MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.III
- zbyszko
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 28 paź 2013, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach. Cz. III
Wysokość umieszczenia budki dla trzmieli oraz kierunek umieszczenia wylotu nie ma znaczenia.Znam przypadek,kiedy trzmiel założył gniazdo na balkonie w starym odkurzaczu, na drugim piętrze w bloku.Jakież było zdziwienie właściciela,kiedy próbawał wytrzepać worek od kurzu.Moja budka dla trzmieli również stoi pusta.zbudowałem też budkę lęgową dla trzmiela ziemnego,ale również nie jest zamieszkana.
Budka dla trzmiela ziemnego http://forum.przyroda.org/files/thumbs/ ... li_106.jpg
Poczytaj tutaj; http://www.tbop.org.pl/programy/ochrona ... budki.html
Budka dla trzmiela ziemnego http://forum.przyroda.org/files/thumbs/ ... li_106.jpg
Poczytaj tutaj; http://www.tbop.org.pl/programy/ochrona ... budki.html
''Mylić się jest rzeczą ludzką''-Lucius annaeus Seneca
Witajcie
Czy wystawiliście już swoje maleństwa na zewnątrz ??
Czy wystawiliście już swoje maleństwa na zewnątrz ??
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 wrz 2013, o 19:47
Witam
Ja tam czekam, do pierwszego kwitnącego drzewka lub krzaczka owocowego. U mnie stawiam na śliwe japońską, albo brzoskwinie.
Teraz ma byc kilka dni wietrzenie i deszczowo.
Jutro robie domek dla trzmieli.
Już pierwszego widziałem.
Ja tam czekam, do pierwszego kwitnącego drzewka lub krzaczka owocowego. U mnie stawiam na śliwe japońską, albo brzoskwinie.
Teraz ma byc kilka dni wietrzenie i deszczowo.
Jutro robie domek dla trzmieli.

--
ksysju
ksysju
- sparks25
- 500p
- Od: 14 lut 2010, o 22:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ksysju pisze:Witam
Jak wystawisz kokony dopiero w czasie kwitnienia to zycze powodzenia samice potrzebuja około 2 tygodni aby sie wygryz po samcach czyli bedziesz mial po ptakach.
Wczoraj wystawiłem swoje pociechy,widziałem już trzmiela i latające dzikie pszczółki 

Pozdrawiam ED.
-
- 100p
- Od: 27 sty 2014, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak wystawie kokony w czwartek to będzie dobrze ,czy za póżno ?
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
nie wiem na co wy czekacie z tym wystawianiem pszczół....przecież jak z lodówki wystawicie na 15 stopni to szoku jakiegoś dostaną a kiedy one mają sie zdążyć wygryźć ?? sparks25 ma tu zupełną racje, samce mysle ze zaczną juz wyłazic po tym wekkendzie jak tylko ciepło bedzie ....bo jeśli chodzi o drzewa za max 2 tyg zakwitną a w raz z nimi samice powygryzają się....
jeśli chodzi o mniejsze gatunki pszczółek juz w piątek powoli zaczeły sie wygryzac...wiec na co czekacie?? kwiaty już kwitną !
jeśli chodzi o mniejsze gatunki pszczółek juz w piątek powoli zaczeły sie wygryzac...wiec na co czekacie?? kwiaty już kwitną !
:)
nawet nie wiedziałam, że jest coś takiego jak murarki
ile tu się można pożytecznych rzeczy dowiedzieć
planuje zrobić taki domek dla murarek bo mam duży sad i chciałabym żeby wszystkie drzewka zostały zapylone a u mnie pszczół to za dużo nie lata
z tego co czytałam to teraz w marcu trzeba taki domek wywiesić żeby go owady znalazły

