Kawon ( arbuz ) - część 4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Heliot
100p
100p
Od: 14 kwie 2013, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 4

Post »

anubis pisze:Nie ma sposobu a by posadzić do ziemi np 3 maja ? może jakieś tunele foliowe albo zimowa agrowłóknina ? moje sadzonki transportuję 200 km.
Jeśli zrobisz mini tunel foliowy to raczej dadzą radę przetrwać, z tym że musiał byś zrobić sporych rozmiarów tunel np 2mx10m(starczy na 5-6 krzaczków) bo arbuzy potrzebują sporo miejsca jak im go nie zapewnisz to nie urosną Ci owoce a dochodzi jeszcze kwestia otwierania tunelu dla pszczół czy innych owadów zapylających, mi by się nie chciało tak bawić, wystarczy raptem poczekać tydzień lub dwa.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli z przeznaczeniem do gruntu, to niestety minimum o miesiąc za wcześnie wysiane.
Ja sieję w połowie kwietnia, wysadzam końcem maja i arbuzy udają mi się co najmniej ładne :)
W pierwszym roku sadzenia arbuzów popełniłem błąd i posiałem około 20 marca co w moim przypadku okazało się o wiele za wcześnie.
Rozsada była przerośnięta i arbuzy owocowały o wiele gorzej...
Pozdrawiam, Jacek
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Post »

wysiałem przed tygodniem w sobotę kilka arbuzów i kiwano, tak na próbę, żeby sprawdzić jakość nasion. Jak na złość większość, a może nawet wszystkie powschodziły. Po 8 dniach od siewu mam kilka dorodnych roślinek i problem, co z nimi zrobić przez najbliższe dwa miesiące :)
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Kontakt:

Post »

Ja pierwszy raz zabiorę się do siewu arbuza , do tej pory siałam melony ale z mizernym skutkiem , mają być do gruntu więc siać będę z końcem marca . Jakie odmiany polecacie ?
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Jeżeli do gruntu, to koniec marca to jeszcze za wcześnie. Najlepiej 7-10 kwietnia ;:333
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
offca11
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 07:47

Post »

I to może być za wcześnie, no chyba, że bez podkiełkowywania, bo one lubią długo wschodzić. Z odmian to ja osobiście polecam popularną rosario, owoce może nie są olbrzymie ale plonuje równo i są przepyszne.
Pozdrawiam Mateusz
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Kontakt:

Post »

Super - dziękuję , to sieję Rosario :wink: Oczywiście w kwietniu - ciekawe czy się udadzą , założyłam się z synem ,że zjemy naszego arbuza w tym roku - obym nie przegrała bo będzie mnie to kosztować nową grę -a to nie jest tani interes :roll: ..Nastolatki ... ;:145
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Awatar użytkownika
offca11
200p
200p

Post »

To jeśli chodzi o zakład :tan to dla pewności wrzuciłbym na waciki w okolicach 20 kwietnia. Rozsada wcale nie musi być bardzo wyrośnięta. Do gruntu w okolicach 20 maja bo przymrozku nie przeżyje. Rosario u mnie nie był wymagający, jakoś specjalnie nigdy o niego nie dbałem i może dlatego owoce nie były zbyt duże (o połowę mniejsze od sklepowych), ale ten smak "nie do kupienia". W tym roku spróbuję mu bardziej dogodzić ;:215
Pozdrawiam Mateusz
anubis
200p
200p
Od: 2 sty 2012, o 16:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jaka mogła być przyczyna że 2 lata temu siane 20 kwietnia nie zdążyły dojrzeć przed wrześniem ? Czy przyczyną mógł być brak składników odżywczych ? ziemia kiepska piaszczysta 4 klasy w zeszłym roku dałem nawóz w granulacie i zbiory miałem już od początku sierpnia ale siałem na początku kwietnia. Różnica temperatur między Warszawą a wschodnią granicą to ok 2-3 stopni.
Awatar użytkownika
offca11
200p
200p

Post »

To jest takie wróżenie z fusów co im dolegało. Po części sam sobie odpowiedziałeś co im mogło dolegać. A czy to było to, nie wiem. Zrób analizę a forumowicz pewnie coś podpowie bo ja za głupi jestem.
Pozdrawiam Mateusz
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

anubis pisze:Jaka mogła być przyczyna że 2 lata temu siane 20 kwietnia nie zdążyły dojrzeć przed wrześniem ?
U mnie było tak samo. Za to przed rokiem nie było żadnych problemów.
Wyłącznie wpływ cieplejszego i dłuższego lata 2013 w porównaniu do 2012.

I w związku z tym - zrezygnowałem z kontynuacji zabawy z arbuzami, poza 2 wyjątkami odmian.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

A jakie odmiany siejesz? Ja chce spróbować z Rosario f1 :D
Awatar użytkownika
Prazyn
200p
200p
Od: 30 lip 2012, o 16:31

Post »

Ja tak dodam że w tym roku sieje tylko trzy odmiany. Na pewno rosario bo rok temu miałem arbuza o wadze 7 kg ;:oj , Sugar baby- prze słodki i Złoto Wolicy z ciekawości jak smakuje ponieważ rok temu mi się nie udał :)
Tak więc rosario i Sugar baby naprawdę polecam...mniammm... ;:333
Karol
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”