Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników cz.1
- Vkris
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 lut 2014, o 16:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników
Moja rozsada pomidorów na dzień dzisiejszy wygląda tak:
Różnice w wielkości spowodowane są różnorodnością w odmianach oraz w tym, że pomidory bliżej krawędzi były dopiero niedawno pikowane.
Zauważyłem już pierwsze oznaki opadania liścieni. Pomidory trochę zrobiły mnie w balona, bo chociaż sadzone były po same liścienie to i tak wyniosły je poza krawędź kubeczka.
Zauważyłem problem na 3 sadzonkach
Na listkach pojawiły się plamki, niestety nie potrafię określić przyczyny powstania. Mam tylko domysły: oparzenia słoneczne, nadmiar wody, brak składników w glebie, nieudolny ogrodnik itp. Chciałbym Was poprosić o pomoc:
Różnice w wielkości spowodowane są różnorodnością w odmianach oraz w tym, że pomidory bliżej krawędzi były dopiero niedawno pikowane.
Zauważyłem już pierwsze oznaki opadania liścieni. Pomidory trochę zrobiły mnie w balona, bo chociaż sadzone były po same liścienie to i tak wyniosły je poza krawędź kubeczka.
Zauważyłem problem na 3 sadzonkach
Na listkach pojawiły się plamki, niestety nie potrafię określić przyczyny powstania. Mam tylko domysły: oparzenia słoneczne, nadmiar wody, brak składników w glebie, nieudolny ogrodnik itp. Chciałbym Was poprosić o pomoc:
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
Tak wyglądają wspomniane przeze mnie na poprzedniej stronie tykwy z Vilmorinu, wysiane 9/10 lutego. Niestety podczas mojej nieobecności akurat zaczęły kiełkować, zbyt późno zostały przeniesione na południowe okno, ale będę przesadzać w głębsze doniczki i może coś z tego wyjdzie.
Jako ciekawostkę powiem, że wykiełkowały 3 z 6 nasion znajdujących się w torebce. Pozostała ziemię chciałam zużyć gdzie indziej, i okazało się, że czwarta tykwa kiełkuje, tylko jeszcze nie wychyliła łebka (nie kiełkowałam na wacikach, myślałam, że to jak dynia skiełkuje w mig).
Dodam jeszcze, że wolny wzrost moich roślin jest pewnie spowodowany temperaturą - w ciągu dnia nie przekracza ona 18 stopni.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Podnieś te maleństwa w wielodoniczce do góry, bo zasłanie je rama okna.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Już podniosłam, dziękuję.ostatnia szansa pisze:Podnieś te maleństwa w wielodoniczce do góry, bo zasłanie je rama okna.
Vkris, nie umiem podpowiedzieć Ci w sprawie plamek.
Zainteresowała mnie Twoja półka na oknie. Możesz powiedzieć w jaki sposób jest zamontowana?
Zainteresowała mnie Twoja półka na oknie. Możesz powiedzieć w jaki sposób jest zamontowana?
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Vkris - za wcześnie na jakieś choroby czy niedobory, tym bardziej że reszta ładnie rośnie. Logiczny wniosek to poparzenie słoneczne.
Amitka - to dopasowana półka oparta na kafelkach które są na ścianie przy oknie.
Amitka - to dopasowana półka oparta na kafelkach które są na ścianie przy oknie.
- Vkris
Amitko Jest dokładnie tak jak opisała to Comcia (zresztą kilka stron wcześniej, w tym wątku opisywałem montaż półki)
Comciu zapewne masz rację, teraz dopiero uzmysłowiłem sobie, że te sadzonki były najbliżej szyby.
Comciu zapewne masz rację, teraz dopiero uzmysłowiłem sobie, że te sadzonki były najbliżej szyby.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dziś rozsadziłem oregano Ale to była dla mnie wyprawa Zrobiłem sobie kawę, myśląc iż rozsadze je popijając, no piłem ją później zimną Rozsadziłem również kilka pomidorków Seler zostawiam na następny weekend, gdy już wymyśle półkę, która rozszerzy parapet Przesadziłem również dynie do kolejnej doniczki, kilka sztuk lawendy i kolendry
-
- 100p
- Od: 28 mar 2013, o 18:02
Czy można już wysiewać rozsadę ogórka z przeznaczeniem na tunel nieogrzewany?
Dzięki za odpowiedzi, znalazłam zdjęcia. Właśnie poszukuję sposobu przymocowania deski, ale moja ściana przy oknie ma 10 cm szerokości (trochę wąska) i dlatego się głowię.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zawsze można wysiać, ale też warto mieć na wszelki wypadek jakieś ogrzewanie, szczególnie dla ogórków.marcinek123 pisze:Czy można już wysiewać rozsadę ogórka z przeznaczeniem na tunel nieogrzewany?
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Vkris
Amitko Jeśli masz taką możliwość, możesz przykręcić do bocznych ścianek cienkie listewki, które posłużą Ci za podpory na półkę. Dla zobrazowania taki szybki schemacik:
Analogicznie po drugiej stronie. W ten sposób poszerzysz znacznie półkę wg własnych potrzeb (przesadziłem z tym np.20cm na rysunku, bo znacznie by wystawała)
Niestety sporym minusem tego pomysłu jest estetyka okna i konieczność zrobienia otworów w ścianie.No, ale cóż: coś za coś
Należy również zwrócić uwagę na problem otwierania okna (listewka nie może przeszkadzać).
Analogicznie po drugiej stronie. W ten sposób poszerzysz znacznie półkę wg własnych potrzeb (przesadziłem z tym np.20cm na rysunku, bo znacznie by wystawała)
Niestety sporym minusem tego pomysłu jest estetyka okna i konieczność zrobienia otworów w ścianie.No, ale cóż: coś za coś
Należy również zwrócić uwagę na problem otwierania okna (listewka nie może przeszkadzać).
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
Vkris, dzięki za pomysł i tyle włożonej pracy w wizualizację
Dokładnie - podpórki muszę mieć na tyle szerokie, żeby półka np. 20 cm była stabilnie osadzona.
Myślę, że pomysł przyda się nie tylko mnie.
Dzięki wielkie!
Dokładnie - podpórki muszę mieć na tyle szerokie, żeby półka np. 20 cm była stabilnie osadzona.
Myślę, że pomysł przyda się nie tylko mnie.
Dzięki wielkie!