Poziomki - uprawa cz. 2
Re: Poziomki - uprawa cz. 2
Ja te skrzynki znalazłam na Brystyjskim ebayu ale mozna je łatwo zrobić.
osobiście nie będę kupowć gotowych bo bardzo drogie ( 40 funtów)
osobiście nie będę kupowć gotowych bo bardzo drogie ( 40 funtów)
Wysiałam właśnie nasiona poziomki białej. Czy należy je przykryć warstwą ziemi ?
- Ruda2011
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
lucyna78 nie posypuj niczym, przyciśnij je dłonią do podłoża popsikaj wodą, przykryj folią spożywczą przezroczystą i postaw na ciepłym grzejniku . Gdy wykiełkują - odkryj folię , postaw na słonecznym parapecie i utrzymuj wilgoć podłoża. Niech rosną ku radości właścicielki
bardzo dziękuje ;)
Wysiałam 11 dni temu Regine i do tej pory nic nie wzeszło czy jest szansa,że jeszcze cos wyjdzie z ziemi? w zeszły piątek wysiałam też odmianę żółtą mam nadziejeże uda mi sie uzyskać choć kilka sadzonek. Coś marnie mi idzie to wysiewanie nasionek
- Ruda2011
Lucynko nie nerwujsja . Czasami tak jest. Może już jutro zobaczysz mgiełkę wschodów . Żebyś tylko nie płakała z powodu ..... klęski urodzaju . Bo sianie i czekanie to nerwica ale pikowanie ..... uuuuuu, spocona będziesz jak mysz.
Dziabnij w kilku miejscach czubkiem noża tę folię - przykrycie, żeby była wentylacja.
Dziabnij w kilku miejscach czubkiem noża tę folię - przykrycie, żeby była wentylacja.
-
- 50p
- Od: 21 maja 2013, o 23:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zgadzam się z Mariolą - nie denerwuj się, ja na moje przysypane w zeszłym roku czekałam jakieś 2-3 tyg czy jakoś tak... Wszystko wyrosło, a nawet za dużo Do pikowania polecam użycie noża do masła - taka kreatywna byłam Bez problemu wyciągałam maluszki rosnące obok siebie, wsuwając nóż zaraz obok i delikatnie podważając ziemię.
Pozdrawiam - Katarzyna
-
- 50p
- Od: 27 lut 2014, o 14:11
Pikujecie jak podrosną i mają 3 listki, czy mam pocić się już teraz, gdy mają 2?
Ja pierwszą partię pikowałem jak pokazał się listek właściwy , czyli miały 3 razem z liścieniami
Drugą partię pikowałem już z kilkoma listkami i też pięknie rosną. Te przepikowane wcześniej odrobinę większe są.
Teraz mają już po 5-6 listków , ale rezerwowo trzymam kilka nie przepikowanych... jak by coś wypadło...
Czy nawozicie sadzonki ? Ja na razie nie , ale coś będę kupował pod sadzonki pomidorów (bioflorin lub florowit) mogę i poziomki zasilić.
Ale nie chciał bym im zaszkodzić... a to moje pierwsze poziomki... 120szt przepikowane plan był na 20szt...
ale znalazłem pod płotem miejsce na resztę
Drugą partię pikowałem już z kilkoma listkami i też pięknie rosną. Te przepikowane wcześniej odrobinę większe są.
Teraz mają już po 5-6 listków , ale rezerwowo trzymam kilka nie przepikowanych... jak by coś wypadło...
Czy nawozicie sadzonki ? Ja na razie nie , ale coś będę kupował pod sadzonki pomidorów (bioflorin lub florowit) mogę i poziomki zasilić.
Ale nie chciał bym im zaszkodzić... a to moje pierwsze poziomki... 120szt przepikowane plan był na 20szt...
ale znalazłem pod płotem miejsce na resztę
Daro 120 szt to już niezła plantacja
Postawiłam doniczki z nasionkami na grzejnikach, mam nadzieje że coś się ruszy. czy po wykiełkowaniu nasionek doniczki mają nadal stać na grzejniku?
-
- 100p
- Od: 18 maja 2012, o 19:54
Po wykiełkowaniu, w jasnym miejscu. Nie na grzejniku.
- Ruda2011
darooo miejsce na 120 sztuk - łał - toż to cała plantacja
Nie mogą rosnąć zbyt blisko siebie bo gdy się rozrosną ...... Moje :
"zesłanie" do gruntu
Jesień
Nie miałam zupełnie pojęcia, jak takie delikatne maleństwa potrafią się rozkrzewić, zmężnieć i ..... i nie wiem co
Nie mogą rosnąć zbyt blisko siebie bo gdy się rozrosną ...... Moje :
"zesłanie" do gruntu
Jesień
Nie miałam zupełnie pojęcia, jak takie delikatne maleństwa potrafią się rozkrzewić, zmężnieć i ..... i nie wiem co