Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)

Post »

Szwagier pierwszy rok miał pomidory w tunelu, w tym Bawole Serca i żółty NN wybitnie generatywne - te mu się udały. Natomiast nie udały mu sie K37/2, Aussie i jeszcze czerwony NN typ wegetatywny.

Myślę, że strach ma wielkie oczy i mnie np lepiej wychodzą odmiany generatywne (swoich dzieci nie zmuszałam do jedzenia jak nie chciały a i pomidorkom daję żyć, wiedząc, ze lepiej troszkę niedokarmić niż przekarmić)

Karolcia dasz radę ;:215

*Jeśli jest to "Ta" ziemia z Biedronki 1,6 kg/m3 to przepikuj pomidory.

Tak wyglądają Bawole Serca (po prawej) w porównaniu z innymi odmianami rówieśnikami (po lewej).
https://imagizer.imageshack.us/v2/640x4 ... 07211k.jpg
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Pabblo_Pl

Post »

hehe Szanso ale po co ma przesadzać przecież w ziemi z biedronki, nie równo wymieszanej, mocno zasolonej i przelanej te pomidorki będą super rosły..

Szczególnie odmiana generatywna ;d

Świetne rady daje kolega post wyżej ;d
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

Mam trzy pytania:

a) Czym albo jakim nawozem i w jakiej dawce można nawieźć siewki pomidorów by wykształciły szybciej liście właściwe :?:

b) Czy mogę przepikować rozsadę pomidorów w fazie widocznej zawiązki liści właściwych :?:

c) Czy wybiegniętą rozsadę mogę przepikować bez względu na to czy ma czy też nie ma liści właściwych :?:
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

Pabblo_Pl
Skoro te pomidory tyle urosły to znaczy , że już gorzej nie będzie, przesadzanie w tej fazie wzrostu dodatkowo je osłabi i mogą paść.
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46

Post »

No cóż...
Jak już wyżej pisałam jestem de***bilem
Nie byłam przygotowana na sianie pomidorów,coś mi do głowy strzeliło :oops: .Nie wiedziałam co to za pomidory :oops:
Nie posiadając żadnej wiedzy,wsadziłam do ziemi jaka była na stanie w domu :oops: Taka jest prawda,niestety,nie będę tu nic koloryzować.
Ale właśnie w taki sposób człowiek się uczy,na swoich błędach :oops:
Bardzo dziękuje za wszystkie informacje.
Zakupię jutro nowe podłoże,wysokie kubki i nawóz bez magii :heja
Życzę miłej niedzieli,pozdrawiam życząc również szybkiego powrotu słoneczka ;:136
Pozdrawiam Magda :)
Pabblo_Pl

Post »

MCmarchewko

A. znajdziesz odpowiedź na to pytanie w wątku podczepionym o nawożeniu pomidorów
B i C ja bym przepikował pod same liścienie ale ile ogrodników tyle opinii i pomysłów.

Ja swoje siane 01.02 tak pikowałem i zobacz stronę wcześniej czy im coś dolega..
Wsadzone w małe kubki po danon-kach i w te większe..

Te z tych małych będą przesadzane w większe a te z większych w kubki po jogurtach małych, z jogurtów w kubki po piwie 400ml.

Wszystkie sadzę pod same liście..

Miały iść w pojemniki ale pójdą do szklarni pod podwójną folię, jako rozsada próbna.
Właściwą będę dziś wysiewał..
Pozdrawiam
P.S

W zeszłym roku miałem to samo i pomidory zrównoważone przez kilka miesięcy przejadały nawóz z ziemi z biedronki..
Tak jak forumowicz pokazywał pierwsze liście wielkie i przerośnięte..
w tym roku nigdy więcej..
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

Pabblo_Pl pisze:MCmarchewko

A. znajdziesz odpowiedź na to pytanie w wątku podczepionym o nawożeniu pomidorów
B i C ja bym przepikował pod same liścienie ale ile ogrodników tyle opinii i pomysłów.
Dziękuję. To, że pikuje się je pod same liścienie to wiem, ale chodzi mi o to, czy mogę przepikować takie, które dopiero wykształcają pierwszą parę liści właściwych oraz te, które się wyciągły.
marcin31
100p
100p
Od: 7 mar 2012, o 15:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam Wszystkich :D w styczniu stwierdziłem że będę po raz pierwszy uprawiać pomidory. Mam kawałeczek działki na której rosły truskawki. Wyglądało to mniej więcej tak:

Obrazek

Wykopałem co trzeba, , posypałem całość torfem odkwaszonym jakieś 300litrów, przekopałem , wygrabiłem (nie ma śladu po torfie
Obrazek

Ziemia jest gliniasta, nie była przez kilka lat niczym nawożona a na obornik jest już za późno. Czy mogę ją jeszcze czymś zasilić? np. rozcieńczoną gołębiną czy dopiero po posadzeniu pomidorów? I jak wykopie dołek to myślałem żeby wymieszać tą ziemie jeszcze z torfem?? Pozdrawiam serdecznie :wink: Liczę na Wasze rady.
fox1961
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 sty 2013, o 10:49

Post »

Mam takie pytanie. Wsadziłam do ziemi kiełkujące nasionka pomidorów. Chciałabym jakoś je zabezpieczyć przed zgorzelą. Mam Previkur jednak nie wiem jakim stężeniem mogę podlać i czy można tak zrobić?. Czy stężenie 1,5 ml na litr wody będzie dobre?.

-- 16 mar 2014, o 13:34 --

Zależy mi na tych pomidorkach ponieważ otrzymałam je z akcji. Chciałabym pozyskać w tym roku nasionka i przekazać jesienią dla innych forumowiczów. :)
Awatar użytkownika
offca11
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 07:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

marcin31 torf - torfem, powinien trochę rozluźnić glebe. A co z nawożeniem? Torf to podłoże jałowe bez żadnych nawozów.
Pozdrawiam Mateusz
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

U mnie pierwsze nasionka pomidorów przeznaczonych do gruntu już wysiane, będę to robić stopniowo, żeby móc później na spokojnie ogarniać pikowanie. W tym roku później niż w poprzednich latach - doświadczenie pokazało, że II połowa marca to dobry termin do wysiewu. Zaczęłam od krzyżówek kozulkowych i rosyjskich.
marcin31
100p
100p

Post »

Offca11 No właśnie chodzi mi o nawożenie nie wiem jak to zrobić i czym i kiedy?
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Marcin poczytaj troszkę, tyle jest tematów o tym, wejdź do spisu treści.
moderator
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
sokol_ka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 cze 2012, o 18:32

Post »

Pozdrawiam Kasia
marcin31
100p
100p

Post »

Dziękuję poczytam :wink:
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”