Dziwaczek - Mirabilis jalapa cz.1
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 paź 2010, o 18:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dziwaczek Mirabilis jalapa
To czekam na samosiejki a mogę je przesadzić bez żadnej szkody dla nich w inne miejsce?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Tak , jak już mieć pierwsze liście to spokojnie możesz je przesadzać , bez problemu się zaklimatyzują w nowym miejscu
Bożena
Nie wiedziałam że dziwaczek sam sie rozsiewa.Zwrócę więc uwagę na miejsca gdzie rósł w ubiegłym sezonie.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 maja 2011, o 22:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ile dziwaczków mogę umiescić w ok 30 cm donicy? w zeszłym roku miałam jeden i pięnie rósł, teraz kiełkują mi piękne dwa okazy i szkoda drugiego usmiercać tylko nie wiem jak sobie dadzą radę? Nie będzie im za ciasno? Większej donicy nie mogę postawić bo na moim małym balkonie i tak jest mało miejsca
-
Pojawią się samosiejki dziwaczka , nigdy wszystkich nasionek nie zbierzesz dokładnie , chyba że ma założoną siateczkę to może
Bożena
Potwierdzam samosiejki są na drugi rok w miejscu gdzie rósł dziwaczek , co roku zbieram nasiona , wykopuję kłącza i mam wiosną morze samosiejek
W sklepach coraz więcej bulw i korzeni dziwaczka też jest sporo . Ostatnio z ciekawości zerknełam na opakowanie korzenia dziwaczka , i wcale go tam nie było , dużo włośów które są w ziemii doniczkowej mnóstwo było , a korzenia dziwaczka ktoś wyjął sobie ....
-
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
Te "włosy" to włókno kokosowe.
Myśłę, ze dziwaczki tak łatwo i szybko można wyhodować z nasion, że kupowanie kapersów w kótrych nie wiadomo co jest nie ma wielkiego sensu. Bulwy (korzenie) w nich nie są ani jakoś szczególnie wielkie, ani nie mają ciekawych, określonych kolorów - nie wspominając o brzydkich niespodziankach w postaci braku bulwy (bo zgniłą, albo może nigdy jej tam nie było...).
Za tę cenę można mieć paczkę z 20 nasionami, urosną duże; po pierwszym sezonie ma się sporo nowych nasion, kłącza (korzenie) i można dokonać wyboru roślin pod względem kolorów...
Myśłę, ze dziwaczki tak łatwo i szybko można wyhodować z nasion, że kupowanie kapersów w kótrych nie wiadomo co jest nie ma wielkiego sensu. Bulwy (korzenie) w nich nie są ani jakoś szczególnie wielkie, ani nie mają ciekawych, określonych kolorów - nie wspominając o brzydkich niespodziankach w postaci braku bulwy (bo zgniłą, albo może nigdy jej tam nie było...).
Za tę cenę można mieć paczkę z 20 nasionami, urosną duże; po pierwszym sezonie ma się sporo nowych nasion, kłącza (korzenie) i można dokonać wyboru roślin pod względem kolorów...
Zielonym do góry!!!
-
Paczka nasion niewiele kosztuje i szybko można mieć dużo swoich korzeni i nasion , a z kupnymi w sklepach to różnie bywa
Bożena
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Witajcie.
A ja pokusiłam się na "biedrowego" kaperska z trzema bulwami. Po tygodniu wszystkie chętnie wystartowały i mają już pierwsze liście. Kolory łodyżki i liści wszystkich takie same. Mam jednak póki co nadzieję, że będą się różniły kolorem. Bardzo bym chciała.
A ja pokusiłam się na "biedrowego" kaperska z trzema bulwami. Po tygodniu wszystkie chętnie wystartowały i mają już pierwsze liście. Kolory łodyżki i liści wszystkich takie same. Mam jednak póki co nadzieję, że będą się różniły kolorem. Bardzo bym chciała.
- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
Faktycznie lepiej wysiewać te rośliny z nasion, dlaczego? Szybko rosną w odpowiednim miejscu, po pierwszym sezonie możemy uzyskać bardzo ładne i spore korzenie tych roślin do przechowywania. Robie tak co roku, w tym roku sieję mieszankę dziwaczków pstrych zobaczymy co wyjdzie.
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Popieram powyższe i dodam ,że z nasion mają dużo ciekawsze kolory .
Moje pierwsze były z kłączy z Auchan -kolorki tylko blado żółte , następne siałam i te były dużo ciekawsze -dwa były dwubarwne o kwiatach w połowie czerwonych ,a w połowie żółtych
Moje pierwsze były z kłączy z Auchan -kolorki tylko blado żółte , następne siałam i te były dużo ciekawsze -dwa były dwubarwne o kwiatach w połowie czerwonych ,a w połowie żółtych
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........