Canna - Paciorecznik cz.6

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p
Od: 5 sty 2014, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Canna - Paciorecznik cz.6

Post »

IWONA taki albinos to "cacuszko", nawet kwiat nie będzie tak ważny jak utrzymanie białego koloru. Wydaje mi się, że cień to dla niego najlepsze miejsce. Życzę powodzenia.
Posadziłam dzisiaj moje kanny (kłącza) do doniczek. Bardzo ładnie przechowały się w piwnicy. Przybyło mi siedem doniczek - w każdej jeden rodzaj.
Bodek
100p
100p
Od: 21 sty 2014, o 17:42

Post »

Obrazek
Ciężko uchronić liście Stuttgarta przed podsychaniem, szczególnie w takie upalne lato jak w zeszłym roku.
Awatar użytkownika
pull
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2012, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obrazek Siewki już rozpikowane. :wink:
perla76
200p
200p
Od: 18 lis 2011, o 08:21

Post »

Nurtuje mnie pytanie:czy na zwykłej cannie można zaobserwować paseczki? Mam ją już drugi rok a jakoś wcześniej tego nie spostrzegłam :roll:
Obrazek
Przepraszam za tą jednorazówkę :oops:
Pozdrawiam Bożena
Bodek
100p
100p
Od: 21 sty 2014, o 17:42

Post »

Bożenka, to może być początek choroby spowodowanej przez wirusa. Jeżeli takie zmiany będą utrzymywać się przez cały sezon, to na pewno tak.
Czasami wczesną wiosną pojawiają się zmiany na liściach , ale później znikają. Spowodowane jest to brakiem odpowiedniej ilości nasłonecznienia i niską temperaturą.
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Chyba się doczekałam...jedno nasionko wykiełkowała i piękny kieł wystaje z doniczki ;:138 Jak często i jak obficie należy je podlewać?
Awatar użytkownika
ladymajena
50p
50p
Od: 19 mar 2013, o 17:37

Post »

:wit Witajcie witajcie mam pytanko musiałam posadzić już canny podlałam , co dalej czy mogę je jak będzie ciepło i już pokażą się liście wyjąć z pojemników i podzielić czy raczej wszystko w kupie sadzić
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p

Post »

Bożenka mnie robiły się na liściach jaśniejsze paski i przechodziły w żółty, gdy brakowało papu paciorecznikom. Działo się to tylko gdy miałam je w doniczkach. Po zasilaniu, następne liście były zdrowe, ale może to być wirus jak sugeruje nasz guru Bodek.
ladymajena ja np. dzielę kłącza przed włożeniem do doniczki. Proponuję Tobie zostawić w tym roku całe kłącze tym bardziej, że zmieściło się w doniczce.
Życzę powodzenia :wit
Awatar użytkownika
ladymajena
50p
50p

Post »

:wit amarylis384 waśnie podzieliłam zanim wsadziłam do doniczek ( jak można nazwać wiaderka 5l doniczkami a mam ich 5 ) ;:306 dość gęsto bo prawie jedno na drugim i właśnie mam pytanie czy mogę je później rozsadzić jak będę je wsadzać do ziemi :D

-- 19 mar 2014, o 15:52 --

:wit To jeszcze raz ja W tamtym roku siałam canne z nasionek i z 20 wyszły mi 5 ale były ładne tylko nie kwitły .Tylko zastanawia minie to ze cany mają bulwy a jedna z moich cann które posiałam to mają zwykłe korzonki czy coś z niej będzie
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p

Post »

ladymajena korzenie będą bardzo splątane, więc dzieląc musisz bardzo uważać, bo inaczej odchorują i opóźnią kwitnienie. Też mam w doniczkach 5 l (7 szt) "napchane na full" bo lubię duże bukiety. Nigdy nie siałam canny więc niestety nie pomogę. Powodzenia :wit
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja chciałem sie pochwalić moim eksperymentem .Przechowywana w piwnicy [bloki ] sama odkryła zaciemnienie :;230 i wypościła listka .
Zdjęcie z 21 stycznia .

Obrazek
Wymieniłem ziemie i z krowieńcem na dnie doniczki przesadziłem . Stała przy drzwiach balkonowych i wygrzewała sie przy zachodzącym słońcu

Obrazek Obrazek

Może wcześniej zakwitnie :heja -jedyna wada -ziemiórki latają stadami .
Wyhodowana w ubiegłym roku z nasionka ,niestety pomieszałem z innymi i nie znam odmiany ,kwitła na czerwono

Obrazek
Awatar użytkownika
ladymajena
50p
50p

Post »

:wit Amarylis384 dziękuje za pomocną dłoń zastosuje się do wskazówek ;:138
perla76
200p
200p
Od: 18 lis 2011, o 08:21

Post »

No to w takim razie może to być wirus :cry: .Bo na brak jedzonka narzekać nie mogą,chociaż siedzą w ziemi ubiegłorocznej to jednak zasilam je nawozem przy każdym podlewaniu od czasy gdy zaczęły wypuszczać kły.I co teraz?Szkoda mi się pozbywać roślinki :( -już taka piękna i każdy kolejny nowy kiełek wystający z ziemi cieszy jak mało co
Pozdrawiam Bożena
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”