AAGE ? cieszę się, Agnieszko,że zaglądasz!
AZALKA ? miło mi,że Ci się u mnie podoba, Azalko. Pociesz się,że mnie też zdarza się wyrwać wiosną kiełkujące rośliny jako chwasty. Mam wrażenie,że ciągle to robię z naparstnicami,które zresztą uwielbiam.
Pytaj, o co chcesz! Jeśli będę potrafiła ? pomogę. Natomiast zawsze ważny jest szerszy kontekst, nie tylko to, co rośnie w bezpośrednim sąsiedztwie.
Może skorzystasz coś z dzisiaj pokazywanych zdjęć..?
Oglądany dziś odcinek Gardener's World, w którym pokazywano rośliny baldaszkowate z ogrodu Bury Court, zmobilizował mnie do pokazania zdjęć stamtąd.
Miałam bowiem przyjemność oglądać ten ogród w czasie zeszłorocznej wycieczki.
BURY COURT
To ogród Pieta Oudolfa, słynnego współczesnego projektanta.
Jego pierwszy w Wielkiej Brytanii (1997r), założony na starej farmie wspólnie z właścicielem Johnem Coke.
Zupełnie odmienny od tych tradycyjnych, które pokazywałam dotąd i którymi zwykle się zachwycamy.
Ale powiem Wam,że zachwycił mnie ogromnie! Zdjęcia , niestety, nie są najlepsze i absolutnie nie oddają jego urody.
Jest dynamiczny, z wieloma oryginalnymi i rzadkimi bylinami (baldaszkowate!) i trawami i pnączami i krzewami.
Pełen wyjątkowych zestawień roślin.
Jego plan jest niezwykły ? asymetryczny, zaskakujący. Przestrzeń i bujny gąszcz kontrastują ze sobą.
To wyobrażenie naturalnej łąki czy prerii , połączone z formalnymi elementami, znanymi z ogrodów. Bryły wystrzyżonego bukszpanu ( kule,kostki, spirale, węzły) i cisa kontrastują z rabatami bylinowymi .
Przeważa na nich fiolet (granat) i biel ( srebrny), trochę jest kwiatów bordowych.
Ogród węzłowy z bukszpanu obok sadzawki, bardzo fajny.
A tu świetna inspiracja - srebrzysta altana z gruszy wierzbolistnej ? wygląda kapitalnie! Z niej biegnie oś widokowa aż na okoliczny krajobraz.
Bardzo podobała mi się asymetryczna kompozycja ze spłaszczonej kuli na osi ścieżki z półłukiem bylin.
Ogród jest zachwycający! Wyrafinowany. Wysmakowany. Doskonały. Każdy detalik i mini kompozycja cudna. Niezwykła harmonia. Nowoczesny, ale lekki i ?angielski?. Na pewno w końcu lata wygląda piękniej.
Mam nadzieję, że i Wam się spodobał !