Fasolka szparagowa cz. 2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Fasolka szparagowa cz.2

Post »

Dołączam do forumowicz , wysiew fasolki w marcu to zbyt spontaniczny pomysł , że tak to określę - tylko dla ekstremalnie wytrwałych ratowników rozsad wyciągniętych . Fasolka to mega przyjacielskie warzywko , które do szczęścia potrzebuje tylko kwietnia-maja , braku przymrozków i nie za wiele troski - uda się na pewno , więc nie kombinujmy z przyspieszaniem :wink:
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Eksperymentalnie ( i bardzo ryzykownie ) możecie się bawić w tak wczesne wysiewy fasoli, ale przed przymrozkami żadne tunele z włókniny ich nie ochronią ( jest wrażliwa na zimno i przy niewielkich przymrozkach ginie ). Minimalna temperatura wzrostu to 8 stopni, optymalna to 20-25 stopni.
Ja mam w nosie stresy czy przeżyje i jakie będą nocne przymrozki tylko po to by mieć fasolkę kilka dni wcześniej lub wcale. :wink:
To nie bób czy groszek, że nie boi się chłodów.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Trzy lata temu miałem fasolkę pod minitunelem, już w pełni rozwinięte pierwsze liście, spadło 10cm śniegu i nic się jej nie stało.
A ryzyko niewielkie, paczka nasion za 2 zł a można zrywać strąki jak są po 15zł/kg lub więcej. I wiadomo, że bez chemii.
Awatar użytkownika
anka22639
200p
200p
Od: 8 sty 2012, o 15:32

Post »

Faktycznie koszt nasion nie jest na tyle duży że nie można eksperymentować. Chętnie bym posadziła takie fasolki bo bardzo je lubię ale niestety nie mam działki a w ogrodzie -kwiatowo- trawnikowym jest sporo ślimaków :( Rekompensuje sobie to odmianami pnącymi. Muszę wymyślić jakiś patent tak jak z truskawkami (zrobiłam duże donice które wiszą przywieszone do ściany budynku :tan )
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
ugot
100p
100p
Od: 21 mar 2008, o 01:52

Post »

Możecie mi powiedzieć,czy zabezpieczacie czymś dna wielodoniczek,aby korzenie fasolki nie przeszły przez znajdujące się w nich otwory?Coś mi kołacze po głowie,że fasolka źle znosi przesadzanie,więc jeśli jej korzonki będą narażone na uszkodzenie,to może chorować i w efekcie nie musi wtedy być wcześniej,niż ta wysiana wprost do gruntu.
Ulka
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

Ja wysiewam fasolkę nie do wielodoniczek tylko do pojedynczych, łatwiej się je potem wyjmuje, a doniczki daję do skrzynki, żeby spód doniczki był suchy , nie na podstawce, trzeba uważać, bo faktycznie korzenie mogą przerosnąć i są problemy wyjęciem, jak pojawią się liście to najlepiej dać rozsadę pod jakiś niski tunel foliowy , nawet byle co i zabezpieczać na noc przed przymrozkiem, wtedy nie rośnie mocno i nie ma problemu z przerośnięciem.
Awatar użytkownika
botanika
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 maja 2011, o 21:36

Post »

Pierwszy raz będę wysiewać fasolkę w doniczki. Dotychczas robiłam wysiew bezposrednio na grządki.
W zależności od gatunku kiełkowało od 10% do 90% . Ale te delikatne i smaczne odmiany kiełkowały właśnie bardzo słabo.

Zrobiłam sama doniczki z rękawa foliowego, Ucięty kawałek spinałam szpilkami jeszcze od spodu i wyszły zgrabne doniczki , na dodatek szpary na dnie przepuszczą nadmiar wody. Potem po wykiełkowaniu tylko przetnę folię i korzenie się nie uszkodzą .
Kupuję fasolke tyczkową w Lidlu- to bardzo smaczna odmiana , ale własnie delikatna przy kiełkowaniu.
Ta niemiecka fasola jest najsmaczniejsza jaką zdarzyło mi sie uprawiać . polskie nie dorównują jej smakiem.
Ale na pewno słabo sie znam na odmianach. Może ktoś z was ma wiedzę na ten temat, podrzuci jakies nazwy dobrych gatunków.uprawiam tylko tyczkowe bo mam mało miejsca.
Początkuję dopiero na forum , pozdrawiam ogrodników.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Zamiast szpilek stosuję zszywki i zszywacz
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Do produkcji kubków na rozsadę znakomicie nadaje się folia do izolacji poziomej pod ściany. Do kupienia w sklepach budowlanych na metry, w kilku szerokościach. Jest grubsza i sztywniejsza od folii budowlanej lub tunelowej, bardzo dobrze trzyma kształt co jest istotne przy napełnianiu. Dno nie jest potrzebne, zszywam zszywkami, przy sadzeniu rozrywam i paski czekają na następny sezon.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Dzisiaj byłem w ogrodniku,pierścienie PCW do produkcji rozsady fi 8 cm-14zł /100szt.
Awatar użytkownika
anka22639
200p
200p

Post »

Kurcze już nie pamiętam jak duże są korzenie fasolki szparagowej bo przymierzam się do sadzenia w wiadra (duże wiadra po ketchupie z zaprzyjaźnionego lokalu gastronomicznego). W przypadku truskawek się sprawdziły świetnie, owoce miałam do samej jesieni. Ciekawe jak by się to sprawdziło w przypadku fasoli. <w planach na ten rok mam również ogórki, patisony, dynie.. i to wszystko w wiadra>
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Fasolka ma raczej nieduże korzenie,delikatne..pamiętam jak wyrywałam na jesien to szło łatwo :wink:
Awatar użytkownika
anka22639
200p
200p

Post »

a to super ;:138 więcej roślinek upchnę w wiaderko i na ścianę :tan
Pozdrawiam Anka
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”