Bób cz.2
- DorkaS-66
- 500p
- Od: 27 maja 2011, o 08:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bób cz.2
Nie mierzyłam tak myślę, że mam co pół metra (?)
DorkaS.
"Barbam video, sed philosophum non video."
"Barbam video, sed philosophum non video."
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kaśka, każdy jaki kupisz.
A tak na serio to w smaku ja nie odróżniam jednej odmiany od innej.
Zbieraj jak w strąkach wymacasz że są wyraźnie wyczuwalne i twarde. Bób zbyt dojrzały jest "mączysty" po ugotowaniu, ale są miłośnicy właśnie takiego bobu.
A tak na serio to w smaku ja nie odróżniam jednej odmiany od innej.
Zbieraj jak w strąkach wymacasz że są wyraźnie wyczuwalne i twarde. Bób zbyt dojrzały jest "mączysty" po ugotowaniu, ale są miłośnicy właśnie takiego bobu.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 13 mar 2014, o 19:30
Bób
Witam Bobowiczów
Bób (i inne warzywa) uprawiam już od kilku lat na niedużym ar.
Mam pytanko. Czy ktoś z forumowiczów uprawi-a/ał bób na areale rzędu 30/40 ar??
Zamierzam się w przyszłym roku na taką właśnie akcje "liść Bobu" ale zastanawia mnie czy można wyjść na swoje.
Zakładając oczywiście zakup na wysiew, nawożenie, ochrona i praca sumptem. Wg. kalkulacji nie jest źle ale interesują mnie sprawy nawadniania i samych zbiorów. Czy nawadniane pole było z linii kroplująch? Czy ręcznie 2 osoby ogarną zbiór czy trzeba maszynkę do łuskania bobu? Czytałem że przy dłużysz czasie brązowieje. Planuje połowę areału obsiać wprost do gruntu, drugą nasadzić co by więcej wartościowego wcześniaka mieć.
Wiem że dopiero za rok ale zawsze poważnie podchodzę do tematu i planuje.
Jeśli ktoś ma doświadczenie w tej materii będę wdzięczny za rade.
Bób (i inne warzywa) uprawiam już od kilku lat na niedużym ar.
Mam pytanko. Czy ktoś z forumowiczów uprawi-a/ał bób na areale rzędu 30/40 ar??
Zamierzam się w przyszłym roku na taką właśnie akcje "liść Bobu" ale zastanawia mnie czy można wyjść na swoje.
Zakładając oczywiście zakup na wysiew, nawożenie, ochrona i praca sumptem. Wg. kalkulacji nie jest źle ale interesują mnie sprawy nawadniania i samych zbiorów. Czy nawadniane pole było z linii kroplująch? Czy ręcznie 2 osoby ogarną zbiór czy trzeba maszynkę do łuskania bobu? Czytałem że przy dłużysz czasie brązowieje. Planuje połowę areału obsiać wprost do gruntu, drugą nasadzić co by więcej wartościowego wcześniaka mieć.
Wiem że dopiero za rok ale zawsze poważnie podchodzę do tematu i planuje.
Jeśli ktoś ma doświadczenie w tej materii będę wdzięczny za rade.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 20 lut 2014, o 20:56
Matagot
witam uprawiam bób od 5 lat na większym areale w tym roku 75ar więc tak 30/40ar w dwójke nie ogarniecie to jest jednak duży kawałek pola ja najmuje ludzi rwą i łuskają zbiór trwa dwa tyg dopóki jest cena bo ona spada z dnia na dzień. Jeżeli chodzi o nasiona ja uprawiam figaro 5kg kosztuje ok.120zł topbób 5kg- 100zł i bachus5kg-75zł rozstaw między rzędzi jaki stosuje to 45cm ale można większy. Opryski na chwsty po siewie to stomp póżniej jakby coś wzeszło to basagram i agil na robactwo karate decis i mospilan na choroby amistar topsin i dithane. podlewam pompą 6 barową i jeden duży zraszacz zasięgu 40m póżniej przestawiam dalej. Tak bób po łuskaniu jak dłużej leży to brązowieje więc po wyłuskaniu opłukaniu do woreczka i szczelnie zamknąć i do chłodnego miejsca a woreczki z grubszej foli bo te z cienkiej foli się nie nadają bo bób szybko czarnieje. Opłacalność jest ale i potrzeba dużo pracy i na początek wkładu finansowego. Jeżeli jakieś jeszcze pytania z miłą chęcią odpowiem.
witam uprawiam bób od 5 lat na większym areale w tym roku 75ar więc tak 30/40ar w dwójke nie ogarniecie to jest jednak duży kawałek pola ja najmuje ludzi rwą i łuskają zbiór trwa dwa tyg dopóki jest cena bo ona spada z dnia na dzień. Jeżeli chodzi o nasiona ja uprawiam figaro 5kg kosztuje ok.120zł topbób 5kg- 100zł i bachus5kg-75zł rozstaw między rzędzi jaki stosuje to 45cm ale można większy. Opryski na chwsty po siewie to stomp póżniej jakby coś wzeszło to basagram i agil na robactwo karate decis i mospilan na choroby amistar topsin i dithane. podlewam pompą 6 barową i jeden duży zraszacz zasięgu 40m póżniej przestawiam dalej. Tak bób po łuskaniu jak dłużej leży to brązowieje więc po wyłuskaniu opłukaniu do woreczka i szczelnie zamknąć i do chłodnego miejsca a woreczki z grubszej foli bo te z cienkiej foli się nie nadają bo bób szybko czarnieje. Opłacalność jest ale i potrzeba dużo pracy i na początek wkładu finansowego. Jeżeli jakieś jeszcze pytania z miłą chęcią odpowiem.
- pawelp1320
-
- 200p
- Od: 26 lut 2012, o 18:21
Witajcie, ja dzisiaj dosiałem jeszcze 18arów, na niezbyt dobrej ziemi, ciekawe co z tego wyniknie.... za dwa tyg. znowu drugie tyle planuję wysiać
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
A ja w tym roku zastosuję system rzędowo-pasowy. Wyjdzie mi 8 rządków 5 metrowej długości każdy. Z rozstawą w rzędach będę kombinował w trakcie wysadzania rozsady bo jeszcze nie wszystkie roślinki wykiełkowały. W pasie odległości 30cm, pomiędzy pasami 70cm (prawdopodobnie pomiędzy pasami wyłożę tkaniną szkółkarską). Odległości pomiędzy sadzonkami od ok.20 do 25cm i prawdopodobnie jeden pas co 30cm.
-
- 200p
- Od: 26 lut 2012, o 18:21
Przemek widziałem rok temu ktoś tak zrobił i miał bób w porządku
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja wczoraj nie mogłam pójść zasadzić, a teraz zimno, leje, wieje i nie wiadomo kiedy przestanie. Nasiona Bartka od 2 tygodni leżą w domku na działce i czekają aż mężulo odważy się przygotować grządkę.
Pozdrawiam, Ilona
- pawelp1320
A ja dzisiaj też nie posiałem swojego bobu. Jak na tygodniu, to piękna pogoda, słońce grzeje, 20 stopni, jak przyjdzie sobota i niedziela to deszcz, chlapa i chłód.
Pozdrawiam Paweł