ile tu się można pożytecznych rzeczy dowiedzieć
planuje zrobić taki domek dla murarek bo mam duży sad i chciałabym żeby wszystkie drzewka zostały zapylone a u mnie pszczół to za dużo nie lata
z tego co czytałam to teraz w marcu trzeba taki domek wywiesić żeby go owady znalazły
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 sie 2013, o 13:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witamy nowego entuzjastę.
Jeżeli Masz sad z czystym sumieniem z pewnością, wszyscy Ci polecą szybko dokupić pszczółkę.
Patrzyłem przed chwilą i na Allegro Masz jeszcze duży wybór.
Link usuniety - regulamin § 4.8 /administrator
pozdrawiam i życzę sukcesów.
Jeżeli Masz sad z czystym sumieniem z pewnością, wszyscy Ci polecą szybko dokupić pszczółkę.
Patrzyłem przed chwilą i na Allegro Masz jeszcze duży wybór.
Link usuniety - regulamin § 4.8 /administrator
pozdrawiam i życzę sukcesów.
Hej, mam na działce pszczółki miodne, ale murarka to ciekawa alternatywa. Dziewczyny z ula niekoniecznie interesują się zapylaniem drzewek jak w pobliżu rośnie coś "słodszego" i ciekawszego.
Zaraz wyruszam po trzcinę spróbuje zainstalować kilka domków. Może uda się zdobyć jakieś podopieczne. Czy może jest ktoś z forum kto mógł by się podzielić kokonami lub pozwoli zainstalować domek w pobliżu swoich żeby przenieść pszczółki na moją działkę, jeśli okaże się że na moim terenie nie ma tych owadów? Mieszkam w Warszawie na Sadybie.
Pozdrawiam,
Łukasz
Zaraz wyruszam po trzcinę spróbuje zainstalować kilka domków. Może uda się zdobyć jakieś podopieczne. Czy może jest ktoś z forum kto mógł by się podzielić kokonami lub pozwoli zainstalować domek w pobliżu swoich żeby przenieść pszczółki na moją działkę, jeśli okaże się że na moim terenie nie ma tych owadów? Mieszkam w Warszawie na Sadybie.
Pozdrawiam,
Łukasz
- kidaa21
- 200p
witamy nową osóbkę, co do kokonów z allegro stanowczo za wysokie ceny, po za tym obecnie nie wiem czy zdążysz zrobić i wystawić , ale możesz zacząc robić bo warto i dokładać nowe "otworki" murarki się znajdą same, po za tym jest sporo użytkowników którzy za o wiele mniejsze kwoty lub nawet za samą przesyłkę chcą tylko pieniądze.
Ja np chętnie "pozbędę się ok 50 sztuk bo mam za dużo i chciałbym tylko za przesyłkę kurierem bo w tej chwili pocztą za długo bedzie szło i murarki powygryzają się
chętnie przyjme też "obcy" domek do zadomowienia się częsci moich pszczół jeśli ktos nie ma, bo połowa moich i tak odleci , około 30 samic dałam sąsiadowi ...
Ja np chętnie "pozbędę się ok 50 sztuk bo mam za dużo i chciałbym tylko za przesyłkę kurierem bo w tej chwili pocztą za długo bedzie szło i murarki powygryzają się
chętnie przyjme też "obcy" domek do zadomowienia się częsci moich pszczół jeśli ktos nie ma, bo połowa moich i tak odleci , około 30 samic dałam sąsiadowi ...

Domek trochę za wysoki, lub daszek za wąski -chodzi mi o to,że deszcz z łatwością dotrze do gniazd pszczółek , no chyba , ze skierowany tak że nie zacieka nawet z wiatrem 

Też fakt. Masz sporo miejsca! Zrób półkę znacznie wyżej i tam postaw te klocki (o ile dobrze widzę ;) )
Deszcz lubi zacinać,więc obawa ,że woda będzie się lała po wszystkim, i to porządnie.
Swoją drogą to te murarki są coś za delikatne...
Deszcz lubi zacinać,więc obawa ,że woda będzie się lała po wszystkim, i to porządnie.
Swoją drogą to te murarki są coś za delikatne...
- kidaa21
- 200p
potwierdzam, masz zbyt nisko trzcine, jest zbyt odsłonięta, tak jak pozostali piszą zrób półki i najlepiej z daszkami bo tu woda swobodnie bedzie padać , co za tym idzie trzcina bedzie moknąc i gnić....przyjrzyj się jak inni mają....chyba że to co masz zostaw ale zrób wystający z przodu długi dach i najlepiej papą jeszcze po bokach by też z boku nie zacinało...