46,25 PLNbioy pisze:Ile kosztuje takowe badanie gleby?
Nawożenie rzędowe
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nawożenie rzędowe
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 lut 2014, o 19:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję forumowicz,
czyli żadnego obornika pod krzaki tylko te nawozy, Ok.
na jesieni znów zrobić badanie podłoża ?
A jaką ziemię wsypać w cylindry ? tą przekopaną z nawozami czy dać trochę ziemi z kompostownika ?
czyli żadnego obornika pod krzaki tylko te nawozy, Ok.
A jaką ziemię wsypać w cylindry ? tą przekopaną z nawozami czy dać trochę ziemi z kompostownika ?
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Dziękipodjadek pisze:46,25 PLNbioy pisze:Ile kosztuje takowe badanie gleby?
Pozdrawiam, Jacek
Wypadałoby zrobić. Zobaczymy w jakim kierunku zmienią się składniki i pH by opracować jakąś strategie nawozenia.sloneczny25 pisze:
Do cylindrów możesz wsypać sam kompost .
-
- Od: 22 lut 2014, o 19:10
Czy pokrzywówka też nie będzie potrzebna ?
Nie jestem zwolennikiem nawożenia czymkolwiek o nieznanym składzie.
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
forumowicz czy 90l gęstej gnojówki gołębiej wystarczy na 30mb nawożenia rzędowego pod folią?
Zamówiłem torf odkwaszony do spulchnienia ziemi w tunelu, no ale w hurtowni wiedzieli lepiej i teraz mam substrat 14-16-18 1kg|m3. Czy mogę go jakoś wykorzystać w tunelu? wiem, że skład dla pomidora nie odpowiedni, a mam tego 500l wiec trochę szkoda rozsypać 80zeta po trawniku...
Zamówiłem torf odkwaszony do spulchnienia ziemi w tunelu, no ale w hurtowni wiedzieli lepiej i teraz mam substrat 14-16-18 1kg|m3. Czy mogę go jakoś wykorzystać w tunelu? wiem, że skład dla pomidora nie odpowiedni, a mam tego 500l wiec trochę szkoda rozsypać 80zeta po trawniku...
Chyba za dużo ode mnie wymagasz ?
A skąd ja mam wiedzieć ile jest wody w tej gnojówce ?
A skąd ja mam wiedzieć ile jest wody w tej gnojówce ?
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
forumowicz, zrobię w tym miesiącu badanie gleby żeby jakiś plan nawożenia był. Ale tak się zastanawiam, jakbym miała zasilać obornikiem, to lepiej przywieźć koński obornik i przekopać, czy kupić suszony kurzy lub bydlęcy i zrobić z niego gnojówkę?
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
60l obornika i 30l kranówki calosć w 90 litrowej kascie budowlanej,
-
- Od: 1 cze 2013, o 12:16
a ja mam takie pytnie? dostałem od kumpla 10 worków obornika kurzego ale takiego mocno przerobionego! (jest aż czarny widać tam troche słomy ale bardzo mało)
Jego ojciec ma kury noo i stąd ten obornika. ale ten mój kumpel ma borówki amerykanskie i dawał ten obornik do analizy i nie moze go dac pod borówki! nie moge się z nim skontaktować teraz, aby przesłał mi te wyniki z analizy!
Chciałem zastosować go na całej działce boo od niepamiętnych czasów nie było tam obornika tylko czasami nawozy sztuczne ale też w małej dawce ! (chce też dać go rzędowo pod pomidory i ogórki), może jeszcze spróbuje inne warzywa spróbuje rzędowo zasilić
Widze że Pomidoro ma dużą wiedzę w temacie ogrodnictwa więc proszę o pomoc !!
Pozdrawiam i życzę miłęj niedzieli!
Jego ojciec ma kury noo i stąd ten obornika. ale ten mój kumpel ma borówki amerykanskie i dawał ten obornik do analizy i nie moze go dac pod borówki! nie moge się z nim skontaktować teraz, aby przesłał mi te wyniki z analizy!
Chciałem zastosować go na całej działce boo od niepamiętnych czasów nie było tam obornika tylko czasami nawozy sztuczne ale też w małej dawce ! (chce też dać go rzędowo pod pomidory i ogórki), może jeszcze spróbuje inne warzywa spróbuje rzędowo zasilić
Widze że Pomidoro ma dużą wiedzę w temacie ogrodnictwa więc proszę o pomoc !!
