Bób cz.2
- edziolek
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 4 kwie 2012, o 23:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bób cz.2
U mnie dokładnie tak samo W tygodniu nic tylko na działce siedzieć, a tu praca. Przychodzi wolny weekend to nawet bobu zasadzić się nie da
pozdrawiam:)
Edyta
Edyta
w tym roku po raz pierwszy siejemy bób, ale osobiście nie lubie tego warzywa
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Dokładnie tak jak u mnie.pawelp1320 pisze:A ja dzisiaj też nie posiałem swojego bobu. Jak na tygodniu, to piękna pogoda, słońce grzeje, 20 stopni, jak przyjdzie sobota i niedziela to deszcz, chlapa i chłód.
Pozdrawiam, Marta.
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie chcę was straszyć, ale na następny weekend też zapowiadają deszcz tracę nadzieję na posadzenie czegokolwiek. Ten bób to mi chyba myszy zjedzą.
Pozdrawiam, Ilona
a ja z racji, że namoczyłam bób w piątek, to w sobotę byłam zmuszona - wyskoczyłam między jedną ulewą a drugą i po łebkach ale wysiałam. Nasiona były z 5 letnie więc mam nadzieję że coś z tego będzie...
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To ja się wygłupiał mna całego
Sialiśmy z synem rożne warzywa do wielodoniczek. Co roku syn dodatkowo ma swoją plantację parapecie. Posadził w tym roku bob i po kilku dniach okazało sie ze bob ma ponad 20 cm wysokości. Stał na szafie i zobaczyliśmy pędy dopiero jak przyszedł czas na pozbycie sie kurzu . Co to z takim bobem teraz zrobic? Dzisiaj go wietrzylam na parapecie. Nic mnie nie stało. Zaczekać ze 3 tygodnie i wsadzić do gleby? Cuda i wianki, normalnie
Sialiśmy z synem rożne warzywa do wielodoniczek. Co roku syn dodatkowo ma swoją plantację parapecie. Posadził w tym roku bob i po kilku dniach okazało sie ze bob ma ponad 20 cm wysokości. Stał na szafie i zobaczyliśmy pędy dopiero jak przyszedł czas na pozbycie sie kurzu . Co to z takim bobem teraz zrobic? Dzisiaj go wietrzylam na parapecie. Nic mnie nie stało. Zaczekać ze 3 tygodnie i wsadzić do gleby? Cuda i wianki, normalnie
Pozdrawiam Jola
-
- 200p
- Od: 26 lut 2012, o 18:21
wg. mnie wysadzić jak najszybciej do gruntu, wtedy jest szansa, choć może się połamać, przy silnym wietrze...
- ElfyTrzy
- 50p
- Od: 24 lut 2014, o 08:27
- Kontakt:
Witam,
od razu przyznaję, że nie przeczytałam całego wątku - ze względów czasowych. Bardzo lubimy bób, a tu gdzie mieszkam bardzo trudno kupić świeży, nie mrożony.Chciałam więc posiać kilka grządek na próbę. Mam Windsor biały ale mam też wątpliwości co do uprawy i pytania:
-czy już mogę siać?
-w lipcu jedziemy na urlop, kiedy posiać ten bób, żeby zebrać go przed albo po urlopie? Kiedy NAJPÓŹNIEJ można siać bób?
- czy żeby przedłużyć zbiory mogę wysiewać mniejsze partie w odstępach jedno - dwutygodniowych?
Z góry dziękuję za rady.
od razu przyznaję, że nie przeczytałam całego wątku - ze względów czasowych. Bardzo lubimy bób, a tu gdzie mieszkam bardzo trudno kupić świeży, nie mrożony.Chciałam więc posiać kilka grządek na próbę. Mam Windsor biały ale mam też wątpliwości co do uprawy i pytania:
-czy już mogę siać?
-w lipcu jedziemy na urlop, kiedy posiać ten bób, żeby zebrać go przed albo po urlopie? Kiedy NAJPÓŹNIEJ można siać bób?
