Chirurgia drzew - PORADY
-
- 200p
- Od: 17 maja 2012, o 20:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pęknięta wiśnia
Zastosuj klasykę.
Zorganizuj trochę gliny, zmocz ją, oblep tym ranę, owiń jakimś płótnem, najlepiej naturalnym.
Zorganizuj trochę gliny, zmocz ją, oblep tym ranę, owiń jakimś płótnem, najlepiej naturalnym.
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Wygląda na skutki zimowego cięcia gałęzi. Po takim cięciu wdają się choroby. Gałęzie lepiej wycinać latem i dobrze zabezpieczać.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 mar 2013, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Próchnica drzewa
Moja śliwa ma ranę od ziemi na wys. 70cm i szerokość ok 15 cm ok 1/5 obwodu. Wyciąłem starą korę do żywego i zabezpieczyłem farbą z dodatkiem p. grzybom, ale poniżej ziemi rdzeń jest całkowicie zgniły, jak jeszcze pomóc drzewu aby uratować?
per aspera ad astra
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie ciąłem jeszcze tego drzewka.
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
Re: Próchnica drzewa
Przy takiej ranie wcześniej czy później skończy żywot. Jeżeli owoc jest warty uwagi, to propozycja przedmówcy jest słuszna.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 lis 2013, o 11:12
Jak przywrócić do życia stare drzewa owocowe?
W innym temacie pytałem o doprowadzenie do porządku starego, zapuszczonego ogrodu - właśnie z tym walczę.
Elementem tego ogrodu, po wycince setek samosiejek okazuje się stary sad. Nie chcę go wycinać, ale z tego co pamiętam, to już od wielu lat drzewa nie dawały specjalnych owoców (poza małymi, kwaśnymi jabłkami). Sad to pamiątka po moich pradziadkach, dlatego chciałbym chociaż część drzew odratować (jest ich koło 10). Na pewno drzewa trzeba na nowo uformować i jakoś nawieść.
Czy to jest dobra pora by drzewa formować? Jeśli tak, to czy tylko sekatorem czy mogę też pozbyć się części starych gałęzi (żeby drzewo się nie rozrastało na wszystkie strony).
Czym podsypać drzewo, żeby dodać mu sił do odzyskania dawnej formy?
Co jeszcze warto zrobić, aby dać tym drzewom szansę?
Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na wasze rady
Elementem tego ogrodu, po wycince setek samosiejek okazuje się stary sad. Nie chcę go wycinać, ale z tego co pamiętam, to już od wielu lat drzewa nie dawały specjalnych owoców (poza małymi, kwaśnymi jabłkami). Sad to pamiątka po moich pradziadkach, dlatego chciałbym chociaż część drzew odratować (jest ich koło 10). Na pewno drzewa trzeba na nowo uformować i jakoś nawieść.
Czy to jest dobra pora by drzewa formować? Jeśli tak, to czy tylko sekatorem czy mogę też pozbyć się części starych gałęzi (żeby drzewo się nie rozrastało na wszystkie strony).
Czym podsypać drzewo, żeby dodać mu sił do odzyskania dawnej formy?
Co jeszcze warto zrobić, aby dać tym drzewom szansę?
Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na wasze rady
- Lukas99
- 100p
- Od: 22 paź 2013, o 16:38
- Kontakt:
Re: Jak przywrócić do życia stare drzewa owocowe?
Jeśli masz możliwość to zrobiłbyś kilka zdjęć tego co mamy Ci pomóc w regeneracji sadu Co do drzew i ich żywotności to ciężko określić ile jeszcze będą zdolne służyć... Z nawożenia to jedyne co mi przychodzi do głowy to kompost, obornik, nawozy wieloskładnikowe jak np. do pomidorów, jak również wapno z magnezem.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Śmierć ogrodnika w niczym nie zagraża drzewu. Ale jeśli drzewo będzie zagrożone, ogrodnik umiera dwukrotnie...
Głupiec i mędrzec nie widzą tego samego drzewa.
Głupiec i mędrzec nie widzą tego samego drzewa.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 lis 2013, o 11:12
Niestety zdjęcia będę mógł podesłać dopiero po weekendzie, a w weekend chciałbym wykonać pierwsze ruchy:) W tym roku jest dośc ciepło i chyba grubsza przycinka powinna zostać zrobiona jak najszybciej.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Żeby stworzyć idealne warunki do rozwoju patogenów?idepozapalki pisze:owiń jakimś płótnem, najlepiej naturalnym.
Oprysk Miedzianem, potem maść ogrodnicza i poprawki w ciągu sezon. Aż będziemy mieć ładny kalus.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- evach
- 50p
- Od: 3 wrz 2013, o 19:04
Też jestem ciekawa rad.
mam w ogrodzie jabłonie, które w tamtym roku nie owocowały ( wprowadziłam się tam w maju ), nie wiem jakie były poprzednie lata, bo ogród zaniedbany, nikt się tym nie zajmował.
Jabłonki są spore ( nie chce ich wycinać bo zasłaniają widok na płot i drogę, a miło by było gdyby zaowocowały ;) ).
mam w ogrodzie jabłonie, które w tamtym roku nie owocowały ( wprowadziłam się tam w maju ), nie wiem jakie były poprzednie lata, bo ogród zaniedbany, nikt się tym nie zajmował.
Jabłonki są spore ( nie chce ich wycinać bo zasłaniają widok na płot i drogę, a miło by było gdyby zaowocowały ;) ).
mój tablet płata mi figle -> przepraszam za błędy ;)
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
Do politolog16: Jeżeli faktycznie rosły tam setki samosiejek, to może być to efekt zacienienia i niedoboru substancji potrzebnych jabłoni. Zakładając oczywiście, że te jabłonie nie mają właśnie takich owoców jakie opisałeś (taki gatunek). Co do nawożenia, to ja bym się wstrzymał i zobaczył jak będzie wyglądała sytuacja za rok. Dopiero wtedy ewentualne nawożenie lub wycinka...
Do evach: Większość jabłoni owocuje co 2 lata...
Do evach: Większość jabłoni owocuje co 2 lata...