kolorowo w ogrodzie, więc na balkonach wolałabym spokojniej trochę.
- Piotr=)
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
kupiłem w leroy merlinOlenkazz pisze:Witajcie,
Już posadziłam wiosenne prymulki - kwitn?ce. O dziwo mimo nocnych przymrozköw od 4 dni dobrze wygl?daj?. Miejsca w skrzyni zostało - "zamaskowałam" gał?zkami po cięciu bukszpanu. Ale tylko na chwilę, chociaż całkiem nieźle wygl?da zamaskowane tym bukszpanem...w weekend dosadzam bratki i zrobi się wiosennie!
Ps. Piotr =) fajne te skrzynki rattanowe, gdzie je zdobyłeś? Pasowałyby do mojej rattanowej dużej skrzyni...nawet kolor się zgadza...
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie w tym roku w donicy na schodach będzie kompozycja z mrozków i celozji pierzastych.
Mrozki mam przezimowane z zeszłego sezonu, tylko celozję muszę dokupić.
A do wiszących donic fuksje jasne i ciemno różowe.
Kupiłam też bulwy begonii zwisających.
Mrozki mam przezimowane z zeszłego sezonu, tylko celozję muszę dokupić.
A do wiszących donic fuksje jasne i ciemno różowe.
Kupiłam też bulwy begonii zwisających.
Pozdrawiam Kaśka
- anka22639
- 200p
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
Celozje bardzo szybko i bezproblemowo rosną że można samemu już teraz wysiać. Polecam, kiełkuje w 3 dni
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
O patrz, ja zawsze kupowałam sadzonki.
W tym roku już trochę kwiatów mam posianych, więc celozja musi być kupna.
Parapety niestety nie są z gumy, a tu jeszcze pomidory trzeba siać za 2 tygodnie.
W tym roku już trochę kwiatów mam posianych, więc celozja musi być kupna.
Parapety niestety nie są z gumy, a tu jeszcze pomidory trzeba siać za 2 tygodnie.
Pozdrawiam Kaśka
- anka22639
- 200p
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
Nie wiem o jakich ilościach mówimy ale ja wysiewam w kuwetę po mięsie - staram się niezbyt często i sobie rosną bez pikowania. Wsadzam już na miejsce stałe i tam ruszają z kopyta... Warto spróbować
Pozdrawiam Anka
@Piotr=)
Dzięki za info. Bratki do skrzyni dziś dosadziłam. Fajnie wygl?daj? z prymulkami. Ale.... czuję niedosyt, więc pewnie dokupię skrzynki takie jak Twoje.
Dzięki za info. Bratki do skrzyni dziś dosadziłam. Fajnie wygl?daj? z prymulkami. Ale.... czuję niedosyt, więc pewnie dokupię skrzynki takie jak Twoje.
Pozdrawiam
Olenka
Olenka
- Fajerka
- 200p
- Od: 22 mar 2014, o 11:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
oj muszę przeczytać ten wątek od A do Z.
W skrzyniach planuję:
- truskawki zwisające
- bratki miniaturowe
- pelargonię pachnącą
W skrzyniach planuję:
- truskawki zwisające
- bratki miniaturowe
- pelargonię pachnącą
Asia http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=74586" onclick="window.open(this.href);return false; Buduję swój zielony zakątek
Po deszczu nadchodzi słońce. Czas na słońce.
"Jaka róża taki cierń, nie dziwi nic" oraz "Uparcie i skrycie..." zawsze chwytają mnie za serce.
Po deszczu nadchodzi słońce. Czas na słońce.
"Jaka róża taki cierń, nie dziwi nic" oraz "Uparcie i skrycie..." zawsze chwytają mnie za serce.
- black88lady
- 50p
- Od: 24 mar 2014, o 17:57
Witam
Ja trochę przesadziłam z wysiewem w tym roku za dużo i za szybko. Roślinki doświetlałam żarówkami i za szybko mi rosły dodam że aktualnie jestem w Norwegii więc z słońcem jest kiepsko w takich miesiącach jak styczeń, luty i cześć marca. W skrzynkach i na rabacie planuje posadzić: petunie kaskadowe, lobelię wiszącą, surfinię, pelargonie rabatowe, koleusy blumego, mini petunie, celozję grzebieniastą i pierzastą, lawendę, bratki, jedną werbenę (tylko jednej się doczekałam z całej paczki ) i 2 niecierpki. Załączam zdjęcia hodowli z 24.02
Ja trochę przesadziłam z wysiewem w tym roku za dużo i za szybko. Roślinki doświetlałam żarówkami i za szybko mi rosły dodam że aktualnie jestem w Norwegii więc z słońcem jest kiepsko w takich miesiącach jak styczeń, luty i cześć marca. W skrzynkach i na rabacie planuje posadzić: petunie kaskadowe, lobelię wiszącą, surfinię, pelargonie rabatowe, koleusy blumego, mini petunie, celozję grzebieniastą i pierzastą, lawendę, bratki, jedną werbenę (tylko jednej się doczekałam z całej paczki ) i 2 niecierpki. Załączam zdjęcia hodowli z 24.02
Pozdrawiam Sylwia
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
No faktycznie zaszalałaś , czyżbyś miała hektary do obsadzenia .
-
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zupełnie jakbym oglądała swoje szaleństwo zeszłoroczne. Tylko że ja posadziłam większość w ogrodzie, do skrzynek poszła tylko część.
W tym roku jestem trochę rozsądniejsza, ilość roślin będzie w sumie taka sama, ale część wymagająca wczesnej rozsady jest dużo mniejsza.
No cóż, Twoi znajomi się ucieszą
W tym roku jestem trochę rozsądniejsza, ilość roślin będzie w sumie taka sama, ale część wymagająca wczesnej rozsady jest dużo mniejsza.
No cóż, Twoi znajomi się ucieszą
- black88lady
- 50p
- Od: 24 mar 2014, o 17:57
Niestety hektarów nie mam. Za to jest taras na którym mam 10 skrzynek długości ok 80cm i trochę gruntu ( o ile to można nazwać gruntem 15cm ziemi a reszta to lita skała ) Postanowiłam że 3/4 tego rozdam, trochę przemycę do Polski
A to jest zdjęcie mojego tarasu
A to jest zdjęcie mojego tarasu
Pozdrawiam Sylwia