Pozdrawiam i życzę miłęj niedzieli!
-
- 50p
- Od: 27 lut 2014, o 14:11
Witajcie. Jestem kompletnie zielona i czym więcej czytam, tym mniej wiem:( Pierwszy raz zabieram się za warzywnik, mam spory kawałek, na którym jesienią dalam obornik, wcześniej był tam ogród,ale ostatnie dwa lata nic nie bylo uprawiane, rosła trawa. Urosną mi warzywa, czy jeszcze trzebaby było podsypać? Rozrzuciłam zimą trochę popiołu z kominka, nie wiem czy dobrze. Sam obornik bedzie ok?
- TomekD
- 200p
- Od: 16 lut 2013, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Otrzymałem wyniki analizy gleby:
pH - 6,9
N-NO3 - 25 mg/dm3
P - 118 mg/dm3
K - 140 mg/dm3
Ca - 1840 mg/dm3
Mg - 97 mg/dm3
chlorki Cl - <12,4 mg/dm3
zasolenie - 0,56 g NaCl/dm3
Myślałem do tej pory o zastosowaniu (po raz pierwszy) chwalonego tutaj nawożenia rzędowego.
Wykorzystać planowałem przefermentowany granulowany kurzeniec.
Skład obornika granulowanego do jakiego mam dostępny jest identyczny z opisanym tutaj nieco wcześniej:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p4442912
Rosnąć tam mają pomidory.
Przy dawce 800g/m2 jaką proponował forumowicz w dalszej części wątku j/w wyliczyłem że nawożąc rzędowo zwiększę i tak już przekroczone w samej glebie składniki o:
P - +58 mg/dm3
Ca - +257 mg/dm3
Mg - +24 mg/dm3
Nawet przy uwzględnieniu równoważników nawozowych będzie tego za dużo.
Zdaję sobie sprawę z konieczności uzupełnienia potasu.
Z nawożeniem organicznym jest mi najbardziej po drodze, nawożenie mineralne wolałbym traktować jako uzupełniające.
Chciałem prosić Was o radę:
1)
czy nawożenie rzędowe przy uwarunkowaniach i sposobie aplikacji jak powyżej jest dobrym pomysłem ?
2)
czy za rok (po tegorocznym nawożeniu rzędowym) da jakoś pobrać próbki gleby do analizy gleby tak aby była ona miarodajna ?
Wszystkie podane wartości wrażone są w czystych składnikach.
pH - 6,9
N-NO3 - 25 mg/dm3
P - 118 mg/dm3
K - 140 mg/dm3
Ca - 1840 mg/dm3
Mg - 97 mg/dm3
chlorki Cl - <12,4 mg/dm3
zasolenie - 0,56 g NaCl/dm3
Myślałem do tej pory o zastosowaniu (po raz pierwszy) chwalonego tutaj nawożenia rzędowego.
Wykorzystać planowałem przefermentowany granulowany kurzeniec.
Skład obornika granulowanego do jakiego mam dostępny jest identyczny z opisanym tutaj nieco wcześniej:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p4442912
Rosnąć tam mają pomidory.
Przy dawce 800g/m2 jaką proponował forumowicz w dalszej części wątku j/w wyliczyłem że nawożąc rzędowo zwiększę i tak już przekroczone w samej glebie składniki o:
P - +58 mg/dm3
Ca - +257 mg/dm3
Mg - +24 mg/dm3
Nawet przy uwzględnieniu równoważników nawozowych będzie tego za dużo.
Zdaję sobie sprawę z konieczności uzupełnienia potasu.
Z nawożeniem organicznym jest mi najbardziej po drodze, nawożenie mineralne wolałbym traktować jako uzupełniające.
Chciałem prosić Was o radę:
1)
czy nawożenie rzędowe przy uwarunkowaniach i sposobie aplikacji jak powyżej jest dobrym pomysłem ?
2)
czy za rok (po tegorocznym nawożeniu rzędowym) da jakoś pobrać próbki gleby do analizy gleby tak aby była ona miarodajna ?
Wszystkie podane wartości wrażone są w czystych składnikach.
pozdrawiam, Tomek