Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)

Post »

Agulka11 pisze:średnio co drugi dzień na nie patrzysz
Musiałoby mi chyba obie nogi urwać, żeby tak rzadko zaglądać na parapety... ;:306 a i pewnie wtedy ograniczyłbym oglądanie do np. 2x dziennie :;230

A moje pytanie - trochę źle je ująłem, bo faktycznie zabrzmiało jakbym miał dawkować leki człowiekowi, bardziej chodziło mi o zależność, że stosując ziemię o określonym stężeniu pierwiastków w określonej wielkości pojemnikach dla danej rośliny powinniśmy mieć spokój z niedoborami przez X okres - jakie w przybliżeniu zależności można przyjąć...
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Jak przesadza się kwiatki w większą doniczkę i świeżą ziemię, to zalecają przez dwa tygodnie nie podlewać nawozem. Ale one mają rozrośnięty system korzeniowy i zwykle sporą część nadziemną ;:131 . A takie małe mizeroty, ile mogą ciągnąć z tej ziemi ;:224. Na miesiąc wystarczy na pewno ;:333 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

Z tym porównaniem potrzeb kilkucentymetrowego pomidora do kwiatka byłbym ostrożny - w tym przypadku wielkość może nie mieć znaczenia :;230
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zerknijcie proszę na moje pomidory. Czy mogę już je przepikować :?:

Obrazek

Obrazek

Czy mogę przepikować pomidory, które dopiero wypuszczają liście właściwe, jak na powyższych zdjęciach.
I jeszcze takie dość wyciągnięte:

Obrazek

Chcę je jak najszybciej przepikować, tylko nie wiem czy mogę :)
Awatar użytkownika
sachel
100p
100p
Od: 14 lut 2014, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pikować zdecydowanie. Jak są wyciągnięte pikuj pod ukos w doniczce i po liścienie.
Mają nóżki fioletowe czy to kwestia światła?
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

sachel Dziękuję, jutro się za nie biorę. Tak, mają fioletowe nóżki, u mnie jednak jest tak co roku z pomidorami. Zaryzykuję stwierdzenie, że to ich cecha morfologoczna :wink: Oczywiście te, które są na zdjęciach to tylko przykłady, bo mam jeszcze z 15 doniczek, w których pomidory zaczynają wypuszczać liście właściwe.

Czyli mogę spokojnie pikować :?:
uki94
200p
200p
Od: 4 mar 2008, o 09:55

Post »

McMArchewka Pikuj a zwłaszcza te wysokie, nie wiem jakie masz do nich pojemniki, ale zastosowałbym jak najwyższe np.wysokie pudełka takie jak są od śmietany czy maślanki(pamiętaj zrobić otworki), wtedy pikujesz po same liścienie i łodyżka puszcza korzenie, a jeśli mogę Ci poradzić to następnym razem lepiej będzie gdy będziesz siał włożyć do doniczki dużo ziemii, bo w twoich doniczkach jest trochę za mało przez to pomidorek ma ciemno i jest taki wysoki bo "chce" do światła, tymi fioletowymi łodyżkami tak bardzo bym się nie przejmował u mnie też tak miały i jak zapewniłem im wyższą temperaturę to zabarwienie właściwie znikło, prawdopodobnie wynika to z tego, że miały trochę zimno, a wtedy jest zaburzone pobieranie fosforu.
Lukasz uki94
maskot4
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 wrz 2012, o 08:59

jakie odstępy między rozsadami

Post »

Witam
mam działkę na której chcę posadzić różnego rodzaju pomidory. Teren do uprawy ma 2m x ok 30 m. w jakich odstępach najlepiej sadzić rozsady
pozdrawiam
logitech55
500p
500p
Od: 4 mar 2013, o 18:12

Re: jakie odstępy między rozsadami

Post »

Najlepiej wysokie odmiany rzędy 60cm krzaki od siebie 40 - 50 cm
Karłowe 40 - 50 x 40 - 50 cm Karłowe sadzi się gęściej żeby się krzaki nawzajem podpierały
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Cóż, dziękuję :) Jutro zabieram się zatem za pikowanie :wink:
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Ja swoje sieję w przezroczystych pojemnikach np po mięsie lub kiwi. Wtedy może być mniej ziemi i tak nie wybiegają, bo mają więcej światła. Jak są już wysokie to dosypuję ziemi pod same liścienie i tak rosną sobie jakiś czas. Można w ten sposób opóźnić pikowanie i większe sadzoneczki przepikować głębiej.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

Wybiegnięte siewki pikuję na takiej samej głębokości jak rosły , ale zarazem wgniatam łodyżkę w połowie wysokości z powrotem a podłoże . Wygląda to jak N , przy czym górne zawinięcie pozostaje na powierzchni , lub ciut wyżej , takie.. odwrócone U . Roślina dobrze wygląda , jest stabilna , a dodatkowo ma lepiej rozwinięty system korzeniowy porzez korzenie przybyszowe wyrosłe z łodyżki . Przy czym ten system korzeniwy pozostaje na górnym poziomie , co ma duże znaczenie przy wczesnym sadzeniu , lub glebach ciężkich , zlewnych .
Na wystawie ogrodniczej podpatrzyłem , w Poznaniu 8-)
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

Czyli łodyżka pomidora zdzierży wszelkie wygibasy. Zaś na tym filmiku http://www.youtube.com/watch?v=A4cycfQZquA wybiegnięte siewki pan pikuje w kształcie litery U, korzonkiem w górę. Twój sposób pikowania pomidorków bardziej naturalny.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Do mnie bardziej przemawia sposób z filmiku. Tyle,że ja bym korzenie siewki umieściła nieco niżej ,tj na jednym poziomie z czescią łodyżki zagłębioną w ziemi. Obawiam się,że początkujący ogrodnik zamiast popikować sposobem franta ,prędzej połamie delikatne siewki :roll: Na wszelki wypadek zalecam wstępne ćwiczenia na ewentualnych nadwyżkach lub mniej wartosciowych odmianach.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
anabelka23
200p
200p
Od: 7 maja 2013, o 22:03
Kontakt:

Post »

Na jednym z filmików tego autora są pomidory, których podłoże ściółkuje pokrzywami. Myślicie, że to dobry pomysł?

Na filmiku czas 3:55
http://www.youtube.com/watch?v=gAivLQFO ... jJV2WmFuQQ
Mam na imię Ilona...
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”