Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników cz.1
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników
A To moje oregano i kilka sztuk rozsadzonej lawendy na razie doświetlane aby lepiej zniosły rozsadzenie
- Vkris
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 lut 2014, o 16:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Twoje zioła wyglądają na zadbane. Tylko pogratulować umiejętności. Do tego doświetlanie... Pełna profeska
A sznureczki rozumiem, że służą do ułatwienia wyciągania rozsady z pojemnika, w którym doświetlasz, mam rację?
A sznureczki rozumiem, że służą do ułatwienia wyciągania rozsady z pojemnika, w którym doświetlasz, mam rację?
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
- BobejGS
- Kontakt:
Dokładnie Te skrzynie robiłem z myślą właśnie o tej wielodoniczce. Niestety nie miałem wystarczającej ilości luster i docinając, niestety musiałem zrobić na styk Dlatego te sznureczki Zobaczymy czy moje rozsadzanie im nie zaszkodziło
A tu już moja bazylia
A tu już moja bazylia
- BobejGS
- Kontakt:
Nie mogę już edytować a na ostatnio parapecie znalazłem jeszcze jedną bazylie
BobejGS czy długo wschodziła ci lawenda? I czy poddałeś ją stratyfikacji?
- BobejGS
- Kontakt:
Szczerze mówiąc to nie wiedziałem że trzeba stratyfikować po prostu siałem normalnie w doniczke, gdy siałem bazylie, oregano i kolendre (o! jej zdjęcia nie zrobiłem ) A ile kiełkowała niestety nie mam pojęcia. To mój pierwszy raz z własnymi rozsadami, widać muszę się jeszcze wiele nauczyć
- Vkris
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 lut 2014, o 16:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Skoro już mowa o stratyfikacji. Mam kilka pytań:
Jakie nasiona roślin warto przysposabiać?
Czy warto to robić we własnym zakresie do niewielkich upraw działkowych i przydomowych?
Jakie nasiona roślin warto przysposabiać?
Czy warto to robić we własnym zakresie do niewielkich upraw działkowych i przydomowych?
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
Krzysztofie,
Pisząc przysposabiać masz na myśli stratyfikować?
Nie wszystkie nasiona wymagają tego zabiegu większość może być przechowywana na sucho.
Należy czytać opis na opakowaniu. Większość producentów podaje informację o potrzebie stratyfikacji.
Przykłady roślin, których nasiona należy stratyfikować: akant, floks kanadyjski, lawenda, odętka wirginijska, rudbekia, jodły, magnolie, rodochiton.
Nie wszystkie nasiona wymagają tego zabiegu większość może być przechowywana na sucho.
Należy czytać opis na opakowaniu. Większość producentów podaje informację o potrzebie stratyfikacji.
Przykłady roślin, których nasiona należy stratyfikować: akant, floks kanadyjski, lawenda, odętka wirginijska, rudbekia, jodły, magnolie, rodochiton.
Pozdrawiam, Feliksa
BobejGS
Oregano się bardzo krzewi, na jesieni z trudem wykopałem jednoroczną kępę. Z twoich sadzonek można rozpocząć handlową uprawę.
Oregano się bardzo krzewi, na jesieni z trudem wykopałem jednoroczną kępę. Z twoich sadzonek można rozpocząć handlową uprawę.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- BobejGS
- Kontakt:
A to dla mnie bomba Ja nie miałem nigdy wcześniej tego typu ziół z własnej, ani kupnej doniczkowej, czy nawet gruntowej uprawy, dlatego nie wiem jak i co dzięki za info Najwyżej rozdam rodzinie i znajomym
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
felixa pisze:Krzysztofie,
Co do lawendy, to zdania są podzielone.
Pozdrawiam, Marta.
-
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
Dziwnie postawione pytanie: tak jakby dla wielkich upraw "warto" było robić stratyfikację, a dla małych - nie warto sobie głowy zawracać...Vkris pisze:Skoro już mowa o stratyfikacji. Czy warto to robić we własnym zakresie do niewielkich upraw działkowych i przydomowych?
To nie jest wymysł, tylko wymóg - niektóre rośliny bez stratyfikacji nasion po prostu nie wykiełkują. Włożenie paczki nasion do lodówki to też nie jest wielka praca. I lawendę i pierwiosnki przygotowuję właśnie tak, bez innych specjalnych zabiegów.
Zielonym do góry!!!
Ja lawendę posiałam i włożyłam doniczkę do lodówki mam ją zamiar tak do półtorej miesiąca tam trzymać. Ciekawa jestem jak ten zabieg wpłynie na wschody nasion. Wszędzie piszą, że lawenda wymaga stratyfikacji więc wolałam nie ryzykować zmarnowaniem nasion i włożyłam ją do lodówki.