Pająki i inne nasze plagi
- Natkabatka
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 wrz 2008, o 13:14
Pająki i inne nasze plagi
Witajcie,
jeśli umieszczam temat nie w tym dziale, z góry przepraszam wydał mi się optymalny.
Czy znacie jakieś sposoby na pająki na balkonie? Mam na myśli odstraszenie od zamieszkiwania, bo jest ich sporo i wypasione są, więc trochę utrudniają życie a powszechnie przyjęte metody eksterminacji też już męczące są... Wolałabym nie pryskać chemią toksyczną dla zwierząt bo mam wychodzącego Kota... Pająki owe zadomawiają się w szczelinach między cegłami klinkierowymi, za doniczkami itp. i są dość agresywne, na dodatek do domu zaczynają się pchać.
Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi
Pozdrawiam,
Nat
jeśli umieszczam temat nie w tym dziale, z góry przepraszam wydał mi się optymalny.
Czy znacie jakieś sposoby na pająki na balkonie? Mam na myśli odstraszenie od zamieszkiwania, bo jest ich sporo i wypasione są, więc trochę utrudniają życie a powszechnie przyjęte metody eksterminacji też już męczące są... Wolałabym nie pryskać chemią toksyczną dla zwierząt bo mam wychodzącego Kota... Pająki owe zadomawiają się w szczelinach między cegłami klinkierowymi, za doniczkami itp. i są dość agresywne, na dodatek do domu zaczynają się pchać.
Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi
Pozdrawiam,
Nat
Nat
- agape
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 lip 2008, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może karmnik dla ptaków? U Priama jest wspaniały opis karmy dla sikorek m.in. Np sikorka bogatka...
cyt.: "uważa się, że pająki, które są stałym elementem diety piskląt bogatek, są potrzebne do prawidłowego rozwoju upierzenia, gdyż zawierają związki białka o takim samym składzie jak białka budujące pióra ptaków" [z:] http://ptaki.info/edukacja/edukacja.php?id=3
Tylko czy one mając karmnik będa się rozglądać za pająkami?
Ale może pająki ptaków bytność odstraszy?
cyt.: "uważa się, że pająki, które są stałym elementem diety piskląt bogatek, są potrzebne do prawidłowego rozwoju upierzenia, gdyż zawierają związki białka o takim samym składzie jak białka budujące pióra ptaków" [z:] http://ptaki.info/edukacja/edukacja.php?id=3
Tylko czy one mając karmnik będa się rozglądać za pająkami?
Ale może pająki ptaków bytność odstraszy?
- aleksandra2323
- 500p
- Od: 28 cze 2008, o 00:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Natkabatka
- 0p - Nowonarodzony
- Natkabatka
- 0p - Nowonarodzony
Wielkie czarne i szybkie... no to chyba te moje właśnie... ;)
Siłę wciągania przeżywają, gwarantuję ;) i owszem, mój kot zjada pająki, ale jak widzę jak łapie takiego jak pół mojej dłoni to jakoś nie fajnie to wygląda, no i one tak mu chrupią w pyszczku... fuj... ;)
Krzywdy nie chcę im robić, wolałabym odstraszyć po prostu żeby nie przychodziły i nie lęgły się u mnie, wygląda jednak na to że pozostaje mi eksterminacja
Siłę wciągania przeżywają, gwarantuję ;) i owszem, mój kot zjada pająki, ale jak widzę jak łapie takiego jak pół mojej dłoni to jakoś nie fajnie to wygląda, no i one tak mu chrupią w pyszczku... fuj... ;)
Krzywdy nie chcę im robić, wolałabym odstraszyć po prostu żeby nie przychodziły i nie lęgły się u mnie, wygląda jednak na to że pozostaje mi eksterminacja
Nat
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Pająki, żaby i inne nasze plagi
Słuchajcie, tak jeszcze nie było. Ogród mam od 3 lat, fakt że mam w nim spore zagęszczenie roślin. Do połowy lipca swobodnie sie poruszałam po rabatach, ale teraz nie mogę! Ogród opanowały głównie tygrzyki !!! Okropnie sie ich boję, jest ich z roku na rok coraz więcej! Na jednej roślinie znalazłam ich 7! Nie ma metra, żeby nie było ich sieci. Boję się pomysleć co będzie za rok! Wiem, że to pożyteczne stworzenia, cieszę się, że mam w ogrodzie takie warunki, które sprzyjają rozwojowi fauny i flory. Ale bez przesady ... Niektóre sztuki to naprawdę ogromne "byczki" ... Proszę o pomoc - jak ograniczyć ich ilość w moim ogrodzie ... ???
http://img14.imageshack.us/img14/3421/pict0172h.jpg
http://img14.imageshack.us/img14/3421/pict0172h.jpg
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Plaga pająków w ogrodzie
Jaki piękny pajączek, powinnaś się cieszyć że są, a ich jest więcej, to dlatego że mają co jeść. U mnie pod folią jest też sporo pająków i uważam je pod ochroną, a w sieciach pajęczych mają sporo różnych owadów. Możesz z przejść i dróżek trochę uszkodzić pajęczynę, a one zaczną robić w innym miejscu gdzie Ci nie będzie przeszkadzać.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Alinko, nawet na balkonie są pająki. Chodzę tam kilka razy dziennie a często zahaczam o jakąś pajęczynkę. Ja na Twoim miejscu wzięłabym kij i nim zrywała przeszkadzające w chodzeniu pajęczyny. Te w mniej uczęszczanych miejscach niech wiszą, to wspaniałe pułapki na fruwające tałatajstwo.
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Bożenko, boję się o pszczoły i trzmiele ... Też mam ich dużo w ogrodzie, co mnie ogromnie cieszy. Nie chciałabym, żeby ginęły w pajęczych sieciach. Motyli też się w nie dużo łapie. Też mi ich żal ...