Storczyk bez korzeni
Jak uratować storczyka beż korzeni?!
Jak uratować takiego storczyka?Przyjaciółka przyniosła mi storczyka mini,wyciągnąłem go z tego sprasowanego mchu.Nie miał żadnych korzeni.Przeczytałem o reanimowaniu w kamieniach,więc poszedłem nazbierałem trochę,wyparzyłem i teraz schną.Co dalej mam zrobić?
Re: Jak uratować storczyka beż korzeni?!
Ok,dzięki właśnie tego wątku szukałem 

- LittleSol
- 50p
- Od: 13 maja 2012, o 13:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Storczyk stracił korzenie, co dalej
Witam, mojemu storczykowi zgniły wszystkie korzenie więc je poobcinałam, przez to stracił też prawie wszystkie liście a te które zostały są pomarszczone, teraz powyżej wypuszcza dużo młodych korzeni i nawet z oczek na starej łodydze wypuszczają się dwie młode łodygi, ale problem mam z tym, że nie wiem w jaki sposób umieścić go w podłożu. Zasypać go korą tak żeby przykryć te młode korzonki? Czy może lepiej pozostawić je na wierzchu? No i jak go traktować żeby przetrwał i się pozbierał. Poniżej przedstawiam zdjęcia jak to wygląda. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam, Ewelina
Zapraszam do mnie: Moje kaktusy - LittleSol
Zapraszam do mnie: Moje kaktusy - LittleSol
Re: Storczyk stracił korzenie, co dalej
Zasadzić w podłoże do storczyków,nie ugniatać podłoża,podlać przegotowaną,chłodną wodą i...czekać.
- flicka_
- 100p
- Od: 15 lip 2013, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hm, spróbuj zamontowac go na podkladce z kory z mchem torfowcem.(Nalezy pilnować odpowiedniej wilhotnosci wiec co najmniej raz dziennie trzeba porządnie spsikać mech) Ja w ten sposób reanimuje jednego ze storczyków i daje to zadowalające efekty.
- cytryna24
- 200p
- Od: 13 lip 2012, o 21:22
Ja bym go włożyła do jakiegoś pojemnika (na przykład słoja) z mchem lub keramzytem na dnie. Na tym zrobiłabym mu "platformę" na przykład z doniczki odwróconej do góry dnem. Przykryłabym to wszystko folią i wietrzyła codziennie. Oczywiście mech powinien być wilgotny. W takich warunkach korzenie zaczną rosnąć bardzo szybko. Oczywiście taką szklarenkę trzeba postawić w widnym miejscu ale nie na słońcu.
Życzę powodzenia
Życzę powodzenia

Możesz go posadzić do podłoża dla storczyków i absolutnie nie podlewać - storczyk nie ma korzeni, wiec po podlaniu istnieje ryzyko zgnicia. Przez to, że ma odwodnione liście to najlepiej włożyć go do worka, spryskiwać ścianki worka, nie storczyka i czekać na nowe korzenie. Oczywiście storczyka należy wietrzyć raz dziennie przez kilka minut. Jak tylko pojawią się korzenie, możesz zacząć go podlewać i stopniowo przyzwyczajać do warunków domowych, czyli z dnia na dzień wydłużać czas wietrzenia, aż do całkowitego pozbycia się worka. Życzę powodzenia.
Dopytam bo mam podobny problem:-)cytryna24 pisze:Ja bym go włożyła do jakiegoś pojemnika (na przykład słoja) z mchem lub keramzytem na dnie. Na tym zrobiłabym mu "platformę" na przykład z doniczki odwróconej do góry dnem. Przykryłabym to wszystko folią i wietrzyła codziennie. Oczywiście mech powinien być wilgotny. W takich warunkach korzenie zaczną rosnąć bardzo szybko. Oczywiście taką szklarenkę trzeba postawić w widnym miejscu ale nie na słońcu.
Życzę powodzenia
czyli storczyk powinien być na tej odwróconej doniczce? dobrze rozumiem>?
Moje różne : storczyki, adenium , dziwadła i inne:-) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=87910" onclick="window.open(this.href);return false;
Tak. Ma mieć wilgoć dookoła ale nie może mieć mokro bo zgnije.
- cytryna24
- 200p
- Od: 13 lip 2012, o 21:22
Tak. Roślina nie może dotykać wody 

Dzięki to tak właśnie zrobiłam. Pozostaje mi czekać:-)
Moje różne : storczyki, adenium , dziwadła i inne:-) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=87910" onclick="window.open(this.href);return false;
Witam, mój " storczyk" tez ma ten problem. Został mi podarowany jako prezent kupiony w castoramie. Niestety przyniósł ze sobą wełnowce, po długiej reanimacji, opryskiwaniem, przesadzaniem, cuda niewidy , korzonki wszystkie zgniły, może jeden ledwo zielony się uchował.
Ostatnio go przesadziłam do nowego podłoża, staram się go przesuszyć, ale wczoraj wieczorem w palcach zostały mi 3 listki:( po prostu odleciały. Został z jednym, mizernym, bez korzonków i z czarnym stożkiem wzrotu. Załączam zdjęcia. Sądzicie, że jest jeszcze dla neigo ratunek? Pozostaje mi czekać cierpliwie?
http://images61.fotosik.pl/1143/a31425d972507c9e.jpg

http://images61.fotosik.pl/1143/a31425d972507c9e.jpg
Ostatnio zmieniony 7 lip 2014, o 00:18 przez Jovanka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: korekta na link - zdjęcie zbyt duze wycofano
Powód: korekta na link - zdjęcie zbyt duze wycofano
Witam,
niestety
storczyk, praktycznie już nie ma szansy aby przeżyć.
Zgnilizna dokonała spustoszenia głównych części rośliny.
Infekcja mogła być spowodowana wieloma czynnikami podczas pielęgnacji .
"Droga ku zdrowotności " okazała się zbyt trudna dla rośliny ;przy takiej dużej kumulacji zabiegów, najszybciej mozna
spodziewać się problemów.
Przykro tracić storczyka
.
Pozdrawiam JOVANKA
niestety

Zgnilizna dokonała spustoszenia głównych części rośliny.
Infekcja mogła być spowodowana wieloma czynnikami podczas pielęgnacji .
"Droga ku zdrowotności " okazała się zbyt trudna dla rośliny ;przy takiej dużej kumulacji zabiegów, najszybciej mozna
spodziewać się problemów.
Przykro tracić storczyka

Pozdrawiam JOVANKA
Dziękuję za szybką odpowiedź. Tak też myślałam, że nic już nie zdziałam