Co urośnie w kiepskiej glebie?
Jakie iglaki
Witam,
Mieszkam w okolicach Płocka.Moja działka jest z dostępem do Wisły. Ziemia jest taka sobie.Raczej piaszczysta.Chciałabym zasadzic aleje iglaków po odu stronach drogi wjazdowej .Myślę o jałowcach.Prosze o opinię i podpowiedzi.
Pozdrawiam
Mieszkam w okolicach Płocka.Moja działka jest z dostępem do Wisły. Ziemia jest taka sobie.Raczej piaszczysta.Chciałabym zasadzic aleje iglaków po odu stronach drogi wjazdowej .Myślę o jałowcach.Prosze o opinię i podpowiedzi.
Pozdrawiam
- kubanki
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 sie 2008, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Polecam do poczytania o różnych jałowcach stronę http://www.pinus.net.pl/p.php?p=katalog
Znalazłam tam informacje o prawie wszystkich poszukiwanych jałowcach, jakie mają wymagania, jak duże rosną. Zaletą są też zamieszczone zdjęcia.
Mnie osobiście spodobał się bardzo jałowiec chiński Blaauw oraz Kuriwao Gold, a także jałowiec skalny Springbank. Pospolite, szybko rosnące są jałowce skalne Skyrocket i Blue Arrow. Wszystkie piękne...
Udanego i satysfakcjonującego wyboru
Znalazłam tam informacje o prawie wszystkich poszukiwanych jałowcach, jakie mają wymagania, jak duże rosną. Zaletą są też zamieszczone zdjęcia.
Mnie osobiście spodobał się bardzo jałowiec chiński Blaauw oraz Kuriwao Gold, a także jałowiec skalny Springbank. Pospolite, szybko rosnące są jałowce skalne Skyrocket i Blue Arrow. Wszystkie piękne...
Udanego i satysfakcjonującego wyboru
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To zależy Nie mamy jednak jałowców o kształcie kulistym ,a te przepięknie wyglądają wzdłuż alejki. np : popularna 'Danica' czy 'Hosseri':D
A jeszcze lepiej wsadzić odmianę kulistą i niską kolumienkę naprzemiennie.
A jeszcze lepiej wsadzić odmianę kulistą i niską kolumienkę naprzemiennie.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Re: Jakie iglaki
A czy Wisła tam wylewa?KKP pisze:Witam,
Pozdrawiam
Jeśli tak to chyba cyprysiki lepiej to zniosą niż jałowce...
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
Co urośnie w kiepskiej glebie?
Witam
Mam pytanie. Pomagamy z mężem mamie opiekować sie działką 2 tys m2. Problem w tym, że jest ona rozmieszczona na piaszczystym terenie, nieopodal rzeki. Przez lata była zwożona ziemia, która miała umożliwić rozwinięcie jakiegoś zycia poza sosnami, które mają się tu znakomicie. Kiepsko to dzis wygląda.
Czy istnieją rośliny, które bedą się dobrze czuły w takim środowisku-ok. 40 cm ziemi i niżej piach...? Chodzi mi o krzewy kwitnące, bądź jakieś pnącza.
Wklejam fotkę działki.
Dziękuję z góry za pomoc
Mam pytanie. Pomagamy z mężem mamie opiekować sie działką 2 tys m2. Problem w tym, że jest ona rozmieszczona na piaszczystym terenie, nieopodal rzeki. Przez lata była zwożona ziemia, która miała umożliwić rozwinięcie jakiegoś zycia poza sosnami, które mają się tu znakomicie. Kiepsko to dzis wygląda.
Czy istnieją rośliny, które bedą się dobrze czuły w takim środowisku-ok. 40 cm ziemi i niżej piach...? Chodzi mi o krzewy kwitnące, bądź jakieś pnącza.
Wklejam fotkę działki.
Dziękuję z góry za pomoc
pozdrawiam serdecznie
Inka
Inka
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zerknij do ogrodu Kubanki, a także tutaj:
- Co posadzić pod świerkami
- Trawnik pod modrzewiem
- Co rośnie pod choinkami?
- Co posadzić pod sosnami?
Potem wpisz w naszą wyszukiwarkę hasło "leśny" i obejrzyj inne leśne ogrody naszych forumowiczów, Moni, Hortensji i Eli.
A na koniec wstąp do ogrodu Chatte i dopiero tam zobaczysz, że jak się bardzo chce i włoży w to wiele serca i pracy, to na piachu urośnie niemal wszystko
- Co posadzić pod świerkami
- Trawnik pod modrzewiem
- Co rośnie pod choinkami?
- Co posadzić pod sosnami?
Potem wpisz w naszą wyszukiwarkę hasło "leśny" i obejrzyj inne leśne ogrody naszych forumowiczów, Moni, Hortensji i Eli.
A na koniec wstąp do ogrodu Chatte i dopiero tam zobaczysz, że jak się bardzo chce i włoży w to wiele serca i pracy, to na piachu urośnie niemal wszystko
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."