Uprawa melonów cz.1
Re: Uprawa melonów
Melon nie rozrasta się tak bardzo jak dynia, nawet ogórki potrafią się mocniej rozrosnąć. Jeśli chcesz posadzić melony w szklarni to myślę, że trzeba by je było puścić w górę po sznurkach i wtedy właściwie mogła byś je posiać już teraz, najwyżej posiejesz drugą partię (zapasową) i jak się przechłodzą możesz zastąpić. Produkcja rozsady melona to tak około cztery tygodnie, ale w praktyce można już sadzić siewki z dwoma liśćmi właściwymi. Ja w szklarni nigdy nie uprawiałem, uprawiałem w gruncie na czarnej włókninie, ale w tamtym roku był kiepski sezon, najpierw przyszły zimne deszcze, które ciągle niszczyły świeżo posadzone melony i ogórki a gdy już doszło do owocowania przyszły kolejne zimne deszcze wskutek których melony popękały i zaczęły gnić.
Mimo to w tym roku posadzę kilka melonów, ale nieco więcej arbuzów, bo bardziej je lubię a ponadto nie pękają tak bardzo w czasie deszczów.
Mimo to w tym roku posadzę kilka melonów, ale nieco więcej arbuzów, bo bardziej je lubię a ponadto nie pękają tak bardzo w czasie deszczów.
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Miałam w ubiegłym roku 2 krzaki pod folią i 10 w gruncie. W gruncie dojrzewały tylko trochę później a były zdrowsze (lepsza wentylacja) i lepiej wiązały owoce (owady).
Dorota
- evach
- 50p
- Od: 3 wrz 2013, o 19:04
Hmmmm muszę przemyśleć , czy sie opłaca bawić w szklarence. Arbuza też mam juz zakupionego
mój tablet płata mi figle -> przepraszam za błędy ;)
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja zawsze uprawiałam w szklarni - na sznurkach przy ścianie. Niestety gdyby posadzić wcześniej, to wytrzymają mróz do -3 st. na zewnątrz, bo o tyle więcej zabezpiecza szklarnia. W razie przymrozków trzeba by robić dodatkowe osłony. W zeszłym roku uprawiałam część melonów pod chmurką. I muszę stwierdzić, że faktycznie, nie trzeba się martwić o zapylanie . Natomiast w szklarni samemu trzeba zapylać, ale za to owocki rosną większe - bo cieplej, zwłaszcza w nocy i bardziej wilgotna gleba .
- evach
- 50p
- Od: 3 wrz 2013, o 19:04
Zobaczę ile mi nasion wykiełkuję i może część posadzę pod chmurką część w szklarni ( najgorsze jest to że najpierw muszę ją ogarnąć i położyć folie na dach ) muszę chyba przekopać trawnika trochę bo mi się nie zmieści wszystko co zaplanowałam
mój tablet płata mi figle -> przepraszam za błędy ;)
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
U mnie melony po 24-48h już mają kiełki. Dzisiaj pójdą do ziemi. Sadzę je pierwszy raz. Tak czytam o przycinaniu i się zastanawiam czy dobrze myślę:
- przycinam pęd główny za 3 liściem jak ma 5-6
- pojawiają się żeńskie kwiaty na pędach bocznych
- pędy boczne po zapylonych 2-3 kwiatach żeńskich przycinam znowu ?
Mam nadzieję, że się nie pospieszyłam z nimi (podpowiadajka mi powiedziała, że produkcja rozsady to 5-6 tygodni, wysiew na początku kwietnia). Moje z ziemi pewnie za jakiś tydzień wyjdą, więc 2 połowa maja do gruntu (jak coś przykryję je włókniną).
- przycinam pęd główny za 3 liściem jak ma 5-6
- pojawiają się żeńskie kwiaty na pędach bocznych
- pędy boczne po zapylonych 2-3 kwiatach żeńskich przycinam znowu ?
Mam nadzieję, że się nie pospieszyłam z nimi (podpowiadajka mi powiedziała, że produkcja rozsady to 5-6 tygodni, wysiew na początku kwietnia). Moje z ziemi pewnie za jakiś tydzień wyjdą, więc 2 połowa maja do gruntu (jak coś przykryję je włókniną).
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Alyaa, na pędach bocznych z kątów liści wyrastają następne boczne pędy (3 rzędu) i dopiero na nich są żeńskie kwiaty . Reszta OK.
-
Czyli boczne po 1 przycięciu przycinam znowu za 3-4 liściem?
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Alyaa nie bardzo rozumiem za 3 liściem jak ma 5-6 czegoAlyaa pisze: przycinam pęd główny za 3 liściem jak ma 5-6
-
Nom dokładnie. Jak czytałam jak ma 5-6 liści to tniemy za 3, by puszczał kolejne pędy. Wychodzi na to , że najpierw główny, to puszcza 1 rzędu. Potem 2raztopuszcza 3 rzędu i na nich są kwiaty żeńskie. Jak ma zapylone 2-3 sztuki to tniemy znowu, by się "krzaczył". Przynajmniej tak to rozumuję. Wolę dopytać niż je niechcący zniszczyć.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Coś nie mogę zajarzyć jak można obciąć coś za 3 liściem jak jest tych liści 5-6
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Ja też słabo to kojarzę. Można byłoby prosić o łopatologiczny wykład dla słabo kumatych
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa