Poziomki - uprawa cz. 2
Re: Poziomki - uprawa cz. 2
Wow, super.Ale sie ciesze. Zasiałam jeszcze poziomkę wiszocą, zobaczymy co będzie
Posiałam tydzien temu poziomeczki. Wiem ze juz troche pozno ale mam nadziej ze uda mi sie uzyskac choc kilka krzaczkow. Mieszkam w UK gdzie ogrodki sa malutkie i mysle by posadzic je w pietrowych "półkach". takch
Co sądzicie nadadza sie? Minus małpka oczywiscie Zabezpieczy mi to tez roslinki przed slimakami ktore sa tutaj prawdziwa plaga
Co sądzicie nadadza sie? Minus małpka oczywiscie Zabezpieczy mi to tez roslinki przed slimakami ktore sa tutaj prawdziwa plaga
-
- 50p
- Od: 21 maja 2013, o 23:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hyh, też o tych myślałam, jednak zostawiam je w skrzynkach i będą stały tak:
Terminem się nie martw, ja siałam w kwietniu w zeszłym roku i jadłam swoje poziomki - tylko nie przykrywałam nasionek ziemią i do momentu pokazania się listków trzymałam je w cieple.
Terminem się nie martw, ja siałam w kwietniu w zeszłym roku i jadłam swoje poziomki - tylko nie przykrywałam nasionek ziemią i do momentu pokazania się listków trzymałam je w cieple.
Pozdrawiam - Katarzyna
Tez dobry pomysł i chyba łatwiejszy w obsludze Ja moje nasionka przysypałam ziemia przesiana sitkiem ...mam nadzieje ze dadza rade i wyjda ;) Swoje roslinki ze tak powiem jadalne chce trzymac wyzej ze wzgledu na slimaki i dwa duze psy...wiadomo piesek idzie noge podnosi.....
-
- 50p
O ślimakach nawet mi nie mów, mam totalną masakrę w ogrodzie - zżarły mi większość cukinii w zeszłym roku. W tym roku się wycwanię i przyszło mi do głowy obicie/obklejenie dołu wszelkich stojaków i pojemników gruboziarnistym papierem ściernym - mam nadzieję, że podziała
Pozdrawiam - Katarzyna
- Ruda2011
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
korek18 śliczne kurduple Ci wschodzą
Lucyna78 - przykryte nasionka będą wschodziły dłużej ale nic poza tym. Będzie dobrze
Marianka wielkie dzięki za pomysł z papierem ściernym. Co prawda w grządkę poziomek sypię ślimakol ( w moim ogródku są ślimaki luzytańskie i ekologiczne sposoby to one mają za nic) ale papierem ściernym okleję nogi trejaża z clematisami.
Na pewno pokosztujecie w tym roku poziomasków . Zwłaszcza, że w UK klimat łagodniejszy.
Ja, ze zdziwieniem zobaczyłam wczoraj ( 12 marca ha ha ha) taki obrazek na jednym krzaczku
A to cale moje poletko - prosto od fryzjera ( ciachnęłam zeszłoroczne liście )
Lucyna78 - przykryte nasionka będą wschodziły dłużej ale nic poza tym. Będzie dobrze
Marianka wielkie dzięki za pomysł z papierem ściernym. Co prawda w grządkę poziomek sypię ślimakol ( w moim ogródku są ślimaki luzytańskie i ekologiczne sposoby to one mają za nic) ale papierem ściernym okleję nogi trejaża z clematisami.
Na pewno pokosztujecie w tym roku poziomasków . Zwłaszcza, że w UK klimat łagodniejszy.
Ja, ze zdziwieniem zobaczyłam wczoraj ( 12 marca ha ha ha) taki obrazek na jednym krzaczku
A to cale moje poletko - prosto od fryzjera ( ciachnęłam zeszłoroczne liście )
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
Mariolu nie zapomnę jak się w zeszłym roku zamartwiałaś swoimi kurduplami ,a teraz jakie są dorodne.