- czy żeby przedłużyć zbiory mogę wysiewać mniejsze partie w odstępach jedno - dwutygodniowych?
Z góry dziękuję za rady.
Pozdrawiam,Elżbieta
-
- 10p - Początkujący
- Od: 5 kwie 2013, o 16:24
Co do pierwszego, to tak już można siać. Na drugie może odpowie ktoś bardziej doświadczony, ale myślę że jak już posiejesz wczesną odmianę to możesz mieć szansę zebrać przed urlopem, a najpóźniej można siać do połowy kwietnia. To znaczy można siać później, ale trzeba się liczyć z obniżką plonu. A co do ostatniego to jest dobry pomysł, ale żeby wydłużyć zbiór siałbym raczej różne odmiany, od wczesnych po późne.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Windsor Biały to odmiana średniowczesna. Do wydania plonu potrzebuje ok.105 dni. Nawet jeżeli wysiejesz już teraz to zbiory wypadną w lipcu. Jeżeli opóźnisz wysiew na koniec kwietnia-początek maja to powinien dojrzeć w sierpniu ale to jest spore wyzwanie, bo trzeba będzie zapewnić roślinom odpowiednią ilość wilgoci. Lepiej było wybrać jakąś wczesną odmianę i zrobić sadzonki.
- ElfyTrzy
- 50p
- Od: 24 lut 2014, o 08:27
- Kontakt:
Dziękkuję za odpowiedzi. Dobrze rozumiem, że jeśli do końca marca posiałabym późną odmianę to mam szansę na zbiór w sierpniu? Możecie polecić dobry późny bób? W ostatni weekend marca przyjeżdżają do mnie teściowie i mogłabym poprosić ich o zakupy. No chyba, że końcówka marca to też już za późno na sadzenie bobu...?
Pozdrawiam,Elżbieta
-
- 10p - Początkujący
- Od: 9 mar 2014, o 18:29
Bób można siać do połowy lipca i zbierać nawet w październiku - o ile pogoda pozwoli, ale tylko kilka odmian się nadaje do siewu w lipcu - i to nie są polskie odmiany.
Ja sieję zawsze co 3 tygodnie po trzy odmiany bobu:
- wczesny - Bizon lub Monica (jest jeszcze aquadulce i wictiem manita w tym roku sprubuję)
- średni - Topbob lub Figaro ( bardzo plenne bobki trzeba im szersze odstępy robić i sadzić max po dwa ziarna)
- późny - Hangdown biały i Histal ( histal może nie jest bardzo późny ale bardzo długo potrafi rozciągnąć zbiory a strąki masakrycznie wielkie )
Ps. dawniej siałem bób średnio późny winsor biały poza tym że jest sztywny, radzi sobie w słabej glebie ma też wady - mimo że kwitnie jak szalony w czasie suszy wiąże mało strąków, strąki są małe w stronkach jest mało nasion ok 2-3, a nasiona są śmiesznie małe w porównaniu np. z bizonem.
Ja sieję zawsze co 3 tygodnie po trzy odmiany bobu:
- wczesny - Bizon lub Monica (jest jeszcze aquadulce i wictiem manita w tym roku sprubuję)
- średni - Topbob lub Figaro ( bardzo plenne bobki trzeba im szersze odstępy robić i sadzić max po dwa ziarna)
- późny - Hangdown biały i Histal ( histal może nie jest bardzo późny ale bardzo długo potrafi rozciągnąć zbiory a strąki masakrycznie wielkie )
Ps. dawniej siałem bób średnio późny winsor biały poza tym że jest sztywny, radzi sobie w słabej glebie ma też wady - mimo że kwitnie jak szalony w czasie suszy wiąże mało strąków, strąki są małe w stronkach jest mało nasion ok 2-3, a nasiona są śmiesznie małe w porównaniu np. z bizonem.
EkoPociecha
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52