- Pozdrawiam Jurek
Ruda2011 masz racje że w UK klimat łagodniejszy ale o ładna sloneczna pogode tez cieżko Owocki marnie wtedy dojrzewają. Ogólnie zauważyłam że mało kto ma owocowe drzewa czy krzewy na działce chyba nie bez przyczyny Ale co tam ja w tym roku i borówki i malinki będę sadzić. Mam nadzieje że i poziomeczek nieco skubne ) Nie wiem co ślimaki na to ale może sie uda
Zastanawiam sie czy moje wysiane roślinki a pózniej popikowane moge trzymać w takiej altance oszklonej. Jest tam bardzo jasno bo ściany szkło, dach przerzyste tworzywo. Niestety pomieszczenie nie jest ogrzewane. W nocy wiec jest chlodno a jak swieci robi sie bardzo cieplo nawet upalnie. Sama nie wiem.To moja pierwsza przygoda z sianiem i troszke nie wiem co robic :P
Zastanawiam sie czy moje wysiane roślinki a pózniej popikowane moge trzymać w takiej altance oszklonej. Jest tam bardzo jasno bo ściany szkło, dach przerzyste tworzywo. Niestety pomieszczenie nie jest ogrzewane. W nocy wiec jest chlodno a jak swieci robi sie bardzo cieplo nawet upalnie. Sama nie wiem.To moja pierwsza przygoda z sianiem i troszke nie wiem co robic :P
- Ruda2011
Jurek Santana51 doradzisz coś lucynie78 ? Jeżeli dobrze pamiętam - Ty wyprowadzałeś na werandowanie swoje maluchy na zabudowany balkon - hę ?
Moim zdaniem maluchy przez dzień mogą przebywać w tym akwarium ale na noc - do domku - niepełnoletnie są
Tak, tak, pamiętam, jak waliłam głową w mur bo mi nie wschodziły, za wolno rosły, za wcześnie w grunt posadziłam - w ogóle, wszystko robiłam "nie tak". Boszszsz ..... dały radę, na złość właścicielce
Moim zdaniem maluchy przez dzień mogą przebywać w tym akwarium ale na noc - do domku - niepełnoletnie są
Tak, tak, pamiętam, jak waliłam głową w mur bo mi nie wschodziły, za wolno rosły, za wcześnie w grunt posadziłam - w ogóle, wszystko robiłam "nie tak". Boszszsz ..... dały radę, na złość właścicielce
-
- 50p
Ależ proszę i mam nadzieję, że zda egzamin - mamy te same ślimaki... Ja w tym roku wszystko sieję/sadzę w pojemnikach "na wysokości", a ziemię na ściance "uprawnej" przykrywam płytami, żeby ten cały majdan na niej ustawić. Jeśli nie podziała papier, to będę sypało solą... W zeszły weekend przy sprzątaniu kanciapy narzędziowej znalazłam jajka ślimaka luzytańskiego (ze składaczem jaj obok!), poleciały do wora na śmieci. Po deszczu to można u nas na kilogramy je zbieraćRuda2011 pisze: Marianka wielkie dzięki za pomysł z papierem ściernym. Co prawda w grządkę poziomek sypię ślimakol ( w moim ogródku są ślimaki luzytańskie i ekologiczne sposoby to one mają za nic) ale papierem ściernym okleję nogi trejaża z clematisami.
(...)
W tym roku też wszystko przykrywam siatką - mam nauczkę po tym, jak wiewiórki mi żarły truskawki i poziomki.
U mnie też jakieś pączusie małe się pojawiają, ale to dobrze - pszczoły się obudziły i szukają jedzenia.
Pozdrawiam - Katarzyna
- Ruda2011
Kasiu otwieraj wątek ogrodowy koniecznie
Zobaczyć wiewiórę rudą z truskawką w łapkach ( choć by na zdjęciu ) - bezcenny widok
Oj, te rude
Zobaczyć wiewiórę rudą z truskawką w łapkach ( choć by na zdjęciu ) - bezcenny widok
Oj, te rude
lucyna78 pisze:Posiałam tydzien temu poziomeczki. Wiem ze juz troche pozno ale mam nadziej ze uda mi sie uzyskac choc kilka krzaczkow. Mieszkam w UK gdzie ogrodki sa malutkie i mysle by posadzic je w pietrowych "półkach". takch
Czy mógłbym prosić o zrobienie zdjęcia z boku ?
Pozdrawiam
Pozdrawiam Patryk
-
- 50p
Oj nie wiem, rozważę otwarcie wątku... Zobaczymy, czy mnie natchnie ;)Ruda2011 pisze:Kasiu otwieraj wątek ogrodowy koniecznie
Oj, te rude
U nas są szare wiewiórki - rude zostały przez nie wykopane. Lubię wszystkie, tylko nie jak mi wykopki urządzają i owoce kradną!
Pozdrawiam - Katarzyna